5 συμπτώματα της κατακράτησης υγρών

To γενικευμένo ή εντοπισμένo πρήξιμο/φούσκωμα σε ορισμένα μέρη του σώματός σας μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατακράτησης υγρών, φαινομένου που επηρεάζει την υγεία και χρήζει αντιμετώπισης. 
5 συμπτώματα της κατακράτησης υγρών
Mario Benedetti Arzuza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Πιστεύετε ότι το σώμα σας ενδέχεται να μην απεκκρίνει σωστά τα περιττά υγρά, αλλά δεν γνωρίζετε τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών;

Η κατακράτηση υγρών αποτελεί μια παθολογική ή μη κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση υγρών στους ιστούς σας.

 • Όταν είναι παθολογική, σε γενικές γραμμές προέρχεται από κυκλοφορικά προβλήματα, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή προβλήματα με τα νεφρά ή το ήπαρ.
 • Όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποδίδεται σε απλή διαστολή των φλεβών σε περιόδους κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.

Οι συνέπειες της κατακράτησης υγρών σύμφωνα και με το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία είναι:

 • Ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους
 • Οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους
 • Αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς ή μείωση της ανάγκης για ούρηση.

Το οίδημα παρατηρείται κυρίως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, έχει επίσης διαγνωστεί σε εφήβους.

Η κατάσταση είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες, λόγω ορμονικών ή διατροφικών λόγων.

Τείνει επίσης να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, της εγκυμοσύνης ή όταν ένα άτομο έχει υιοθετήσει καθιστικό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, η κατακράτηση υγρών μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι υπόκειται μια άλλη διαταραχή, είτε καρδιακή, νεφρική, ηπατική είτε πεπτική.

Τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών

1. Πρησμένα κάτω άκρα

Συμπτώματα της κατακράτησης υγρών - Γυναίκα ξαπλωμένη

Τα κάτω άκρα είναι το πρώτο μέρος του σώματός σας που επηρεάζεται από την κατακράτηση υγρών. Επομένως είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια και τα πέλματά σας.

Αρχικά, θα αισθανθείτε κούραση και βάρος στα πόδια σας εξαιτίας της ανεπαρκούς απέκκρισης των υγρών.

2. Παχύτεροι αστράγαλοι

Το οίδημα κάνει τους αστραγάλους σας να φαίνονται πιο φουσκωμένοι από το κανονικό.

Από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι να πάτε για ύπνο, αυτό το μέρος του σώματος διογκώνεται με την πάροδο της ημέρας.

3. Κράμπες στα πόδια

Συμπτώματα της κατακράτησης υγρών - Γυναίκα ελέγχει τα πόδια της

Σε ό,τι αφορά τα πόδια σας, θα παρατηρήσετε και σε αυτά πρήξιμο, αν και μερικές φορές αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών το οποίο δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο.

Ένα σύμπτωμα που μπορεί να αποκαλύψει ότι υποφέρετε από κατακράτηση υγρών είναι η εμφάνιση κραμπών στην περιοχή, συνοδευόμενων από μυϊκή αδυναμία.

4. Φούσκωμα στη μέση

Μια άλλη περιοχή που επηρεάζεται από τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι η κοιλιά. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι παίρνουν κιλά, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς φουσκωμένοι .

Κάποιοι ακολουθούν μακροχρόνιες και αυστηρές δίαιτες, πιστεύοντας πως η αύξηση του μεγέθους της μέσης τους οφείλεται στη συσσώρευση λίπους όταν, στην πραγματικότητα, αυτό το σύμπτωμα αποτελεί εκδήλωση ενός ανεπαρκούς συστήματος απέκκρισης.

5. Οίδημα στο πρόσωπο

Συμπτώματα της κατακράτησης υγρών - Γυναίκα κάνει μασάζ

Το οίδημα που προέρχεται από την κατακράτηση μπορεί επίσης να εκδηλωθεί στο πρόσωπό σας. Γίνεται συνήθως ορατό στα μάγουλα και τα βλέφαρά σας, τα οποία αυξάνονται ελαφρώς σε μέγεθος.

Η περίσσεια των υγρών κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο στρογγυλό.

Μερικές λύσεις

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να υποφέρετε από κατακράτηση υγρών, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Πίνετε περισσότερο νερό

Συμπτώματα της κατακράτησης υγρών - Γυναίκα κρατά ποτήρι με νερό

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά όταν το σώμα σας κατακρατεί υγρά, είναι επειδή είναι αφυδατωμένο.

Επομένως, πρέπει να του δώσετε το νερό που χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα το αποθηκεύει άσκοπα.

Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

Όταν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, μια καλή ιδέα είναι να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων αλευριών και ζάχαρης, λιπαρών τροφών και αλατιού.

 • Γυμναστείτε. Φαίνεται πως η άσκηση αποτελεί τη λύση για όλα τα είδη προβλημάτων. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα επιπλέον υγρά μέσω του ιδρώτα και των ούρων, ενισχύοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος. Η ρουτίνα εκγύμνασης που ακολουθείτε πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα.
 • Πιείτε διουρητικά αφεψήματα. Ορισμένα φυτά όπως η πικραλίδα, το μάραθο, ο μαϊντανός και το πράσινο τσάι θα σας βοηθήσουν να πυκνώσετε τις επισκέψεις σας στο μπάνιο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λαχανικά όπως καρότα και αγγούρια στη διατροφή σας, μαζί με φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι.
 • Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, οι μπανάνες και τα σπαράγγια μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο.
 • Μειώστε τα ποτά που προκαλούν αφυδάτωση. Αυτό ισχύει ιδίως για όσα περιέχουν αλκοόλ, με τα χειρότερα στη λίστα προς αποφυγή να είναι η μπύρα, η βότκα, καθώς και ο καφές. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, όταν το σώμα σας πιστεύει πως κινδυνεύει από αφυδάτωση, κατακρατεί υγρά.
 • Βάλτε στη διατροφή σας περισσότερες πρωτεΐνες. Κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρι, οστρακοειδή και όσπρια είναι όλα καλές επιλογές. Η έλλειψη πρωτεΐνης ενθαρρύνει την κατακράτηση υγρών.
 • Μη φοράτε στενά ρούχα. Σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα χωρίς λόγο και κάνουν το σώμα σας να πρήζεται όλο και περισσότερο.
 • Αποχαιρετίστε την καθιστική ζωή. Εάν κάθεστε στο γραφείο όλη την ημέρα, σηκωθείτε από το κάθισμά σας για τουλάχιστον πέντε λεπτά ανά ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας δεν θα περιέλθει σε αδράνεια.
 • Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη. Μείνετε μακριά από περιβάλλοντα που είναι πολύ ζεστά, καθώς η θερμότητα ενισχύει την αφυδάτωση. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα σας συγκρατεί υγρά.

Τώρα που γνωρίζετε τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να την αντιμετωπίσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.