12 φυσικές θεραπείες για το άγχος. Μάθετε περισσότερα!

6 Φεβρουαρίου 2016
Να θυμάστε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα χάρη στην παραγωγή των ενδορφινών. Θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοεκτίμηση και θα βελτιώσετε την υγεία σας.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε 12 φυσικές θεραπείες για το άγχος. Αν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα άγχους είναι πιθανό να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα, τουλάχιστον όχι ακόμη. Υπάρχουν πολλές ασφαλείς και φυσικές θεραπείες για το άγχος, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, ξεκινώντας με ψυχο-σωματικές τεχνικές όπως επίσης και με συμπληρώματα ή ροφήματα τα οποία μπορούν να σας καταπραΰνουν. Ορισμένα αρχίζουν να δρουν άμεσα ενώ άλλα μπορεί να περιορίσουν το άγχος με την πάροδο του χρόνου.

1. Χαμομήλι

Το πρώτο στη λίστα με τις φυσικές θεραπείες για το άγχος είναι το χαμομήλι. Αν αντιμετωπίζετε ορισμένες περιόδους νευρικότητας, μια κούπα με τσάι χαμομήλι θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Μερικά από τα συστατικά του χαμομηλιού αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που αλληλεπιδρούν ορισμένα φάρμακα όπως για παράδειγμα το Βάλιουμ.

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι ασθενείς που έπασχαν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και λάμβαναν συμπληρώματα χαμομηλιού για οχτώ εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα του άγχους σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο ένα εικονικό φάρμακο.

2. Πράσινο τσάι

Φυσικές θεραπείες για το άγχος - Πράσινο τσάι σε ποτήρι και κανάτα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη ρύθμιση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης του αίματος και μερικές ακόμα μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει το άγχος στους ανθρώπους. Σε μια από αυτές τις μελέτες, τα υποκείμενα του πειράματος που ήταν επιρρεπή στο άγχος  άρχισαν να είναι πολύ πιο ήρεμα και πιο συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια του πειράματος εφόσον όμως λάμβαναν πρωτύτερα 200 mg πράσινο τσάι.

3. Λυκίσκος

Ναι, βρίσκεται στη μπύρα αλλά δεν θα επωφεληθείτε από τις καταπραϋντικές του ιδιότητες πίνοντας μια μπύρα. Το ηρεμιστικό συστατικό που περιέχει ο λυκίσκος είναι ένα πτητικό έλαιο το οποίο βρίσκεται μόνο σε εκχυλίσματα και βάμματα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Ο λυκίσκος χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ως ηρεμιστικό και συμβάλλει στην προώθηση της υπνηλίας και το τελικό του αποτέλεσμα είναι ο ύπνος.

4. Ρίζα βαλεριάνας

Φυσικές θεραπείες για το άγχος - Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα ηρεμιστικό φυτό. Αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για τον ύπνο και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση το ενέκρινε ως μια αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές του ύπνου. Η ρίζα βαλεριάνας έχει δυσάρεστη οσμή και γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι τη λαμβάνουν σε μορφή κάψουλας. Η ρίζα βαλεριάνας συχνά συνδυάζεται με άλλα ηρεμιστικά βότανα όπως είναι ο λυκίσκος, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο.

Διαβάστε επίσης: Τι μπορώ να κάνω όταν ο κύκλος μου δεν είναι κανονικός;

5. Άσκηση

Η άσκηση είναι μια ασφαλής μέθοδος και κάνει καλό στο μυαλό. Είναι επίσης πανίσχυρο αντίδοτο κατά της κατάθλιψης και του άγχους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αν ασκείστε τακτικά θα αποκτήσετε περισσότερη αυτοεκτίμηση και θα αισθάνεστε πιο υγιείς. Μια από τις κύριες αιτίες του άγχους είναι η ανησυχία για λόγους υγείας το οποίο διαλύεται όταν βρίσκεστε σε καλή φόρμα. Όπως αναφέρει στη μελέτη του ο καθηγητής Τσατσούλης Α. το άγχος εμφανίζεται συχνότερα σε μη δραστήρια άτομα.

6. Πασιφλόρα ή λουλούδι του πάθους

Φυσικές θεραπείες για το άγχος - Άνθος πασιφλόρας

Αυτό το λουλούδι έχει εγκριθεί από τη γερμανική κυβέρνηση ως αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους γι’ αυτό και αποτελεί μία από τις φυσικές θεραπείες για το άγχος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του άγχους τόσο αποτελεσματικά όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και όπως και τα υπόλοιπα ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα ηρεμιστικό βότανο κάθε φορά και να μην λαμβάνετε πασιφλόρα για περισσότερο από ένα μήνα συνεχόμενα.

7. Λεβάντα

Το έντονο άρωμα της λεβάντας μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που περίμεναν στην αίθουσα αναμονής του οδοντιατρείου ήταν λιγότερο αγχωμένοι όταν η αίθουσα ήταν αρωματισμένη με αιθέρια έλαια λεβάντας. Σε άλλη μια μελέτη στη Φλόριντα, οι μαθητές που είχαν εισπνεύσει το άρωμα της λεβάντας πριν από τις εξετάσεις είχαν πολύ λιγότερο άγχος.

Σε μια μελέτη στη Γερμανία, ένα ειδικά διαμορφωμένο χάπι λεβάντας αποδείχτηκε ότι μειώνει τα συμπτώματα του άγχους σε ανθρώπους που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή τόσο αποτελεσματικά όσο το Lorazepam, ένα φάρμακο κατά του άγχους που ανήκει στην ίδια κατηγορία με το Βάλιουμ.

8. Βαθιές εισπνοές

Οι βαθιές εισπνοές της γιόγκα έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές για τη μείωση του άγχους και του στρες. Ένας λόγος για την αποτελεσματικότητά τους έγκειται στο ότι δεν παίρνουμε βαθιές εισπνοές όταν είμαστε αγχωμένοι. Έτσι, μπαίνει στη λίστα μας με τις φυσικές θεραπείες για το άγχος. Για να πάρετε μια βαθιά ανάσα, εκπνεύστε όλο τον αέρα από το στόμα σας και στη συνέχεια εισπνεύστε μέσω της μύτης σας ενώ παράλληλα μετρήστε μέχρι το τέσσερα. Κρατάτε την αναπνοή σας και μετρήστε μέχρι το εφτά. Τώρα αφήνετε τον αέρα να βγει από το στόμα σας και μετρήστε μέχρι το οχτώ. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα.

Μάθετε περισσότερα: 5 στάσεις της γιόγκα για μείωση του άγχους και της έντασης

9. Αν αισθάνεστε ότι πεινάτε, φάτε

Φυσικές θεραπείες για το άγχος - Μακαντέμια σε μπολ

Συνήθως οι άνθρωποι είναι περισσότερο αγχωμένοι και ευερέθιστοι όταν αισθάνονται ότι πεινούν. Ορισμένες φορές όταν αντιμετωπίζετε κάποια κρίση άγχους αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πίεση του αίματός σας έχει αρχίσει να πέφτει. Η καλύτερη θεραπεία είναι να τσιμπήσετε κάτι όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα μαζί με ένα ποτήρι νερό ή μια κούπα ζεστό τσάι.

Μακροπρόθεσμα, η καλή διατροφή είναι το κλειδί για τη μείωση του άγχους. Θα πρέπει να καταναλώνετε μια ποικιλία υγιεινών τροφών, να ακολουθείτε μια διατροφή που θα βασίζεται στα λαχανικά με λίγο κρέας και θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λαχανίδα) για φολικό οξύ και μια ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών (φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά) για να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος.

10. Πρωινό γεύμα

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές όπως είναι τα αβγά για πρωινό καθώς περιέχουν πρωτεΐνες που σας διατηρούν χορτάτους και αποτελούν μια φυσική πηγή χολίνης. Τα χαμηλά επίπεδα χολίνης συνδέονται με το αυξημένο άγχος.

11. Λιπαρά οξέα Ωμέγα 3

Τα ιχθυέλαια κάνουν καλό στην καρδιά αλλά βοηθούν επίσης και στην καταπολέμηση του άγχους. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μαθητές που κατανάλωναν 2,5 mg λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 καθημερινά για 12 εβδομάδες είχαν πολύ λιγότερο άγχος πριν από τις εξετάσεις σε σύγκριση με τους μαθητές που λάμβαναν κάποιο εικονικό φάρμακο.

Οι ειδικοί γενικά συστήνουν τη λήψη λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 μέσω τροφίμων όποτε είναι αυτό δυνατό. Τα ψάρια των παγωμένων νερών όπως είναι ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές αυτών των λιπαρών οξέων. Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες περιέχουν επίσης μια αρκετή ποσότητα λιπαρών οξέων.

12. Θερμάνετε το σώμα σας, από τις θεραπείες για το άγχος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αισθάνεστε τόσο χαλαρωμένοι μετά από σάουνα ή χαμάμ; Η ζέστη του σώματός σας βοηθά στη μείωση της μυϊκής έντασης και του άγχους. Η αίσθηση της θερμότητας μπορεί να αλλάξει τα νευρωνικά κυκλώματα που ελέγχουν τη διάθεση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επηρεάζουν το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης (το βασικό νευροδιαβιβαστή που διατηρεί τη συναισθηματική ισορροπία). Η θέρμανση του σώματος είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση.

Γνωρίζατε τις παραπάνω φυσικές θεραπείες για το άγχος;

  • Amsterdam, J. D., Shults, J., Soeller, I., Mao, J. J., Rockwell, K., & Newberg, A. B. (2012). Chamomile (Matricaria recutita) may provide antidepressant activity in anxious, depressed humans: An exploratory study. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2011.08.021.Secreted
  • Mancini, E., Beglinger, C., Drewe, J., Zanchi, D., Lang, U. E., & Borgwardt, S. (2017). Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.07.008
  • Onakpoya, I., Spencer, E., Heneghan, C., & Thompson, M. (2014). The effect of green tea on blood pressure and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2014.01.016
  • Unno, K., Yamada, H., Iguchi, K., Ishida, H., Iwao, Y., Morita, A., & Nakamura, Y. (2017). Anti-stress Effect of Green Tea with Lowered Caffeine on Humans: A Pilot Study. Biological & Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/bpb.b17-00141
  • Salter, S., & Brownie, S. (2010). Treating primary insomnia – the efficacy of valerian and hops. Australian Family Physician. https://doi.org/10.1063/1.373005
  • Ngan, A., & Conduit, R. (2011). A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3400
  • Zabirunnisa, M., Gadagi, J., Gadde, P., Koneru, J., Myla, N., & Thatimatla, C. (2014). Dental patient anxiety: Possible deal with Lavender fragrance. Journal of Research in Pharmacy Practice. https://doi.org/10.4103/2279-042X.141116
  • Woelk, H., & Schläfke, S. (2010). A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.006
  • Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Andridge, R., Malarkey, W. B., & Glaser, R. (2011). Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: A randomized controlled trial. Brain, Behavior, and Immunity. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2011.07.229