5 φυσικές θεραπείες για την αυξημένη αρτηριακή πίεση

Για να ξεκαθαρίσουμε αν έχουμε ή όχι υψηλή πίεση, θα χρειαστεί να επισκεφθούμε έναν γιατρό για εξετάσεις. Έπειτα, η βελτίωση της διατροφής μας θα μας βοηθήσει να την ελέγξουμε.
5 φυσικές θεραπείες για την αυξημένη αρτηριακή πίεση
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση επηρεάζει συχνά τους μεγαλύτερους σε ηλικία και προκαλείται από βλαβερές συνήθειες ή τρόπο ζωής, όπως το άγχος, το να είμαστε υπέρβαροι ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλατος.

Παρότι μπορούμε ν’ αποτρέψουμε αυτή την πάθηση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μας χτυπήσει την πόρτα. Για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, οι φυσικές θεραπείες είναι μια επιλογή την οποία θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας.

Τι είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, είναι η αυξημένη ορμή στην κυκλοφορία του αίματος. Η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το αίμα είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα με το κυκλοφορικό.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση συνδέεται με την κακή χοληστερίνη (LDL) και συχνά αρχίζει να γίνεται πρόβλημα για άτομα τα οποία πλησιάζουν τα 55 χρόνια.

πίεση σε έγκυο γυναίκα , αυξημένη αρτηριακή πίεση

Για την αποτροπή αυτής της πάθησης, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο οικογενειακό σας ιστορικό, καθώς οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των πιθανοτήτων εμφάνισης υψηλής πίεσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Τα συχνότερα συμπτώματα της υπέρτασης περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία και εμετό
 • Ζαλάδα
 • Κοκκινίλα στο πρόσωπο
 • Θαμπό πρόσωπο
 • Πόνο στο στήθος
 • Πονοκέφαλο

Θα πρέπει να ελέγξετε την πίεσή σας αν έχετε υποψίες. Ένα πιεσόμετρο μπορεί να μετρήσει την πίεσή σας με ακρίβεια.

Το πιεσόμετρο δείχνει τη συστολική πίεση (την αρτηριακή πίεση) και τη διαστολική πίεση (αυτή είναι η πίεση όταν αναπαύεται η καρδιά μεταξύ των παλμών).

Θα πρέπει να βλέπετε τα επίπεδα της πίεσής σας με τον γιατρό σας ώστε να κατανοήσετε ποια θεραπεία σας ταιριάζει καλύτερα.

 

 

Πώς μπορείτε ν’ αποτρέψετε την υπέρταση;

ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, αυξημένη αρτηριακή πίεση

Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτή την πάθηση, έτσι, το κλειδί είναι η πρόληψη. Για την αποτροπή της υπέρτασης, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη άλατος και να γυμνάζεστε συχνά. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν ισχυρή βοήθεια για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Θα πρέπει επίσης ν’ ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, προσπαθήστε να σταματήσετε ή να μειώσετε την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ.

Φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης

Οι φυσικές θεραπείες είναι πάντα μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Η χρήση τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορούν εμφανιστούν απρόσμενα.

Οι άνθρωποι με αυξημένη αρτηριακή πίεση θα πρέπει να έχουν πάντα κάτι πρόχειρο για την αντιμετώπισή της. Κάποιες από τις θεραπείες είναι:

1. Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει την πίεση κατά 8%. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες βελτιώνουν το δέρμα και το νευρικό σύστημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο σε μια μεγάλη ποικιλία φυσικών θεραπειών.

 • Θα πρέπει να τρώτε μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα ως θεραπεία για την υπέρταση. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να διατηρείτε σε ένα βάζο στο ψυγείο με ξεφλουδισμένα σκόρδα, για να τα έχετε έτοιμα ανά πάσα στιγμή.
 • Αντί να καταπιείτε ή να μασήσετε το σκόρδο, μπορείτε να το μουλιάσετε σε νερό όλη νύχτα.
 • Μπορείτε ν’ ανακατέψετε χυμό λεμονιού στο νερό και να το πίνετε με άδειο στομάχι. Θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το pH του στομάχου σας, αλλά θα βοηθήσει και την πέψη σας.

2. Μίξη μαϊντανού με λεμόνι

Επεξεργαστείτε ένα ολόκληρο λεμόνι μαζί με μαϊντανό και πιείτε το με άδειο στομάχι. Αυτή η θεραπεία αποτρέπει την αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και τα δύο υλικά είναι διουρητικά. Εξουδετερώνουν τα συσσωρευμένα υγρά που προκαλούν πίεση.

 • Άλλη μια χρήσιμη μέθοδος είναι να πίνετε χυμό λεμονιού με ζεστό νερό τα πρωινά, με άδειο στομάχι.

3. Βρώμη

Η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη κατά 5%, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά την υπέρταση. Η βρώμη συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος.

βρώμη σε μπολ δίπλα αυγά και γάλα, αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Βράστε νερό και προσθέστε βρώμη, αφήστε το μείγμα να καθίσει. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερού βρώμης την ημέρα.

 

 

4. Μαγνήσιο

Μπορείτε να βρείτε χλωριούχο μαγνήσιο σε τροφές όπως στα παντζάρια ή τους ξηρούς καρπούς και να το χρησιμοποιήσετε ως μέσο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα με φυσικές τροφές.

 • Για την παρασκευή του, προσθέστε 33 γραμμάρια χλωριούχου μαγνησίου (2 κουταλιές της σούπας) σ’ ένα λίτρο βραστού νερού.
 • Πίνετε ένα μικρό ποτήρι με άδειο στομάχι καθημερινά.
 • Αυτή είναι μια μέθοδος πρόληψης. Η ανεπάρκεια σε χλωριούχο μαγνήσιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης.

5. Παντζάρια

Πέραν από μαγνήσιο, αυτή η ρίζα περιέχει κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, φωσφορικό άλας και ψευδάργυρο. Η συχνή κατανάλωση παντζαριών μπορεί να δώσει ώθηση στο σώμα σας με πολλά οφέλη.

παντζάρια σε χυμό και ολόκληρα, αυξημένη αρτηριακή πίεση

Χάρη στη χαρακτηριστική τους γεύση, είναι εύκολο να φάτε παντζάρια. Από σαλάτες μέχρι σμούθι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμπεριλάβετε τα παντζάρια στη διατροφή σας και να ωφεληθείτε από τις ιδιότητές τους.

 • Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της υψηλής πίεσης, η κατανάλωση χυμού παντζαριών με άδειο στομάχι μπορεί ν’ αυξήσει τα αποτελέσματα.
 • Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα βράσετε, να τα επεξεργαστείτε στο μπλέντερ και να πιείτε τα παντζάρια.

Η υπέρταση μπορεί να σηματοδοτεί πολλούς κινδύνους για την υγεία. Κάντε ό,τι μπορείτε για να την αποτρέψετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
 • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
 • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
 • Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
 • CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.