10 από τα σημάδια του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοείτε

Αν και μπορεί να τα συνδέσετε με άλλες παθήσεις ή περιπτώσεις, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτά τα συμπτώματα αν εμφανιστούν μαζί καθώς μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για την ανάπτυξη του διαβήτη.
10 από τα σημάδια του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2019

Ποια είναι τα σημάδια του διαβήτη;

Ο διαβήτης είναι μια από τις παθήσεις που είναι γνωστή και ως “αθόρυβος δολοφόνος” επειδή μπορεί να εμφανιστεί χωρίς εμφανή συμπτώματα για να διευκολύνει τη διάγνωση.

Αποτελεί μέρος της ομάδας των μεταβολικών ασθενειών και χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Αποτέλεσμα αυτού είναι: η ποιότητα ζωής σας να μειώνεται ενώ ο κίνδυνος καρδιαγγειακών και νευρολογικών ζημιών να αυξάνεται.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πολλά άτομα αγνοούν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια επειδή τα συγχέουν με άλλες κοινές παθήσεις.

Στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη δεν γνωρίζει ότι πάσχει και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.

Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα πρόωρα σημάδια και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις κατάλληλες εξετάσεις.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, σήμερα θα σας αποκαλύψουμε τα 10 σημαντικότερα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη.

1. Συχνοουρία, από τα σημάδια του διαβήτη

τα σημάδια του διαβήτη

Η συχνοουρία μπορεί να προκληθεί από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή από την περιττή κατανάλωση υγρών.

Ωστόσο, αν δεν οφείλεται σε καμία από τις δυο αιτίες και αισθάνεστε την αυξημένη ανάγκη να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ενδεικτικό σημάδι του διαβήτη.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά σας πρέπει να λειτουργούν πολύ περισσότερο για να αποβάλετε το περιττό σάκχαρο μέσω των ούρων.

Δείτε επίσης: Ελέγξτε την ακράτεια ούρων με φυσικό τρόπο

2. Αισθάνεστε διψασμένοι

Αυτό το σύμπτωμα συνδέεται με το παραπάνω. Καθώς το σώμα σας χάνει περισσότερα υγρά, το σύστημά σας προσπαθεί να τα αντικαταστήσει και αντιμετωπίζετε αυτό το διαρκές αίσθημα δίψας.

3. Ακόρεστη επιθυμία για φαγητό, από τα σημάδια του διαβήτη

τα σημάδια του διαβήτη

Η πείνα μπορεί να προέρχεται και από τα δυο άκρα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρά σας δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα ζάχαρης που στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας.

4. Ξερό στόμα

Το υπερβολικά ξερό στόμα είναι δυσάρεστο και μπορεί να κρύβει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτό δεν αποτελεί απλά ένδειξη αφυδάτωσης αλλά μπορεί επίσης να είναι και σημάδι του διαβήτη τύπου 2.

Οι αλλαγές στο δέρμα δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα.

5. Κόπωση, από τα σημάδια του διαβήτη

τα σημάδια του διαβήτη

Η υπερβολική ή χρόνια κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε σε καμία περίπτωση.

Αν και είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε κουρασμένοι εφόσον έχουμε εξαντλήσει τον εαυτό μας σωματικά, αυτό μπορεί να συμβεί και όταν το σώμα σας προσπαθεί να αποκαταστήσει την έλλειψη γλυκόζης στα κύτταρά σας.

Αυτό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται τη νύχτα και σας αναγκάζει να διακόψετε τον ύπνο σας και σας εμποδίζει να κοιμηθείτε όσο θα έπρεπε.

6. Προβλήματα όρασης

Τα μάτια σας είναι ένα από τα όργανα που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες του διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αλλάζουν το σχήμα των φακών και του ματιού οδηγώντας σε θολή όραση.

Μερικές φορές μπορεί να αντιληφθείτε δυσάρεστες λάμψεις φωτός που στρεβλώνουν την όρασή σας.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στη συνολική απώλεια της όρασης ή στην ανάπτυξη μη αναστρέψιμων ασθενειών.

7. Μολύνσεις

Λόγω των βακτηρίων, των ιώσεων και των μυκήτων που μπορούν να αναπτύσσονται καλύτερα σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης, οι μολύνσεις γίνονται πιο κοινές.

Οι κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, οι μύκητες, οι δερματικές μολύνσεις, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι ιοί είναι κοινά συμπτώματα των ασθενών με διαβήτη.

8. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα

τα σημάδια του διαβήτη

Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται λόγω της βλάβης των νεύρων που συνδέεται στενά με το διαβήτη.

Και τα δυο μπορούν να συμβαίνουν σε επαναλαμβανόμενη βάση και να συνοδεύονται από πόνο και φλεγμονές.

Αν το πρόβλημα δεν ελεγχθεί εγκαίρως, η ζημιά στα νεύρα μπορεί να είναι μόνιμη και να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

9. Ανεξήγητη απώλεια ή απόκτηση βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια ή απόκτηση βάρους μπορεί να προκληθεί από την αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη λόγω του διαβήτη.

Επειδή εμποδίζει τα κατάλληλα επίπεδα γλυκόζης να φτάσουν στα κύτταρά σας, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί μυϊκές πρωτεΐνες για ενέργεια.

Στο άλλο άκρο προκαλεί την αντίστροφή απόκριση, αυξάνοντας την επιθυμία σας για σακχαρώδεις τροφές και οδηγώντας στην απόκτηση βάρους.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 10 ήπια υπακτικά για φυσική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

10. Δύσκολη επούλωση

τα σημάδια του διαβήτη

Η ζημιά που προκαλείται στα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζει τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος σε μικρά κοψίματα και γρατσουνιές.

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης φθείρει τις φλέβες και τις αρτηρίες, μειώνοντας την ικανότητά τους να μεταφέρουν αίμα στα κύτταρα που επιδιορθώνουν αυτούς τους τραυματισμούς.

Εκτός από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να θυμάστε, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Με αυτή την έννοια, καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική απόκτηση βάρους, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και να αποφεύγετε δίαιτες που βασίζονται σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και επεξεργασμένες τροφές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anaya, L. L. (2005). Epidemiología de la diabetes mellitus. Duazary: Revista Internacional de Ciencias de la Salud, 2(2), 143-146.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.