Κάποια μέρα θα το καταλάβετε: η αρετή της υπομονής είναι σπουδαία

Παρόλο που αρκετοί λένε ότι τα όνειρά μας μετατρέπονται σε πραγματικότητα όταν σταματάμε να περιμένουμε και ξεκινάμε να κάνουμε πράξεις, αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές μπορεί να πολεμάμε καθημερινά για τα όνειρά μας και να θυσιάζουμε τα πάντα αλλά στη συνέχεια αποτυγχάνουμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα όνειρα.
Κάποια μέρα θα το καταλάβετε: η αρετή της υπομονής είναι σπουδαία
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Δεν μπορούν πολλοί άνθρωποι να διαχειριστούν σωστά την αρετή της υπομονής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σπαταλάμε το χρόνο μας αναβάλλοντας πράγματα και περιμένοντας να συμβεί κάτι άλλο.

Αυτό που είναι να γίνει, θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την πραγματική αγάπη να εμφανιστεί όποτε θέλουμε εμείς.

Δεν είναι επίσης στο χέρι μας να βρούμε την τέλεια δουλειά, τον καλύτερο φίλο ή να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο και όλα αυτά να γίνουν την ίδια στιγμή ή σε μια μέρα.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα αλλά θα πρέπει επίσης να εξασκούμε και την αρετή της υπομονής. Σας προσκαλούμε να ρίξετε μια ματιά μαζί μας σε αυτό το θέμα.

 

Δείτε και αυτό: Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος

 

Η αρετή της υπομονής: μερικά πράγματα αξίζει να περιμένουν

Η εγκυμοσύνη διαρκεί εννέα μήνες. Μια σχέση αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου όταν στηρίζεται στην αληθινή αγάπη. Το κέικ έχει συγκεκριμένο χρόνο ψησίματος και συγκεκριμένα υλικά και αυτά τα υλικά προστίθενται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Το καθετί απαιτεί χρόνο, φροντίδα, ενδιαφέρον και πάνω από όλα υπομονή. Η ανυπομονησία ποτέ δεν είναι σύμμαχός μας. Τα πράγματα στη ζωή μας που εξελίσσονται πολύ γρήγορα ποτέ δεν καταλήγουν με τον τρόπο που θέλουμε.

Τώρα, πώς μπορούμε να εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην αρετή της υπομονής όταν η ζωή μας φέρνει περισσότερες απογοητεύσεις παρά χαρές;

Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι: αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη κι ελπίδα στις επιδιώξεις σας τότε θα αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Με άλλα λόγια, μπορεί απλά να σταματήσετε να πιστεύετε ότι μπορούν να σας συμβούν όμορφα πράγματα.

Και όντως αυτό συμβαίνει. Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό.

 η αρετή της υπομονής

Όταν τυχαίνουν άσχημα πράγματα σε καλούς ανθρώπους

Πώς μπορώ να περιμένω να συμβούν όμορφα πράγματα όταν δεν μου τυχαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο άσχημα γεγονότα;

Σίγουρα έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό όλων μας σε κάποια φάση της ζωής μας. Μερικά προβλήματα παρουσιάζονται σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν, όπως σε καλόκαρδα άτομα που έχουν να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο.

Αυτές είναι βασικές στιγμές όπου κάποιος αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ή ότι θα μπορέσει να αποκτήσει έστω λίγη από την ευτυχία που είχε κάποτε.

Ωστόσο, όταν βρίσκεστε σε μια τέτοια περίπλοκη κατάσταση, αντί να αναρωτιέστε “γιατί σε μένα;” σκεφτείτε “τι μπορώ να κάνω τώρα για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;”.

Μερικές επιπλέον εναλλακτικές σκέψεις είναι οι παρακάτω:

  • Ο σύντροφός μου μόλις με εγκατέλειψε ⇒ “Τι μπορώ να κάνω τώρα για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;” ⇒ Θα μάθω να ζω, να πολεμώ και θα βρω ξανά την ευτυχία.
  • Ο γιατρός είπε ότι έχω κάποια ασθένεια ⇒ “Τι μπορώ να κάνω τώρα για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;” ⇒ Θα πολεμώ κάθε μέρα για μένα και την οικογένειά μου. Μετά από αυτόν τον αγώνα και την υπομονή, θα νικήσω και η υγεία μου θα βελτιωθεί.
  • Έχασα τη δουλειά μου ⇒ “Τι μπορώ να κάνω τώρα για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;” ⇒ Μπορώ να εξερευνήσω καλύτερα τον εαυτό μου, να ξεκινήσω από το μηδέν, να ξεκινήσω μια καινούργια καριέρα και να μην τα παρατήσω. Αργά ή γρήγορα θα αποκτήσω αυτό που θέλω.
 η αρετή της υπομονής

Η τέχνη του να περιμένεις όμορφα πράγματα να συμβούν

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που απλά έχουν πάψει να προσπαθούν ή να περιμένουν όμορφα πράγματα όπως και οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πέφτουμε σε αδράνεια, σε μελαγχολία και απογοητευόμαστε από οτιδήποτε πρόκειται να έρθει, ό,τι και αν είναι αυτό.

Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Όσοι περιμένουν, δεν είναι αδρανείς και δεν γεμίζουν το μυαλό τους με αρνητικές σκέψεις όπως “αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί σε μένα” ή “πάει αυτή η ευκαιρία, την έχασα”.

  • Στη ζωή πρέπει να περιμένουμε την πρόοδο και να την υποδεχόμαστε με την καλύτερή μας διάθεση και ενθουσιασμό. Επίσης, πρέπει να πολεμάμε κάθε μέρα. Αν και μπορεί να υπάρχουν πολλές συμπτώσεις στη ζωή και η τύχη μπορεί να είναι με το μέρος μας και μάλιστα εκεί που δεν το περιμένουμε, ο περίφημος “Νόμος της έλξης” δεν αποδίδει πάντα όπως θα θέλαμε.
  • Σύντομα, εφόσον ευχηθείτε κάτι, τα αστέρια και το πεπρωμένο μας θα ευθυγραμμιστούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες μας. Βασικά, θα πρέπει να εξασκηθούμε στην τέχνη της αναμονής με τα μάτια μας ορθάνοιχτα, με τη διαίσθησή μας προετοιμασμένη και τα χέρια μας ακατάπαυστα απασχολημένα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητά μας.

 

Διαβάστε επίσης: 5 συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας

 

Να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας

Αυτό αναμφίβολα είναι ένα βασικό κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να εξασκούμαστε σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας όπως και να έχετε την αρετή της υπομονής. Η πρώτη δεξιότητα, μας επιτρέπει να αξιολογούμε την ευκαιρία που περιμέναμε και να δίνουμε ένα τέλος στην αναμονή.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε την κατάλληλη στιγμή για να κάνετε το μεγάλο βήμα το οποίο θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Φανταστείτε τον έρωτα της ζωής σας ή εκείνο το συνάδελφο που έχετε ερωτευτεί αλλά δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να του το πείτε και τώρα είναι μπροστά σας. Είναι πιθανό να έχετε βιώσει πολλές απογοητεύσεις στο παρελθόν και όλες αυτές οι οδυνηρές εμπειρίες να σας εμποδίζουν να εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας.

Όμως, αργά ή γρήγορα θα το μετανιώσετε.

 η αρετή της υπομονής

Ο φόβος είναι ένας βασικός παράγοντας που μας εμποδίζει να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που η τέχνη του να γνωρίζουμε πώς να περιμένουμε είναι μια δεξιότητα που μας επιτρέπει να απελευθερώνουμε σιγά-σιγά τον εαυτό μας από τις φοβίες μας.

Αξίζει να κάνουμε αυτό το άλμα μετά από τόσο διάστημα αναμονής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cook, T. D. (2008). “Waiting for life to arrive”: a history of the regression-discontinuity design in psychology, statistics and economics. Journal of Econometrics, 142(2), 636-654.
  • Palmer, P. J. (1999). Let your life speak: Listening for the voice of vocation. John Wiley & Sons.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.