9 κίνδυνοι που έχουν τα στενά ρούχα. Μάθετε περισσότερα

14 Μαΐου 2017
Γνωρίζατε ότι τα στενά τζιν μπορεί να βλάπτουν την υγεία σας; Αν και μπορεί να είναι ωραία και στυλάτα, η αλήθεια είναι ότι τα στενά ρούχα μπορούν να αποτελέσουν πηγή πολλών προβλημάτων υγείας. Μάθετε για όλα αυτά στο άρθρο μας.

Τα στενά ρούχα μπορεί να είναι της μόδας, μπορεί να σας αρέσει η εμφάνισή σας όταν τα φοράτε ή ίσως να έχετε πάρει λίγο βάρος και τα ρούχα σας είναι τώρα υπερβολικά στενά…

Το πρόβλημα είναι ότι το να φοράτε στενά ρούχα είναι κακό για την υγεία σας και είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτή την κακή συνήθεια.

Γιατί; Θα σας πούμε στο σημερινό άρθρο.

Όταν τα ρούχα σας καθορίζουν τη σιλουέτα σας

Ένα τζιν που αναδεικνύει τη σιλουέτα σας και σας κάνει να αισθάνεστε σέξι, ένα πουκάμισο που τονίζει τα θηλυκά προσόντα σας ή μια στενή μίνι φούστα που σας αρέσει πολύ να φοράτε…

Μέχρι εδώ όλα καλά, εκτός από το γεγονός ότι αυτά τα στενά ρούχα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν κακό στην υγεία σας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν φοράτε “βαριά” υφάσματα (όπως το ντένιμ) επειδή εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προάγουν την εμφάνιση κιρσών.

Η λύση δεν είναι να φοράτε ελαστικά ρούχα, επειδή και αυτά συμπιέζουν το σώμα και δεν επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί σωστά.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τα στενά ρούχα:

1. Τα στενά ρούχα εμποδίζουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά

στενά ρούχα - τζιν

Για τα κάτω άκρα σας αυτή είναι μια πολύ σημαντική σωματική λειτουργία, ζωτική για να προληφθεί το οίδημα στους αστραγάλους σας, για παράδειγμα.

Η παρεμπόδιση της επιστροφής του αίματος στην καρδιά είναι επικίνδυνη για την υγεία σας επειδή μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κούραση και κόπωση. Όταν τα ρούχα σας έχουν σφιχτή εφαρμογή γύρω από τα πόδια ή τη μέση σας, η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να βοηθήσει το αίμα να επιστρέψει σε αυτή.

2. Προάγουν την εμφάνιση κιρσών

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στις γυναίκες. Η ορμόνη προγεστερόνη κάνει τις φλέβες να διαστέλλονται περισσότερο από το φυσικό τους άνοιγμα.

Όταν τα ρούχα σας είναι υπερβολικά στενά, η κυκλοφορία του αίματός σας είναι κακή και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με μια μελέτη, το 31% του γυναικείου πληθυσμού πάσχει από κιρσούς. Η πάθηση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, τα στενά παντελόνια και την πολύωρη ορθοστασία.

3. Προάγουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας

στενά ρούχα

Πρόκειται για άλλο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γυναικών.

Στην πραγματικά δεν είναι τα στενά ρούχα που προκαλούν την κυτταρίτιδα, ωστόσο επιταχύνουν την εμφάνισή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμποδίζουν τη ροή του αίματος και ενθαρρύνουν την εμφάνιση σβώλων λίπους στους μηρούς.

4. Δεν σας επιτρέπουν να “αναπνέετε”

Η πίεση στους πνεύμονες και στην τραχεία που οφείλεται στα στενά ρούχα μπορεί να μην σας επιτρέπει να αναπνέετε σωστά.

Όταν η ανταλλαγή των αερίων στην περιοχή του στήθους δεν πραγματοποιείται αποτελεσματικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει και να επιταχύνει την οξείδωση των κυττάρων σας, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση.

Και σαν να μην αρκούσε αυτό, η ρηχή αναπνοή δεν οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και έλλειψη συγκέντρωσης.

Επομένως τα στενά ρούχα οπωσδήποτε δεν προάγουν τη χαλάρωση -μάλλον το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: 8 νέες χρήσεις για παλιά ρούχα

5. Προκαλούν πόνο

στενά ρούχα

Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σχέση, όμως αρκεί να κάνετε ένα απλό τεστ για να διαπιστώσετε ότι τα στενά ρούχα είναι μία από τις αιτίες του πόνου στη μέση ή στη λεκάνη.

Όταν φοράτε ρούχα που περιορίζουν τις κινήσεις σας, αναγκάζεστε να πιέσετε ορισμένους μυς, γεγονός που κάνει τη σπονδυλική σας στήλη να δουλεύει πιο σκληρά από ό,τι συνήθως.

Οι γοφοί σας συμπιέζονται και δυσκολεύονται να μεταφέρουν το βάρος του σώματός σας, το οποίο κανονικά μπορούν να στηρίξουν. Αν οι βραχίονες και τα πόδια σας δεν έχουν ελευθερία κινήσεων, στο τέλος της μέρας σας θα αισθάνεστε βάρος, πόνο και μυρμήγκιασμα.

6. Επιβραδύνουν την πέψη

Όταν το παντελόνι ή η ζώνη σας είναι πολύ σφιχτά, δεν επιτρέπουν στην περιοχή της κοιλιάς να εκταθεί όταν τρώτε καθώς και μετά από τα γεύματα.

Το στομάχι εκτείνεται κατά τη διαδικασία της πέψης λόγω των οξέων που είναι απαραίτητα για αυτή.

Για το λόγο αυτό, τα στενά ρούχα συνήθως προκαλούν δυσπεψία, οξύτητα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, εντερικό πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά.

7. Επιτρέπουν στους κολπικούς μύκητες να ακμάσουν

Τα ρούχα που εφαρμόζουν στο σώμα αυξάνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του. Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυτό ενθαρρύνει την εμφάνιση μυκήτων και βακτηρίων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες οσμές ή προβλήματα όπως μυκητιάσεις.

Για τους άντρες, τα στενά εσώρουχα και παντελόνια μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος προκαλώντας παράλληλα πόνο στους όρχεις.

Μάθετε περισσότερα: 9 φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του κόλπου

8. Προκαλούν δερματικά προβλήματα

στενά ρούχα

Το δέρμα σας μπορεί επίσης να υποφέρει όταν δεν μπορεί να “αναπνεύσει”.

Για παράδειγμα, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν αν το παντελόνι ή η φούστα που φοράτε δεν είναι μόνο πολύ στενά αλλά και φτιαγμένα από υλικό που δεν αναπνέει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερύθημα, κνησμό και ακόμα και είσφρυση τριχών στα πόδια (επειδή οι τρίχες δεν μπορούν να αναπτυχθούν το ίδιο εύκολα).

9. Αυξάνουν την εφίδρωση

Μια τελευταία συνέπεια των στενών ρούχων είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές στις μασχάλες, στα πόδια ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από υφάσματα όπως νάιλον και λύκρα είναι ακόμα χειρότερα και αποτελούν έδαφος πολλαπλασιασμού κάθε είδους βακτηρίων.

Αφήστε στην άκρη τα στενά τζιν και επιλέξτε κάτι πιο άνετο. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί!