5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε προδιαβήτη

Όπως και ο διαβήτης, ο προδιαβήτης τείνει να μην παρουσιάζει ξεκάθαρα συμπτώματα. Λόγω αυτού, θα πρέπει να κάνετε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους για να μπορέσετε να ανιχνεύσετε τον προδιαβήτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε προδιαβήτη
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου, 2019

Το να έχετε προδιαβήτη σημαίνει ότι το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί διαβήτης.

Όλοι έχουμε ήδη ακούσει για τον διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια η οποία από πολλούς θεωρείται παγκόσμια επιδημία.

Στα πλαίσια αυτής της πάθησης το σώμα χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου. Ωστόσο τείνει να περνάει πολύς καιρός μέχρι να παρουσιαστούν συμπτώματα προδιαβήτη.

Σε αυτήν την περίπτωση τα ηνία παίρνουν οι γιατροί. Οι γιατροί είναι εκείνοι που θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις ενδείξεις κινδύνου που φανερώνουν ιδιαίτερη προδιάθεση για προδιαβήτη.

Έτσι, αν ο γιατρός σας σάς δώσει διάγνωση προδιαβήτη, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να παρουσιάσετε διαβήτη τύπου 2. Το ίδιο ισχύει και για τα καρδιολογικά προβλήματα και το εγκεφαλικό.

Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλαφρα. Έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή πραγματικότητα με την οποία πρέπει να εξοικειωθούμε και την οποία πρέπει να ελέγξουμε.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες αν έχετε προδιαβήτη.

Προσοχή: η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα είναι κάτι πολύ σοβαρό

έχετε προδιαβήτη

Ας πούμε ότι μας έχει γίνει διάγνωση προδιαβήτη. Σημαίνει αυτό ότι είναι 100% σίγουρο ότι θα παρουσιάσουμε διαβήτη;

Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, όμως δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση. Αυτό πάνω από όλα σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να πάρετε φάρμακα. Πρέπει επίσης να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και να κάνετε περιοδικές ιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο το κύριο πρόβλημα είναι ότι, γενικά, ούτε ο διαβήτης ούτε ο προδιαβήτης παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Προσοχή λοιπόν, χωρίς διάγνωση και χωρίς αντιμετώπιση οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

 • Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, που μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο σώμα και να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
 • Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν επίσης νευρική βλάβη, πόνο στα πόδια και μουδιάσματα.
 • Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς επίσης μπορεί να βλαφτούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα νεφρά μας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου βλάπτουν τα νεφρά και αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
 • Ταυτόχρονα, τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορούν να μεταβάλουν τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και είμαστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Διαβήτης και υπέρταση: τι μπορείτε να τρώτε;

 

Ποιοι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση προδιαβήτη;

έχετε προδιαβήτη
 • Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.
 • Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
 • Οι άνθρωποι άνω των 45 ετών που κάνουν κακή διατροφή.
 • Οι γυναίκες που παρουσίασαν διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη.
 • Οι άνθρωποι με κοιλιακό λίπος.
 • Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστικό τρόπο ζωής.
 • Οι κύστες στις ωοθήκες αποτελούν ένδειξη διαβήτη, ενώ μερικές φορές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για διαβήτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα αν έχετε προδιαβήτη;

Όπως προαναφέρθηκε, ένα από τα προβλήματα με τον διαβήτη και τον προδιαβήτη είναι ότι μπορεί να μην υπάρχουν σαφή συμπτώματα για μεγάλο διάστημα. Οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά του ατόμου και, με τη βοήθεια περιοδικών εξετάσεων, μπορούν να διαπιστώσουν αν τα επίπεδα του σακχάρου του είναι υψηλά.

Ωστόσο μπορούμε να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω σημάδια:

 • Συνεχείς λοιμώξεις.
 • Υπερβολική δίψα.
 • Κόπωση.
 • Συχνή ούρηση.

Όπως βλέπουμε, πρόκειται για αόριστα και γενικά συμπτώματα. Δεν είναι σοβαρά και τείνουν να μην επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, έτσι δεν τους δίνουμε μεγάλη προσοχή. Τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να θυμάστε τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις σας και να μιλήσετε στον γιατρό σας αν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνετε αν έχετε προδιαβήτη;

 • Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι η εξέταση αίματος για σάκχαρο μετά από νηστεία. Βασίζεται σε μια απλή ανάλυση αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, το οποίο λαμβάνεται μετά από οχτώ ώρες νηστείας. Αν τα επίπεδα του σακχάρου είναι μεταξύ 100 mg και 135 mg, τότε θεωρείται ότι έχουμε προδιαβήτη.
 • Ένα άλλο τεστ είναι η ανοχή στη γλυκόζη. Αφού το άτομο πιει ένα ζαχαρούχο ρόφημα, πραγματοποιείται μια εξέταση αίματος μετά από δύο ώρες για να φανεί πώς ο οργανισμός του επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Αν τα επίπεδα του σακχάρου είναι μεταξύ 140 και 200 mg, τότε αυτό δείχνει προδιαβήτη.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 σημάδια του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοείτε.

 

Πώς μπορούμε να αναστρέψουμε τον προδιαβήτη;

έχετε προδιαβήτη

Αν αλλάξουμε τρόπο ζωής και ακολουθήσουμε τις εντολές του γιατρού μας, μπορούμε να προλάβουμε ή να ελέγξουμε τον προδιαβήτη.

Πρέπει να εφαρμόζουμε τις εξής συμβουλές:

 • Να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και τρώγοντας λαχανικά και ξηρούς καρπούς, όσπρια, φρέσκα φρούτα κ.λπ..
 • Να προσέχουμε το βάρος μας.
 • Να επιδιδόμαστε σε άσκηση μέτριας έντασης.
 • Να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα μας.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε την εμφάνιση προδιαβήτη και τελικά διαβήτη. Είναι καιρός να αρχίσουμε να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Štechová, K. (2018). Prediabetes. Interni Medicina pro Praxi.

 • Undas, A., Wiek, I., Stêpień, E., Zmudka, K., & Tracz, W. (2008). Hyperglycemia is associated with enhanced thrombin formation, platelet activation, and fibrin clot resistance to lysis in patients with acute coronary syndrome. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc08-0282

 • Salas-Salvadó, J., Bulló, M., Babio, N., Martínez-González, M. Á., Ibarrola-Jurado, N., Basora, J., … Ros, E. (2011). Reduction in the incidence of type 2 diabetes with the mediterranean diet: Results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc10-1288

 • American Diabetes Association. (2016). 2016 American Diabetes Association (ADA) Diabetes Guidelines Summary Recommendation from NDEI. National Diabetes Education Initiative.

 • Vanherwegen, A. S., Gysemans, C., & Mathieu, C. (2017). Vitamin D and Diabetes. In Vitamin D: Fourth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00106-1

 • Lumb, A. (2014). Diabetes and exercise. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.14-6-673

 • Hanyu, H. (2014). Diabetes mellitus and dementia. Brain and Nerve.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.