Μπορείτε να καταναλώσετε γιαούρτι όταν έχετε διάρροια;

Το γιαούρτι χαρακτηρίζεται από την προβιοτική του περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Παρά το γεγονός ότι είναι γαλακτοκομικό προϊόν, φαίνεται ευεργετικό στην περίπτωση της διάρροιας.
Μπορείτε να καταναλώσετε γιαούρτι όταν έχετε διάρροια;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με συχνά πεπτικά προβλήματα, αναρωτιούνται αν η κατανάλωση γιαουρτιού όταν έχουν διάρροια είναι καλή ιδέα. Η διάρροια είναι συνήθως ένα σημάδι αλλοίωσης του εντερικού μικροβιότου. Ταυτόχρονα, σχετίζεται με άγχος ή συγκεκριμένη λοίμωξη. Τελικά μπορείτε να καταναλώσετε γιαούρτι όταν έχετε διάρροια;

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αποτρέπει ακόμη και άλλες επιπλοκές αν και μερικές φορές είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί με φάρμακα.

Όσον αφορά στην κατανάλωση γιαουρτιού, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια εκπληκτική τροφή, εφόσον δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Το γιαούρτι είναι μια θρεπτική και προβιοτική τροφή που ευνοεί την ισορροπία των βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τι άλλο υπάρχει να μάθουμε γι ‘αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε!

Το γιαούρτι είναι πηγή προβιοτικών

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του γιαουρτιού είναι ότι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι). Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι ικανοί να εγκατασταθούν στον πεπτικό σωλήνα και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η τακτική κατανάλωση προβιοτικών βακτηρίων βοηθά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και ορισμένων τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Υπάρχουν μερικές διαθέσιμες μέθοδοι για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή βακτηριδίων ευεργετικών για το έντερο. Το πρώτο είναι, φυσικά, τα προβιοτικά συμπληρώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα προϊόν με ένα στέλεχος με άφθονη περιεκτικότητα σε βακτήρια που μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτά φτάνουν στις περιοχές του εντέρου στις οποίες πρέπει να εγκατασταθούν.

Επίσης, είναι δυνατή η εισαγωγή αυτών των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα μέσω της τακτικής κατανάλωσης προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.

ποτήρια με κεφίρ

Να καταναλώνετε γιαούρτι όταν έχετε διάρροια

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάρροια είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες. Οι περισσότερες από αυτές έχουν να κάνουν με μια ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα. Για αυτόν τον λόγο, η διασφάλιση της τακτικής παροχής ωφέλιμων βακτηρίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην τροποποίηση αυτής της διαδικασίας.

Επιπλέον, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά έδειξε ότι η προβιοτική κατανάλωση είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει τη διάρροια που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών. Αυτή η έρευνα χρησιμοποίησε συμπληρώματα για να λάβει τα εν λόγω αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να καταναλώνετε γιαούρτι σε τακτική βάση για να αποτρέψετε την εμφάνιση εντερικών παθολογιών.

Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ συνηθισμένο για τους γιατρούς να συστήνουν την κατανάλωση γιαουρτιού σε έναν ασθενή που υποβάλλεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Αυτή η συμβουλή έχει έναν σαφή στόχο: να αυξήσει την προστασία των μικροβίων από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα. Εάν δεν υπάρχει καμία προστασία εναντίον τους, μπορεί να υπάρχει αύξηση του κινδύνου των διεργασιών που σχετίζονται με τη δυσβίωση και την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών.

Η κατανάλωση γιαουρτιού όταν έχετε διάρροια που σχετίζεται με το άγχος

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το άγχος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση διάρροιας ή άλλων εντερικών διαταραχών σε ένα άτομο. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Chinese Medical Journal εξηγεί πόσο κοντά είναι η σχέση μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Επομένως, μια αλλαγή σε οποιοδήποτε από τα δύο συστήματα μπορεί να επηρεάσει άμεσα το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε διαδικασία άγχους ή συναισθηματικής διαταραχής είναι ικανή να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διάρροιας.

Επιπλέον, για να μειωθεί η εμφάνιση των συναισθηματικών διαταραχών, συνιστάται η φροντίδα της εντερικής χλωρίδας και η βελτίωση του τρόπου ζωής. Η κατανάλωση γιαουρτιού εμπλουτισμένου με προβιοτικά μπορεί επίσης να προστατεύσει από την αλλαγή της διάθεσης.

Η κατανάλωση κεφίρ ή των προβιοτικών συμπληρωμάτων λειτουργεί επίσης πολύ καλά. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο: η γεύση. Δεν προτιμούν πολλοί άνθρωποι το κεφίρ λόγω της υφής και της όξινης γεύσης του, ενώ το γιαούρτι είναι συνήθως αρκετά γλυκό.

Φυσικά, είναι σημαντικό να κοιτάξετε τη σήμανση και να επιλέξετε ένα προϊόν που δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα στη σύνθεσή του. Διαφορετικά, θα καταναλώνετε γιαούρτι χαμηλής ποιότητας, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του μεταβολισμού και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

γυναίκα με διάρροια

Η κατανάλωση γιαουρτιού όταν έχετε διάρροια είναι εντάξει

Η κατανάλωση γιαουρτιού όταν έχετε διάρροια μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας και να επιταχύνει την ανάρρωση. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε κάτι σαφές. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε διάρροια για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Στην πραγματικότητα, το γιαούρτι συνιστάται σε σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής. Ο λόγος για αυτό είναι ότι παρέχει προβιοτικά, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Επιπλέον, παρέχει ασβέστιο και άλλα απαραίτητα μέταλλα που προωθούν την ευημερία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε να ελέγχετε την ετικέτα του προϊόντος για να διαπιστώσετε ότι είναι προϊόν υψηλής ποιότητας. Δεν εμπίπτουν στην έννοια του γιαουρτιού όλα τα επιδόρπια γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικά περιέχουν πάρα πολλά σάκχαρα και έχουν λίγη έως καθόλου θρεπτική αξία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.