Απώλεια ακοής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η απώλεια ακοής επηρεάζει 360 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να υποφέρετε από αυτή. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Απώλεια ακοής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Απώλεια ακοής έχετε όταν υπάρχει βλάβη στην ακοή σας, και δε μπορείτε ν’ ακούσετε σωστά. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια σειρά βημάτων που πρέπει να κάνει το σώμα σας προκειμένου να ακούσετε σωστά.

Πρώτα, ο ήχος εισέρχεται από το κανάλι του αυτιού. Χτυπάει στο τύμπανο και το κάνει να δονείται. Αυτή η δόνηση μεταφέρεται σε μια αλυσίδα μικρών οστών τα οποία διεγείρουν τον κοχλία.

Μέσα στον κοχλία, υπάρχουν μερικά κύτταρα που μετατρέπουν αυτές τις δονήσεις σε ενέργεια. Η ενέργεια κινείται μέσω του ακουστικού νεύρου στο στέλεχος του εγκεφάλου ως νευρικός παλμός. Από εκεί, φτάνει στον εγκεφαλικό φλοιό. Τέλος, καταλαβαίνετε ότι ακούτε έναν ήχο.

Το είδος της απώλειας ακοής εξαρτάται από το ποιο μέρος της διαδικασίας αποτυγχάνει. Γι’ αυτό, θα σας δείξουμε διάφορους τύπους απώλειας ακοής, καθώς και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Απώλεια ακοής: Είδη

Υπάρχουν δύο κύρια είδη απώλειας ακοής: αγωγιμότητας και νευροαισθητήρια. Αν το εξωτερικό αυτί και το μέσο αυτί (τα τύμπανα και τα οστάρια) δεν έρχονται σε επαφή, έχουμε απώλεια ακοής αγωγιμότητας. Ωστόσο, στη νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, ίσως έχουν βλάβη ο κοχλίας, το ακουστικό νεύρο, το εγκεφαλικό στέλεχος, ή ο εγκεφαλικός φλοιός.

Συμπτώματα

Συνήθως οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιο διάστημα για ν’ ανιχνεύσουν την πάθησή τους. Ο λόγος είναι πως το σώμα προσπαθεί να ισορροπήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μεγάλο εύρος αλλαγών που σχετίζεται με την απώλεια ακοής.

Το κύριο σύμπτωμα είναι το είδος των ήχων που μπορείτε ή δε μπορείτε ν’ ακούσετε. Γενικά, οι ήχοι χαμηλής έντασης ακούγονται δυσκολότερα όταν υπάρχει απώλεια ακοής αγωγιμότητας. Όμως, στη νευροαισθητήρια, είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τους ήχους, αλλά ακούτε την έντασή τους.

Γυναίκα μιλά σε ηλικιωμένη

Κατά κύριο λόγο, είναι δυσκολότερη η ακοή υψίσυχνων ήχων. Εξαιτίας αυτού, είναι πιο δύσκολο ν’ ακούσετε γυναικείες φωνές παρά ανδρικές. Επιπλέον, άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα δυσκολεύονται περισσότερο να ακούσουν θορύβους του περιβάλλοντος. Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως νομίσουν ότι άλλοι ήχοι είναι πιο δυνατοί απ’ ότι στην πραγματικότητα.

Ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν συχνά συμπτώματα στην απώλεια ακοής. Ένα από αυτά είναι ο πόνος στο αυτί. Επίσης, αν ο υποδοχέας ισορροπίας τραυματιστεί, ίσως βιώσετε ίλιγγο και ζάλη.

Η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία μπορεί να δυσκολέψει την επικοινωνία σας. Μπορεί όμως να έχει και άλλες συναισθηματικές επιπτώσεις, όπως είναι η κατάθλιψη.

Απώλεια ακοής: Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής, θα πρέπει να γνωρίζετε τι την προκαλεί. Τότε, ανάλογα με το είδος, οι γιατροί θα σας προτείνουν την καλύτερη θεραπεία.

Θεραπεία απώλειας ακοής αγωγιμότητας

Αν η αιτία είναι το κερί, οι γιατροί θα το αφαιρέσουν. Αν υπάρχει βλάβη στην αλυσίδα των οσταρίων, μπορούν να την επιδιορθώσουν ή να την αντικαταστήσουν. Όμως, αν το πρόβλημα οφείλεται σε ωτίτιδα, θα σας χορηγήσουν αντιβιοτικάΕπίσης, αν υπάρχει υγρό από κάποια μόλυνση, οι γιατροί θα το στραγγίξουν.

Για ένα τραυματισμένο τύμπανο, όπως εξαιτίας διάτρησης ή ουλών από μόλυνση, οι γιατροί μπορούν να το επιδιορθώσουν ή να το αντικαταστήσουν.

Υπάρχει επίσης η επιλογή της εμφύτευσης ακουστικών βαρηκοΐας. Αυτά λαμβάνουν τις δονήσεις των ήχων του αέρα και τις μεταφέρουν στο εσωτερικό του αυτιού. Έπειτα, μπορούν να επιδιορθώσουν τα προβλήματα με το μέσο αυτί.

Θεραπεία νευροαισθητήριας απώλειας ακοής

Γυναίκα με ακουστικό βαρηκοΐας

Αυτές οι περιπτώσεις είναι συνήθως μη αναστρέψιμες. Γι’ αυτό, ίσως θα χρειαστεί να βάλετε ένα εμφύτευμα. Υπάρχουν όμως και θεραπευτικές επιλογές, αλλά και μη εμφυτεύσιμα προσθετικά.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να πάρετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Αυτά τροποποιούν τους ήχους ανάλογα με τις ανάγκες του/ης ασθενούς. Γενικά, υπάρχουν δύο είδη ακουστικών βαρηκοΐας:

  • Τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Αυτά αντικαθιστούν τη λειτουργία του οργάνου του Κόρτι.
  • Ακουστικά εμφυτεύματα εγκεφαλικού στελέχους. Διεγείρουν την περιοχή χωρίς να είναι απαραίτητη η είσοδος του ήχου μέσα στο εσωτερικό αυτί ή το ακουστικό νεύρο.

Τέλος, να θυμάστε ότι το μόνο άτομο που μπορεί να σας δώσει την καλύτερη επιλογή είναι ένας/μία ειδικός με τη σχετική εκπαίδευση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Díaz, C.; Goycoolea, M., & Cardemil, F. (2016). “Hipoacusia: Trascendencia, incidencia y prevalencia”, Revista Médica Clínica Las Condes, 27 (6): 731-739.
  • Taha, M., & Plaza, G. (2011). “Hipoacusia neurosensorial: diagnóstico y tratamiento”, Jano: Medicina y humanidades, 1773: 63.
  • Aguado, G. (2015). “Trastornos específicos del lenguaje e hipoacusia”, Revista de Logopedia, Foniatria y Audiologia, 35 (4): 171-176.
  • Olarieta, J.; García-Alcántara, F.; Pérez, N., & Rivera, T. (2015). “Hipoacusia”. Medicine (Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11 (91): 5445-5454.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.