5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ινομυώματα της μήτρας

Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνα, είναι καλό να επισκέπτεστε συχνά τον γυναικολόγο σας ώστε να διαγνωστούν νωρίς και να αποκτήσετε μια επαρκή θεραπεία για τα ινομυώματα της μήτρας.
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ινομυώματα της μήτρας

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι μη φυσιολογικές μάζες μυϊκού ιστού οι οποίες σχηματίζονται στην επιφάνεια της μήτρας, και σπανιότερα, στον τράχηλο.

Η παρουσία τους προκαλεί συνήθως πανικό, όμως μόνο το 0.5% αναπτύσσεται σε καρκινογόνα κύτταρα.

Αυτό σημαίνει πως ενώ προκαλούν δυσφορία, αποτελούν σπάνια κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, είναι μια πάθηση η οποία απαιτεί πολλή προσοχή, καθώς μπορεί να παρέμβει στην αναπαραγωγική και ορμονική υγεία.

Η Ισπανική Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (SEGO) διαβεβαιώνει ότι σχεδόν το 70% των γυναικών μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή της ζωής τους.

Παρά το γεγονός αυτό, οι γυναίκες δεν ενημερώνονται αρκετά καλά γι’ αυτό το ζήτημα και συνήθως μαθαίνουν γι’ αυτή την πάθηση αργότερα στη ζωή τους.

Για τον λόγο αυτό, θα θέλαμε να μοιραστούμε 5 σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες για το πώς εμφανίζονται τα ινομυώματα της μήτρας.

Αφιερώστε χρόνο στο να τα μάθετε!

1. Τι είναι τα ινομυώματα της μήτρας;

Ινομυώματα της μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται συνήθως μετά τα 20 έτη.

Γνωστά και ως λειομυώματα ή μυώματα,  είναι μικρές, στρογγυλές μάζες ιστού των οποίων το μέγεθος ποικίλει από μικροσκοπικές έως τεράστιες.

Η εμφάνισή τους σχετίζεται με γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες και δυστυχώς είναι μία από τις αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα: 10 σημάδια ορμονικής ανισορροπίας που δεν πρέπει να αγνοείτε

2. Πόσα είδη έχουν τα ινομυώματα της μήτρας;

Υπάρχουν τέσσερα είδη ινομυωμάτων και εξαρτώνται από το σημείο που βρίσκονται στη μήτρα.

Υποβλεννογόνια ινομυώματα

 • Αυτά σχηματίζονται ακριβώς κάτω από τον βλεννογόνο χιτώνα. Είναι το στρώμα που προστατεύει το εσωτερικό τείχος της μήτρας.
 • Μπορούν να προεκταθούν στο ενδομήτριο και μεγαλώνοντας, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του.

Υποορογόνια ινομυώματα

 • Αυτός ο τύπος όγκων σχηματίζεται ακριβώς κάτω από τον ορογόνο χιτώνα, ένα στρώμα που καλύπτει το εξωτερικό τμήμα της μήτρας.
 • Η εμφάνισή τους κάνει τη μήτρα να έχει οζώδη υφή.

Μισχωτά ινομυώματα

 • Τα ινομυώματα αυτά είναι σαν τα υποορογόνια. Όμως, αντίθετα από αυτά, μεγαλώνουν και καταλήγουν να αποσυνδέονται από τη μήτρα. Συνδέονται με μία λεπτή “κλωστή” γνωστή ως μίσχο.
 • Αυτό το είδος όγκου μπορεί να αναπτυχθεί είτε μέσα είτε έξω από την κοιλότητα της μήτρας.

Ενδοτοιχωματικά ινομυώματα

 • Αυτά τα ινομυώματα σχηματίζονται στο εσωτερικό του τοιχώματος της μήτρας. Όταν αυξάνονται, μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τοίχωμα.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται με τα ινομυώματα της μήτρας;

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ινομυώματα της μήτρας

Ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα και έτσι γίνεται δυσκολότερη η διάγνωσή τους, περισσότερες από τις μισές επηρεαζόμενες γυναίκες μπορεί να βιώσουν αλλαγές οι οποίες προειδοποιούν για την ύπαρξή τους.

Ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

 • Υπερβολική και ακανόνιστη αιμορραγία κατά την περίοδο.
 • Φλεγμονή και πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
 • Ξαφνική αύξηση βάρους.
 • Δυσκολία σύλληψης.
 • Κυήσεις και γέννες υψηλού κινδύνου.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη.
 • Αλλαγή στις συνήθειες ούρησης.
 • Πόνος στην πλάτη.

4. Πώς επηρεάζουν τα ινομυώματα της μήτρας τη γονιμότητα;

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γυναικών που διαγιγνώσκονται με αυτή την πάθηση, είναι οι επιπτώσεις που επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία.

Όταν οι όγκοι φτάσουν ένα σημαντικό μέγεθος, είναι πιθανό να επηρεαστεί η γονιμότητα ή να υπάρξουν επιπλοκές στην κύηση.

Ο κίνδυνος αγονιμότητας διαφέρει σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται σχεδόν πάντα από τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων στη μήτρα.

Τα ινομυώματα αυξάνονται σε μέγεθος με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Από τη στιγμή που η προγεστερόνη είναι άφθονη κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι εφικτό να γίνει μια θεραπεία γονιμότητας σε αυτή την περίοδο.

Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι η παρουσία τους αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό όταν πλησιάζετε στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Για την ώρα, η μυομεκτομή είναι μία από τις πιο έγκυρες επιλογές για όσες γυναίκες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχουν στόχο την εγκυμοσύνη.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

5. Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για τα ινομυώματα της μήτρας;

Θεραπεία για τα ινομυώματα της μήτρας

Πολλές από τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με αυτή την πάθηση, πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουν τα ινομυώματα είναι μέσω της χειρουργικής επέμβασης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το χειρουργείο δεν είναι η μοναδική επιλογή. Επίσης, όταν τα ινομυώματα είναι πολύ μικρά, δεν είναι και απαραίτητο.

Γενικά, οι μικροί όγκοι θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή την οποία γράφει κάποιος γιατρός.

Αν δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα και μεγαλώνουν σε μέγεθος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αφαίρεσή τους.

Στις περιπτώσεις αυτές, πραγματοποιείται μυομεκτομή, η οποία επικεντρώνεται στην εξαφάνιση των ινομυωμάτων χωρίς να επηρεαστεί η μήτρα. Όταν υπάρχουν επιπλοκές, πραγματοποιείται υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται μέρος ή ολόκληρη η μήτρα.

Πολλοί ειδικοί προτείνουν μια αγωγή με οξική ουλιπριστάλη, ένα ρυθμιστή της προγεστερόνης, η οποία μειώνει την παρουσία όγκων στη μήτρα.

Επίσης, οι Liu, J. P., Yang, H., Xia, Y., & Cardini, F. εξετάζουν την δράση εγχυμάτων βοτάνων στα ινομυώματα της μήτρας σε άρθρο τους.

Εν κατακλείδι, η προσοχή στα συμπτώματα και οι συνεχείς γυναικολογικοί έλεγχοι είναι κρίσιμα για την επίτευξη έγκαιρης διάγνωσης αυτής της ασθένειας.

Παρότι τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρά, είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε κάποιον γιατρό για μια προσεκτική εξέταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hurst, B. S. (2014). Uterine fibroids. In Ultrasound Imaging in Reproductive Medicine: Advances in Infertility Work-Up, Treatment, and Art. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9182-8_10
 • Khan, A. T., Shehmar, M., & Gupta, J. K. (2014). Uterine fibroids: Current perspectives. International Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.2147/IJWH.S51083
 • Zimmermann, A., Bernuit, D., Gerlinger, C., Schaefers, M., & Geppert, K. (2012). Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: An international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health. https://doi.org/10.1186/1472-6874-12-6
 • Pavanello, L., Cesari, S., Biasiutti, C., Manfredi, R., & Pozzi Mucelli, R. (2015). Fibroids. In MRI of the Female and Male Pelvis. https://doi.org/10.1007/978-3-319-09659-9_5
 • Marret, H., Fritel, X., Ouldamer, L., Bendifallah, S., Brun, J. L., De Jesus, I., … Fernandez, H. (2012). Therapeutic management of uterine fibroid tumors: Updated French guidelines. European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.07.030

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.