5 τρόποι για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

3 Ιανουαρίου 2018
Βασικές συνήθειες είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση του αλατιού που βάζουμε στο φαγητό μας, αλλά και η μείωση των επεξεργασμένων τροφών που συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, συνδράμοντας στην κατακράτηση υγρών.

Γνωρίζατε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών που κάνει το σώμα μας;

Τα σώματά μας λειτουργούν με πολύπλοκες διαδικασίες που υπηρετούν αλλήλενδετα μεταξύ τους υποσυστήματα. Γι’ αυτόν το λόγο χρειάζονται να τα μεταχειριζόμαστε σωστά και να διατηρούμε την καλή τους λειτουργικότητα, ώστε να εργάζονται αρμονικά. Αν αδιαφορούμε για το σώμα μας, είναι σχεδόν βέβαιο πως το εκθέτουμε σε περισσότερα πιθανά προβλήματα υγείας.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της κατακράτησης υγρών, το οποίο αποτελεί μια πολύ συχνή και δυσάρεστη πάθηση.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες ενοχλήσεις στον πάσχοντα και, εφόσον αποτελεί συχνά ένδειξη κάποιας ακόμα υποκείμενης πάθησης, είναι σημαντικό να αναζητά κανείς ιατρική συμβουλή όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Όπως δηλώνει και το όνομά της, η κατακράτηση υγρών – γνωστή και ως οίδημα – συμβαίνει όταν συσσωρεύονται υγρά σε διάφορα σημεία του σώματος.

Γενικά, προκαλείται από την αδυναμία αποβολής των υγρών από τους ιστούς του οργανισμού.

Τα πόδια και η κοιλιά είναι οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται περισσότερο και συχνότερα από τη συγκεκριμένη πάθηση. 

Όταν όλα στο σώμα μας λειτουργούν όπως πρέπει, το λεμφικό σύστημα αναλαμβάνει την αποβολή των υγρών από τους ιστούς (οστά, αδένες, μυς), βεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως δεν θα συσσωρευτεί εκεί. Αν, ωστόσο, το λεμφικό σύστημα, δυσκολεύεται να το κάνει αυτό για διάφορους λόγους, δεν θα μπορέσει να διοχετεύσει σωστά τα υγρά που υπάρχουν μέσα στον ιστό.

Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών;

απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που σχετίζονται με την εμφάνιση του οιδήματος. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες αιτίες είναι οι ακόλουθες:

Οι εν λόγω καταστάσεις συνήθως περιγράφονται και από άλλα συμπτώματα, παρ’ όλα αυτά η αίσθηση του βάρους, ο πόνος στα άκρα όπως και η φλεγμονή είναι επίσης συχνά συμπτώματα της κατακράτησης.

Πώς να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, οι οποίες μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ας δούμε μαζί μερικές από τις πιο σχετικές για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών.
Αν υποφέρετε και εσείς από τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, δεν χρειάζεται απλώς να κάνετε υπομονή. Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε την κατάσταση για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών, εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές!

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε καλύτερα τι είναι η εμμηνόπαυση.

1. Καταναλώστε πολλές διουρητικές τροφές

κατανάλωση διουρητικών τροφών για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Οι διουρητικές τροφές βοηθούν να αποβάλλουμε το περίσσιο νερό που συσσωρεύεται στο σώμα μας. Αυτός είναι ο λόγος που αποτελούν σύμμαχο πρώτης γραμμής στη μάχη για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών, ενισχύοντας παράλληλα και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Οι διουρητικές τροφές είναι επίσης συχνά στοιχεία που προορίζονται στο να μας βοηθούν στην απώλεια βάρους με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο.

Για να δώσετε ώθηση στην πρόσληψη διουρητικών τροφών στη διατροφή σας, αυξήστε απλώς την κατανάλωση τροφών όπως:

  • Ντομάτας
  • Σπαραγγιού
  • Ανανά
  • Αγκινάρας

Μάθετε περισσότερα για τις ωφέλειες της καθημερινής κατανάλωσης ανανά.

2. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση διουρητικών τροφών δεν είναι πάντα αρκετή. Στην πραγματικότητα, η επαρκής και σωστή αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών συνεπάγεται την ολοκληρωτική μεταβολή των τροφών που καταναλώνουμε. Μιλάμε ακόμα και για αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια φαγητό και τους σκοπούς που αυτό εκπληρώνει.

Η υιοθέτηση και τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι φυσικά απαραίτητη για την καλή κατάσταση όλου του οργανισμού. Ιδανικά, όλες οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να βασίζονται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, αλιευμάτων και μερικών δημητριακών ολικής άλεσης.

Το ζήτημα δεν είναι βέβαια το τι τρώμε απλώς, αλλά και πώς το τρώμε. Οι ειδικοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν να χωρίζουμε τα καθημερινά γεύματά μας σε 6 τμήματα, ισόποσα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της μέρας. Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, αποκτάμε πιο ήρεμες και χαλαρές διατροφικές συνήθειες και δεν μαστιζόμαστε από λιγούρες ή από επιθυμίες να ρίξουμε ανεξέλεγκτα κάτι στο στομάχι μας.

3. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε νάτριο για να απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

αλάτι και κατακράτηση υγρών - απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών
Μια ακόμα βασική συμβουλή σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην εξάλειψη ή τη μείωση της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό είναι η αποφυγή τροφών πλούσιων σε νάτριο.

Όταν μιλάμε για στοιχεία πλούσια σε νάτριο, το προφανές έρχεται αυτόματα στο μυαλό: αλάτι. Δυστυχώς, το αλάτι συχνά χρησιμοποιείται υπερβολικά για το καρύκευμα του φαγητού αλλά συναντάται σε μεγάλη περιεκτικότητα ακόμα και σε έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές απλώς φαντάζει αδύνατο να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, όσο κι αν προσπαθούμε ή αν το θέλουμε. 

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, προσπαθήστε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους για να δώσετε γεύση στα πιάτα σας, όπως π.χ. πειραματιζόμενοι με νέα μπαχαρικά.

Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, αξίζει να προσπαθήσετε έστω να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου για τη γενική υγεία του οργανισμού αλλά και για να περιορίσετε τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών.

4. Πιείτε άφθονο νερό και απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Αυτό με την πρώτη ματιά μοιάζει οξύμωρο. Προσπαθούμε να απαλλαγούμε από το περίσσιο νερό που έχει μαζευτεί στο σώμα μας, αλλά στην πραγματικότητα η κατανάλωση νερού όντως βοηθάει αυτή τη διαδικασία.

Αν πίνετε πολύ νερό, ενεργοποιείτε το ουροποιητικό σας σύστημα και ενισχύετε τη λειτουργία των νεφρών. Βοηθάτε επίσης την αποτοξίνωση του οργανισμού από άλλες επικίνδυνες ουσίες, επιβλαβείς για το σύστημά μας.

Βεβαιωθείτε πως πίνετε τουλάχιστον πέντε με έξι ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια της μέρας.

5. Γυμναστείτε και απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

γυμναστική για την κατακράτηση υγρών
Πιθανότατα ήδη γνωρίζετε πως η φυσική άσκηση συνεισφέρει στη γενική καλή κατάσταση του οργανισμού. Στην περίπτωση της κατακράτησης υγρών, όχι μόνο ενδυναμώνει τους μυς και αποδιώχνει τις συνήθειες της καθιστικής ζωής, αλλά είναι εξίσου υπεύθυνη για την αποβολή όλων των επικίνδυνων στοιχείων μέσω του ιδρώτα.

  • Οι καλύτερες ασκήσεις που εστιάζουν σε αυτό είναι αυτές που βασίζονται στην αεροβική. Αυτού του τύπου οι ασκήσεις ενθαρρύνουν την έντονη εφίδρωση, γεγονός που βοηθά τα υγρά που μένουν στους ιστούς να εμφανίζονται σταδιακά.

Θα ήταν μια καλή ιδέα να αρχίσετε, για παράδειγμα, ένα άθλημα. Η συντριπτική πλειονότητα των αθλημάτων (είτε είναι τένις, είτε ποδόσφαιρο, είτε ζούμπα) περιλαμβάνουν έντονη αεροβική εκγύμναση.

Ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις είναι η ποδηλασία, το κολύμπι και ο στίβος. Όλα τους μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος πιο γρήγορα αλλά και με έναν πιο υγιεινό τρόπο.

Morris, M. J., Na, E. S., & Johnson, A. K. (2008). Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2008.04.008