8 πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος

8 Ιουνίου 2018
Όταν συναντούμε το μωρό μας, συχνά δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε με όλες τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει για τη φροντίδα του. Ενημερωθείτε για τα πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε με το σημερινό μας άρθρο.

Σήμερα θα δούμε πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος. Όταν ένα βρέφος φωλιάζει στην αγκαλιά της μαμάς του, είναι κάτι το υπέροχο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μαμά θα κατακλυστεί από όμορφα συναισθήματα, αλλά πιθανόν να είναι και λίγο αγχωμένη, ειδικά αν γίνεται μητέρα για πρώτη φορά.

Ανεξάρτητα απ’ όλες τις συμβουλές των γιαγιάδων, των αδελφών, των θείων και των φίλων, οι οποίες έχουν βιώσει ήδη τη μητρότητα, όπως επίσης και των προγεννητικών μαθημάτων αλλά και εκατοντάδων διαδικτυακών τόπων, μια νέα μητέρα ίσως να μη γνωρίζει τι να κάνει με όλες αυτές τις πληροφορίες όταν κρατά για πρώτη φορά το μωρό της στα χέρια της.

Θα συνοψίσουμε τα βασικά για όταν έχει ήδη έρθει το μωρό στο σπίτι. Η βασική ιδέα είναι να ξεκινήσουμε σωστά τη μητρότητα.

Παρακάτω, έχουμε οκτώ πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος.

Τι δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος

1. Αφήνετε μόνο του το βρέφος

μωρό που κοιμάται με αρκουδάκι- ποτέ με ένα βρέφος

Πρώτα απ’ όλα, μην αφήνετε μόνο του το μωρό στο κρεβάτι, στην κούνια, στο μέρος που το αλλάζετε ή σε άλλο δωμάτιο. Δεν θα πρέπει ποτέ να μένει χωρίς προσοχή ή μόνο του το μωρό.

Το κλάμα είναι μια μορφή επικοινωνίας. Αν κλαίει το μωρό σας, είναι επειδή χρειάζεται κάτι: να ταϊστεί ή ν’ αλλάξει, ίσως να πονά ή μπορεί απλώς να θέλει να βρίσκεται με τη μαμά του.

Ορισμένοι άνθρωποι λένε πως το μωρό χρειάζεται να μάθει πώς να είναι ανεξάρτητο. Όμως, θα μάθουν να είναι ανεξάρτητα αργότερα στη ζωή τους.

Όπως με όλα τα θηλαστικά, ένα βρέφος εξαρτάται από τη μητέρα του να είναι κοντά και να το προσέχει. Καθώς πέρασαν 9 μήνες στη μήτρα της μητέρα, όπου δεν υπήρχε τίποτα άλλο από τη φωνή της μαμάς, τα μωρά θα κλαίνε για να είναι μαζί της.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; 7 τοξικές συμπεριφορές που οι γονείς δεν συνειδητοποιούν

2. Προγραμματισμένος θηλασμός

Αν και είναι πιο δύσκολο, αν αποφασίσετε να θηλάσετε, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τη στιγμή που σας κοιτά το μωρό ενώ θηλάζει. Συγχαρητήρια!

Ο θηλασμός δεν θα πρέπει να είναι προγραμματισμένος, αλλά κατ’ απαίτηση. Με τις φόρμουλες γάλακτος, τα μωρά πρέπει να τρέφονται κάθε 3 ώρες.

Ένα βρέφος χρειάζεται μονάχα το γάλα της μητέρας του όταν πεινά ή διψά. Είναι, επιπλέον, ο μόνος τρόπος σύνδεσης για να βρει θαλπωρή και να αισθανθεί την αγάπη της μαμάς.

3. Ν’ αφήνετε το μωρό να κλαίει μόνο, πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος

μητέρα με μωρό στο κρεβάτι

Θα υπάρχει πάντοτε μια γιαγιά ή μια θεία που θα σας πει ν’ αφήσετε το μωρό σας να κλάψει μόνο του στην κούνια για να εκπαιδευτεί. Οι πιο ισχυρογνώμονες θα σας πουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να σας χειραγωγήσει το μωρό.

Η χειραγώγηση είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται στους ενήλικες, όχι στα βρέφη. Η ερώτηση κλειδί που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: μετά από 9 μήνες, θα αφήσω το μωρό να κλαίει μόνο του;

Ένα μωρό που κλαίει χωρίς κάποιον να το επιβλέπει, θα σταματήσει τελικά να κλαίει επειδή θα αντιληφθεί κάτι: δεν σας νοιάζει τι θα του συμβεί.

Το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης του μωρού. Όταν κλαίει ένα μωρό, θέλει να σας πει κάτι.

4. Αφήνετε το βρέφος να κοιμάται μόνο του, πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος

Ένα μωρό δεν κοιμάται όπως ένας ενήλικας. Κάθε δύο ή τρεις ώρες, το μωρό ξυπνά για να δει τη μαμά του ώστε να κοιμηθεί ξανά. Δεν μπορείτε να μάθετε σ’ ένα μωρό να κοιμάται, αλλά ένα μωρό θα κοιμηθεί φυσικά από μόνο του.

Το να κοιμάται μόνο του είναι μια διαδικασία η οποία συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου όσο μεγαλώνει. Αν δεν αισθάνεστε σίγουρες να κοιμάστε με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι, τότε κρατήστε την κούνια κοντά ώστε να είστε στο πλευρό του το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε και τον χρόνο που θα χρειαστεί να σηκώνεστε το βράδυ.

5. Κουνάτε επιθετικά το μωρό

μωρό που κοιμάται και δαχτυλάκια σε παλάμη

Πρέπει να το πούμε: μετά από μια νύχτα όπου το μωρό έκλαιγε συνεχώς και κανείς δεν ξέρει γιατί ή τι να κάνει, μπορεί να νιώθετε απελπισμένες. Οι γονείς που λένε ότι δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να κουνήσουν το μωρό τους για να σταματήσει να κλαίει, μάλλον λένε ψέματα.

Ένα επιθετικό κούνημα δεν θα βοηθήσει το μωρό σας να ηρεμήσει. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το τρομάξετε και να το κάνετε να κλαίει περισσότερο.

Επιπροσθέτως, υπάρχει πιθανότητα να βλάψετε το ευαίσθητο σωματάκι του. Η αγάπη και οι συχνές αγκαλιές θα τους παράσχουν την ηρεμία που χρειάζονται για να ησυχάσουν.

6. Δεν το κρατάτε

Η ασφάλεια που παρέχει η αγκαλιά της μητέρας, χαλαρώνει το βρέφος. Αν ένα μωρό δεν φωλιάζει συχνά στην αγκαλιά της μητέρας του, το μωρό θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει.

Μετά από 3 ώρες από τον φυσικό διαχωρισμό από τη μαμά του, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πόνου του μωρού. Το αποτέλεσμα είναι άγχος και μακροπρόθεσμα, συναισθηματικός φόβος.

Τα βρέφη δεν μπορούν να τραφούν μόνα τους. Χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη επαφή με τη μαμά τους. Χρειάζονται φροντίδα, προστασία και να τα προμηθεύουμε με όσα έχουν ανάγκη. Περιορίζοντας την επαφή με το μωρό από την αρχή, αποδυναμώνετε τους ορμονικούς αποδοχείς της ευτυχίας (σεροτονίνη, ενδογενή οπιοειδή και οξυτοκίνη).

Δεν το γνωρίζατε; Καταπραΰνετε τους βρεφικούς κολικούς με αυτές τις τέσσερις σπιτικές θεραπείες

7. Να τα τιμωρείτε, πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ με ένα βρέφος

νεογέννητο τυλιγμένο με πετσέτα στην αγκαλιά

Ένα χτύπημα διδάσκει στο μωρό ν’ αποσπά το άτομο που το φροντίζει. Επιπλέον, το μωρό μαθαίνει να μη μοιράζεται τις ανάγκες του, χάνει το κίνητρό του εξαιτίας του κόσμου γύρω του, χάνει την αυτοπεποίθησή του επειδή υποτιμά τις παρορμήσεις του και τέλος, δέχεται ως φυσιολογικά τον πόνο και το άγχος.

Για να μεγαλώσετε ένα υγιές μωρό το οποίο γνωρίζει ότι οι ανάγκες του εκπληρώνονται, θα πρέπει να έχετε υπομονή. Φυσικά, είναι εύκολο ν’ απελπίζεστε κάποιες φορές. Η φροντίδα ενός βρέφους είναι δύσκολη δουλειά! Αλλά τα μωρά έχουν ανάγκη τη φροντίδα που πηγάζει από την υπομονή ενός ενήλικα.

Να θυμάστε: όταν οι πιο στοργικοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, τότε είναι σίγουρο πως θα μεγαλώσουν παιδιά συνεργάσιμα και με ενσυναίσθηση.

8. Δεν εμπιστεύεστε τα ένστικτά σας

Υπάρχουν πολλές απόψεις εκεί έξω. Αυτά που λένε οι ειδικοί διαφέρουν από αυτά που σας λένε άλλες μαμάδες. Αν και μια ομάδα άλλων γυναικών και μητέρων ίσως να αποτελεί μια σημαντική βοήθεια στην αρχή, όταν η καρδιά σας σάς λέει να κάνετε κάτι διαφορετικό, εμπιστευτείτε τη.

Η μητρότητα επανασυνδέει μια γυναίκα με τη φύση της και τα αγνότερα ένστικτά της.

  • Darmstadt, G. L., Kinney, M. V., Chopra, M., Cousens, S., Kak, L., Paul, V. K., … Lawn, J. E. (2014). Who has been caring for the baby? The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60458-X
  • Lawn, J. E., Davidge, R., Paul, V. K., Xylander, S. Von, De Graft Johnson, J., Costello, A., … Molyneux, L. (2013). Born Too Soon: Care for the preterm baby. Reproductive Health. https://doi.org/10.1186/1742-4755-10-S1-S5
  • Simion, F., Regolin, L., & Bulf, H. (2008). A predisposition for biological motion in the newborn baby. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0707021105