Ποια είναι τα 8 βασικά προβλήματα στα νεφρά;

29 Αυγούστου 2017
Αν και τα προβλήματα στα νεφρά συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να φτάσουν σε προχωρημένα στάδια, υπάρχουν μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προειδοποιήσεις, όπως η κατακράτηση υγρών ή οι μεταβολές στα ούρα σας.

Μήπως έχετε προβλήματα στα νεφρά; Τα νεφρά σας είναι τα όργανα που ευθύνονται για το φιλτράρισμα των άχρηστων ουσιών από το αίμα και την απομάκρυνσή τους από το σώμα μέσω των ούρων.

Κατά μέσο όρο, έχουν μήκος περίπου 12 εκατοστά και μπορούν να επεξεργαστούν μέχρι και 190 λίτρα αίματος τη μέρα, αποβάλλοντας περίπου δύο λίτρα υγρού.

Τα νεφρά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ευθύνονται για την παραγωγή αρκετών ορμονών που είναι θεμελιώδεις για τη γενική ευημερία σας.

Ωστόσο, όπως ισχύει και για άλλα μέρη του σώματος, η υπερβολική παρουσία τοξινών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα προβλήματα στα νεφρά συχνά είτε δεν έχουν κανένα σύμπτωμα είτε μπορούν να μπερδευτούν με άλλα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικά πολύ σαφή σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι υπάρχουν προβλήματα στα νεφρά.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς δεν τα γνωρίζουν, σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τα οχτώ πιο βασικά από αυτά.

Μάθετε ποια είναι παρακάτω!

1. Αλλαγές στις συνήθειες ούρησης, από τα προβλήματα στα νεφρά

προβλήματα στα νεφρά- ουρηση

Οι αλλαγές στις συνήθειες ούρησης συνήθως προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας.

Η ανάγκη να ουρείτε συνεχώς -ή το αντίθετο, μια μειωμένη ανάγκη για ούρηση- μπορεί να φανερώνει ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μήπως πρέπει να φροντίζετε καλύτερα τα νεφρά σας;

 

2. Αλλαγές στα ίδια τα ούρα

Οι αλλαγές στο χρώμα, στην οσμή ή στην υφή των ούρων σας αποτελούν πολύ χρήσιμα σημάδια ενός πιθανού προβλήματος με το νεφρικό σας σύστημα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν προσέξετε ότι τα ούρα σας είναι πιο κίτρινα από ό,τι συνήθως, περιέχουν αίμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή.

Αν και τα σημάδια αυτά είναι σχεδόν πάντα παρόντα σε περίπτωση ουρολοίμωξης, είναι καλή ιδέα να κάνετε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις για να αποκλείσετε την ύπαρξη κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος.

3. Κατακράτηση υγρών

πρησμένα ποδια και προβλήματα στα νεφρά

Επειδή τα όργανα αυτά είναι σχεδιασμένα να ρυθμίζουν τα επίπεδα των υγρών στο σώμα σας, μια δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών ή οίδημα.

Καθώς τα νεφρά χάνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα υγρά και τις άχρηστες ουσίες, οι φλεγμονώδεις διαδικασίες του σώματος διαταράσσονται, γεγονός που οδηγεί σε οίδημα στο πρόσωπο, στα πόδια, στους αστραγάλους και σε άλλα σημεία του σώματος.

4. Κόπωση και κούραση

Τα νεφρά παράγουν μια ορμόνη που είναι γνωστή ως ερυθροπρωτεΐνη, της οποίας η λειτουργία είναι να παρεμβαίνει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αυτό σημαίνει ότι παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Περισσότερα σχετικά με τα προβλήματα στα νεφρά και πώς αντιδρούν στην καθημερινότητά μας στην έρευνα των Δρ. Jha et al.

Λόγω αυτού, μια δυσλειτουργία στα νεφρά μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σε συνεχή αίσθηση κόπωσης και κούρασης.

Όταν τα κύτταρα δεν δέχονται αρκετό οξυγόνο, προκαλείται ζάλη, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

5. Πόνος στην πλάτη ή στα νεφρά

πόνος στην πλάτη και προβλήματα στα νεφρά

Στους ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά, ειδικά στους ηλικιωμένους, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της πλάτης ή σε κάποιο σημείο κοντά στα νεφρά.

Αν και ο πόνος θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο μυϊκό πρόβλημα, μερικές φορές συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση νεφρικής νόσου.

Οι λίθοι στα νεφρά ή οι ουρολοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στην πλάτη ο οποίος ακτινοβολεί στους βουβώνες.

6. Παράξενη γεύση στο στόμα

Η συσσώρευση τοξινών στο αίμα μας ως αποτέλεσμα προβλημάτων στα νεφρά μπορεί να οδηγήσει σε δύσοσμη αναπνοή και σε μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους για κρέας ή μειώνουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν κανονικά μέσα στη μέρα.

7. Εξανθήματα

ακμή και προβλήματα στα νεφρά

Αν και μερικοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός αυτό, η υγεία του δέρματος επίσης εξαρτάται από την καλή προμήθειά του σε οξυγόνο και τον καθαρισμό του αίματος.

Από την άλλη πλευρά, όταν τα νεφρά σταματούν να φιλτράρουν τις άχρηστες ουσίες, είναι συνηθισμένο να εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα και άλλα δερματολογικά προβλήματα.

Μερικές φορές οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από μια ενοχλητική αίσθηση φαγούρας ή από αλλεργίες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Θεραπεία με πράσινο τσάι για εξάλειψη της ακμής.

 

8. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις αρτηρίες και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κατακράτηση υγρών και νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στην αρτηριακή πίεση.

Τόσο η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια όσο και η σπειραματονεφρίτιδα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να εμφανιστεί μαζί με μια πάθηση που είναι γνωστή ως στένωση νεφρικών αρτηριών, των αρτηριών που είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αίματος στα νεφρά. Σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα συμπτώματα στα νεφρά μπορείτε να βρείτε στην έρευνα των Δρ. Appel et al.

Υποψιάζεστε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά σας; Μιλήστε με τον γιατρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να αποκλείσετε σοβαρές επιπλοκές.

Appel, L. J., Wright, J. T., Greene, T., Agodoa, L. Y., Astor, B. C., Bakris, G. L., … Wang, X. (2010). Intensive Blood-Pressure Control in Hypertensive Chronic Kidney Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa0910975

Jha, V., Garcia-Garcia, G., Iseki, K., Li, Z., Naicker, S., Plattner, B., … Yang, C. W. (2013). Chronic kidney disease: Global dimension and perspectives. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60687-X