6 συμπτώματα στο πρόσωπό σας που δείχνουν ανεπάρκεια βιταμινών

4 Νοεμβρίου 2018
Αν έχετε ακμή, ίσως να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Α. Μάθετε τις πιθανές επιπτώσεις της ανεπάρκειας βιταμινών και πώς να πάρετε τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες χρειάζεστε μέσα από τη διατροφή σας.

Έχετε ακούσει για την ανεπάρκεια βιταμινών; Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων τα οποία προκαλούνται συνήθως κατά την αλλαγή των εποχών. Χωρίς βιταμίνες νιώθουμε πιο κουρασμένοι και απαθείς, το οποίο σημαίνει πως οι ιοί μπορούν να μας επηρεάσουν πιο εύκολα.

1. Χλωμό δέρμα

6 συμπτώματα στο πρόσωπό σας που δείχνουν ανεπάρκεια βιταμινών, χλωμό δέρμα

Τον χειμώνα ελάχιστοι άνθρωποι θα δείχνουν μαυρισμένοι, αλλά η αλήθεια είναι πως αν έχετε πολύ χλωμό δέρμα, περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12.

Θα το παρατηρήσετε γρήγορα καθώς χωρίς αυτή θα αισθάνεστε καταθλιπτικοί και κουρασμένοι. Για να το διορθώσετε αυτό, είναι απαραίτητο να τρώτε περισσότερο κρέας και θαλασσινά.

Αν αντί για χλωμάδα, έχετε ξηρό δέρμα, τότε είναι σημάδι ανεπάρκειας σε βιταμίνες Α και C. Στην περίπτωση της βιταμίνης Α, είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσετε υγιές το δέρμα σας, ειδικά μετά την έκθεσή του στον ήλιο.

Αναφορικά με τη βιταμίνη C, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Το σώμα μας χρησιμοποιεί κολλαγόνο για να δημιουργήσει νέα μαλλιά, ν’ αναδομήσει το δέρμα, να φτιάξει τα νύχια και ν’ αναπτύξει τους συνδετικούς ιστούς. Ενδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να πάρετε αυτές τις ουσίες, καταναλώστε λαχανίδα, πιπεριές, λάχανο, καρότα, μαρούλι ρομάνα, σπανάκι, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια ή δαμάσκηνα.

2. Ξηρά μαλλιά, ένα από τα σημάδια για την ανεπάρκεια βιταμινών

Αν έχετε ξηρά, εύθραυστα μαλλιά και πιτυρίδα, ίσως είναι σημάδι ανεπάρκειας σε βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν καταναλώνουμε αντιβιοτικά. Για ν’ αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης Β7, θα χρειαστεί να τρώτε περισσότερο κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, μανιτάρια και όσπρια.

Αν αντί για ξηρά μαλλιά έχετε πιτυρίδα, μπορεί και αυτό να είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι. Η πιτυρίδα οφείλεται στην έλλειψη σε βιταμίνες Β2 και Β6, και επίσης από την ανεπάρκεια σε απαραίτητα μέταλλα όπως είναι ο ψευδάργυρος ή το μαγνήσιο.

Η πιτυρίδα μπορεί να προκληθεί από διατροφική ανεπάρκεια. Για να το αποτρέψετε αυτό, θα πρέπει να πρέπει να ενσωματώσετε τροφές όπως μαύρη σοκολάτα, φιστίκια, καρότα, αβγά, πίτουρο, καρύδια, ψάρια και φασόλια στη διατροφή σας.

Μάθετε περισσότερα για το πώς θα αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα φυσικά.

3. Πρησμένα μάτια

6 συμπτώματα στο πρόσωπό σας που δείχνουν ανεπάρκεια βιταμινών, πρησμένα μάτια

Αν έχετε πρησμένα μάτια και άκρα, το σώμα σας ίσως να έχει έλλειψη σε ιώδιο. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, προσπαθήστε να προσθέσετε λίγο ιωδιούχο αλάτι στα πιάτα σας.

Επίσης να θυμάστε ότι το ιώδιο μπορείτε να το βρείτε σε θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη και στο ψωμί.

Αν τα μάτια σας είναι ευαίσθητα στο φως, ίσως να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών Α και Β12. Όμως, αν έχετε προβλήματα με τα μάτια και την όρασή σας, το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μόνο τότε ησυχάσετε και θα βεβαιωθείτε πως δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Μάθετε πώς θα εξαφανίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια εύκολα.

4. Χλωμά χείλη

Τα χλωμά χείλη είναι συνήθως σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου. Μπορείτε να το καταλάβετε αν παρατηρήσετε ότι έχετε συχνά κάποιο κρύωμα και χαμηλή πίεση.

Για ν’ αντιμετωπίσετε μια έλλειψη σιδήρου θα πρέπει να τρώτε περισσότερο κόκκινο κρέας και ν’ αποφεύγετε, προσωρινά, προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, επειδή αυτό αποτρέπει την απορρόφηση του σιδήρου.

5. Ούλα που ματώνουν

6 συμπτώματα στο πρόσωπό σας που δείχνουν ανεπάρκεια βιταμινών, ματωμένα ούλα

Αν ματώνουν τα ούλα σας ίσως έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνη C. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, θα προκληθεί πόνος στους μυς και τα οστά σας, όπως επίσης θα προκληθούν και προβλήματα στα δόντια σας. Μπορείτε να βρείτε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C σε εσπεριδοειδή και στις κόκκινες πιπεριές.

6. Ακμή

Η ακμή είναι ξεκάθαρο σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμινών, ειδικά βιταμίνης Α. Αυτή μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως ψάρι, συκώτι, κρόκος αβγού, βούτυρο, και σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βρεθεί στο φύτρο σιταριού, στο συκώτι, στα κουκούτσια των ελιών και στα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι και το κουνουπίδι.

  • El-Akawi Z1, Abdel-Latif N, Abdul-Razzak K. (2006). Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition? Clin Exp Dermatol. 2006 May; 31 (3): 430-4.
  • Ozuguz, Pinar & Dogruk Kacar, Seval & Ekiz, Ozlem & Takci, Zennure & Balta, Ilknur & Kalkan, Goknur. (2013). ”Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris”. Cutaneous and ocular toxicology. 33. 10.3109/15569527.2013.808656.
  • Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. The role of vitamin C in skin health. Nutrients 2017, 9, 866; doi:10.3390/nu9080866
  • Evans, J & Johnson, E. The role of phytonutrients in skin health. Nutrients 2010, 2, 903-928; doi:10.3390/nu208090.