Οι πιο συχνές ασθένειες του πεπτικού συστήματος

Οι ασθένειες του πεπτικού συστήματος αποτελούν σημαντικό μέρος των πιο κοινών ασθενειών παγκοσμίως. Από αυτές, ορισμένες είναι συχνότερες από άλλες. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτές.
Οι πιο συχνές ασθένειες του πεπτικού συστήματος

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαρτίου, 2021

Υπάρχουν ασθένειες του πεπτικού συστήματος που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μόνες τους, σα να ήταν προσωρινά συμπτώματα. Παραδείγματος χάρη, ορισμένες τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται για 24 ώρες και εξαφανίζονται.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες οι οποίες είναι χρόνιες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου του οποίου τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται μέχρι να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Παρότι οι ερευνητές έχουν κάνει πρόοδο στην ανίχνευσή του, συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο κυρίαρχα νεοπλάσματα.

Ένας από τους λόγους που υπάρχουν τόσες πολλές ασθένειες του πεπτικού συστήματος είναι επειδή περιλαμβάνει διάφορα όργανα, από το στόμα με το δικό του μικρόκοσμο, έως το παχύ έντερο και τους αδένες του, όπως το πάγκρεας, το οποίο εκτελεί ορμονικές λειτουργίες εκκρίνοντας ινσουλίνη. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές ασθένειες του πεπτικού συστήματος; Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε!

1. Οι πιο συχνές ασθένειες του πεπτικού συστήματος – Γαστρεντερίτιδα

Στα παιδιά, η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ συχνή ασθένεια. Πρόκειται σχεδόν πάντα για λοιμώξεις που μεταδίδονται από άλλα παιδιά, κυρίως στο σχολείο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της διάρροιας στην παιδική ηλικία είναι η αφυδάτωση. Όταν είναι παρατεταμένη και επιθετική η γαστρεντερίτιδα, προκαλεί άφθονο εμετό μαζί με υγρά κόπρανα και έτσι το νερό φεύγει από το σώμα παίρνοντας μαζί του ηλεκτρολύτες.

Έτσι, η βασική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα είναι η ενυδάτωση. Οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν υγρά στα παιδιά τους με τον σωστό τρόπο, χωρίς να προκαλούν ναυτία, και να αναπληρώνουν και τα άλατα, ειδικά νάτριο και κάλιο.

Σε κάποιες χώρες, η διάρροια είναι τεράστια αιτία θνησιμότητας και ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με την κακή περιβαλλοντική υγιεινή. Η απλή υγιεινή, η οποία περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών, αποτελεί ήδη δυνατό εμπόδιο ενάντια σε μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα.

Κοριτσάκι πιάνει το στομάχι του
Τα μικρά παιδιά είναι συνήθως τα θύματα της διάρροιας. Η κύρια επιπλοκή αυτής της πάθησης είναι η αφυδάτωση.

2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια δυσάρεστη πάθηση κατά την οποία το οξύ του στομάχου υποχωρεί και ανεβαίνει στον οισοφάγο. Οι ασθενείς παραπονιούνται συχνά για πόνο στο στήθος, καούρα, ακόμη και βήχα.

Το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου θα πρέπει να παραμένει στο στομάχι ώστε να μην προκαλεί ζημιά σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν προχωρά σε άλλα όργανα προκαλεί βλάβες, και αυτό συμβαίνει στον οισοφάγο ο οποίος δεν είναι προετοιμασμένος για να λάβει τέτοια οξύτητα.

Πολύ συχνά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σχετίζεται με τη γαστρίτιδα ή τη διαφραγματοκήλη. Η γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου, και η διαφραγματοκήλη είναι η λανθασμένη στάση του βυθού του στομάχου που βρίσκεται πάνω από το διάφραγμα.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, οι γιατροί συνταγογραφούν συχνά αντιόξινα και αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες. Ο ασθενής θα πρέπει να μειώσει την ποσότητα τροφής σε κάθε γεύμα και θα πρέπει να τρώει, περίπου, κάθε 4 ώρες.

3. Αιμορροΐδες

Στους ενήλικες, οι αιμορροΐδες είναι από τις πιο κοινές ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για φλέβες στην περιοχή του πρωκτού οι οποίες γίνονται κιρσώδεις, δηλαδή υποφέρουν από φλεγμονή μέχρι που ματώνουν.

Για την ακρίβεια, ένα συχνό σύμπτωμα είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα. Το άτομο μπορεί να παρατηρήσει μικρές σταγόνες αίματος στην τουαλέτα. Όταν ένα άτομο υποφέρει από φλεγμονή στις αιμορροΐδες, ίσως βιώσει και πρωκτικό κνησμό.

Πολλές φορές, ένας γιατρός μπορεί να δει τις αιμορροΐδες με γυμνό μάτι και έτσι να κάνει γρήγορα τη διάγνωση. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτές είναι εσωτερικές και έτσι πρέπει να γίνει εκτίμηση με μια συσκευή σε μια διαδικασία που ονομάζεται ορθοσκόπηση.

4. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Γιατρός εξετάζει ασθενή
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει μία από τις κυρίαρχες μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Επιπλέον, έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια σοβαρή ασθένεια, και δυστυχώς πολύ συχνή. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του μαστού είναι το τρίτο πιο κυρίαρχο νεόπλασμα στον κόσμο. Σε ορισμένες χώρες βρίσκεται στη δεύτερη θέση αν συνδυαστούν οι αριθμοί διαγνώσεων ανδρών και γυναικών.

Παρότι προσβάλει τα άτομα 70 ετών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο κίνδυνος αυξάνεται από την ηλικία των 50 ετών. Γι’ αυτόν τον λόγο οι γιατροί προτείνουν να κάνετε συχνά κολονοσκόπηση από αυτή την ηλικία και έπειτα ώστε ν’ ανιχνευτούν τυχόν πολύποδες που μπορούν ν’ αφαιρεθούν πριν γίνουν κακοήθεις.

Σήμερα, υπάρχει μια ποικιλία θεραπευτικών επιλογών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παρόλα αυτά, παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η βασική θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι καμπάνιες για την ενθάρρυνση των ενδοσκοπήσεων.

Οι πιο συχνές ασθένειες του πεπτικού συστήματος είναι αντιμετωπίσιμες

Η διάρροια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αιμορροΐδες, και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ασθένειες του πεπτικού συστήματος με αρκετές θεραπευτικές επιλογές. Η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί ν’ αναγνωρίζει τις κατάλληλες μορφές πρόληψης και θεραπείας.

Η ατομική και συλλογική ευθύνη είναι σημαντική. Η σωστή υγιεινή, η υγιής διατροφή, η σωστή ενημέρωση για τις έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις είναι τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες του πεπτικού συστήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dalby-Payne JR, Elliott EJ. Gastroenteritis in children. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0314. Published 2011 Jul 26.
  • Rivera-Dominguez G, Castano G, Ekanayake LS, et al. Pediatric Gastroenteritis. [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499939/
  • Anigilaje EA. Management of Diarrhoeal Dehydration in Childhood: A Review for Clinicians in Developing Countries. Front Pediatr. 2018;6:28. Published 2018 Feb 23. doi:10.3389/fped.2018.00028
  • Oliveira, Rhaiany Kelly Lopes de, et al. “Influencia de condiciones socioeconómicas y conocimientos maternos en la auto-eficacia para prevención de la diarrea infantil.” Escola Anna Nery 21.4 (2017).
  • Manes G, Pieramico O, Uomo G, Mosca S, de Nucci C, Balzano A. Relationship of sliding hiatus hernia to gastroesophageal reflux disease: a possible role for Helicobacter pylori infection?. Dig Dis Sci. 2003;48(2):303-307. doi:10.1023/a:1021927526790
  • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
  • Rodríguez Hernández, Niurka, et al. “Percepción sobre factores de riesgo del cáncer de colon.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.4 (2018): 34-44.
  • Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016;7(3):105-114. Published 2016 Sep 30.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.
  • Vega, Jean Marcel Castelo, et al. “Reflujo gastroesofágico: características clínicas y endoscópicas, y factores de riesgo asociados.” Revista de Gastroenterología del Perú 23.1 (2017).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.