Ένα κόλπο για την αϋπνία: αλάτι και ζάχαρη

Το μείγμα του αλατιού με τη ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ορμονών που προκαλούν στρες και τις επαναφέρει στα φυσιολογικά τους επίπεδα έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τον κύκλο του ύπνου σας.
Ένα κόλπο για την αϋπνία: αλάτι και ζάχαρη
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Αλάτι και ζάχαρη, δυο υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και που μπορούν να βοηθήσουν όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνία.

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή που δυσκολεύει τους ανθρώπους είτε να κοιμηθούν το βράδυ ή είτε να μείνουν κοιμισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε όλο το βράδυ ή μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε πολύ νωρίς τα ξημερώματα.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου στο σύνολο του πληθυσμού. Επηρεάζει ένα δυσανάλογο αριθμό γυναικών, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και άγχος.

Τι πραγματικά γνωρίζουμε και τι θέλουμε να μάθουμε για την αϋπνία; Αυτό πραγματεύεται σε άρθρο του ο Ohayon, M. M.

Η δυσκολία ύπνου και η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα και μπορεί να επιδεινώσουν την κοινωνική του ζωή, την ποιότητα της δουλειάς του ή άλλες πτυχές της ζωής του.

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι η αϋπνία για τη σωματική και ψυχική υγεία, στις μέρες μας υπάρχουν αναρίθμητα φάρμακα και θεραπείες για την καταπολέμησή της ώστε να μην μετατραπεί σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Τους τρόπους αντιμετώπισης της αϋπνίας παρουσιάζουν σε μελέτη τους οι Bootzin, R. R., & Epstein, D. R.

Ωστόσο, τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο κατόπιν σύστασης του γιατρού και με μέτρο καθώς τυχόν προσπάθειες αυτοθεραπείας ή υπερβολικής κατανάλωσης ηρεμιστικών μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Η θεραπεία με το αλάτι και τη ζάχαρη είναι ένα πολύ γνωστό κόλπο για μερικούς ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Όσοι το χρησιμοποιούν θεωρούν ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσεις τη μάχη με την αϋπνία.

Ποιο είναι το κόλπο με αλάτι και ζάχαρη για την αϋπνία;

Ένα κόλπο για την αϋπνία: αλάτι και ζάχαρη

Μια από τις κύριες αιτίες της αϋπνίας είναι το σωματικό ή το συναισθηματικό στρες λόγω μιας βιοχημικής αντίδρασης που παρεμβαίνει στην παραγωγή ορμονών του ύπνου.

Όταν οι ορμόνες του στρες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα τότε ο κύκλος του ύπνου διαταράσσεται. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να αποκοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε αυτό το σημείο το αλάτι και η ζάχαρη μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Και τα δυο ασκούν ένα σχετικό έλεγχο στις ορμόνες του στρες. Τις επαναφέρουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα και εμποδίζουν την παρέμβασή τους στον κύκλο του ύπνου σας.

Στο βιβλίο Eat for Heat, ο ερευνητής Matt Stone περιγράφει το κόλπο που αναφέραμε παραπάνω ως μια λύση για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα.

“Το μείγμα του αλατιού με τη ζάχαρη είναι απολύτως απαραίτητο σε στρεσογόνες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν η αϋπνία κάνει την εμφάνισή της κατά τις 2 π.μ. με 4 π.μ. και συνοδεύεται από ένα αίσθημα υπερβολικής αδρεναλίνης να ρέει σε ολόκληρο το σώμα σας (η αδρεναλίνη κορυφώνεται εκείνο το διάστημα), λίγη ζάχαρη και αλάτι κάτω από τη γλώσσα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε.”

Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόβετε τη ζάχαρη;

Αλάτι και ζάχαρη για την αϋπνία;

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης μπορεί να κάνει κακό στην υγεία προκαλώντας την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και διαταραχών.

Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωσή τους είναι αποδεκτή καθώς το σώμα μας χρειάζεται μικρές ποσότητες και από τις δυο ουσίες.

Αλάτι και ζάχαρη για την αϋπνία;

Τα οφέλη του συνδυασμού του αλατιού με τη ζάχαρη

Μπορεί η γεύση του να μην είναι εξαιρετική αλλά τα οφέλη του συνδυασμού αυτών των δυο συστατικών είναι αρκετά ισχυρά και αξίζει να τα δοκιμάζετε ανά διαστήματα.

  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βοηθά στην ανακούφιση από πονοκεφάλους
  • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
  • Αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και ηλεκτρολυτών
  • Ανακουφίζει από το στρες
Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πώς επηρεάζει το στρες τις γυναίκες;

Μια καταπληκτική συνταγή για τη θεραπεία

Αλάτι και ζάχαρη

Για να φτιάξετε αυτό το κόλπο για την καταπολέμηση της αϋπνίας, θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι (5 γραμ.)
  • 5 κουταλιές του γλυκού καστανή ζάχαρη (25 γραμ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας panela ή ακατέργαστη ζάχαρη

Προετοιμασία

Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό βάζο και τα ανακινείτε καλά. Το panela είναι ένα συστατικό που συνήθως διαχωρίζεται και γι’ αυτό το λόγο θα το συνδυάσουμε με καστανή ζάχαρη.

Η προτεινόμενη αναλογία για αυτή τη συνταγή είναι ένα μέρος αλάτι σε πέντε μέρη ζάχαρης. Αν σας φαίνεται πολύ αλμυρό μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε.

Τρόπος λήψης

Πριν ξαπλώσετε ή κατά τη διάρκεια της νύχτας τοποθετείτε μια μικρή ποσότητα από αυτό το μείγμα κάτω από τη γλώσσα σας και περιμένετε να διαλυθεί τελείως.

Μπορείτε να αφήσετε το υπόλοιπο δίπλα στο κομοδίνο σας ή κάπου που να μπορείτε να το φτάσετε εύκολα αν το χρειαστείτε το βράδυ.

Λαμβάνετε μια πρέζα από το μείγμα, την τοποθετείτε κάτω από τη γλώσσα σας και την αφήνετε να διαλυθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.