Δέκα τροφές που πρέπει να τρώτε για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Πέραν από το να τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και βιταμίνη C για να καταπολεμήσετε την αναιμία. Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Δέκα τροφές που πρέπει να τρώτε για να καταπολεμήσετε την αναιμία
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να μάθετε πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία; Η αναιμία είναι μια πάθηση που συνδέεται με το φαγητό. Συνήθως, προκαλείται από φτωχή διατροφή. Όμως, όπως η φτωχή διατροφή τη βοηθά να εκδηλωθεί, μπορεί να χρησιμοποιήσετε τη διατροφή σας για να καταπολεμήσετε την αναιμία.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε ορισμένες λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία. Ταυτόχρονα θα σας δώσουμε και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για να την καταπολεμήσετε.

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία – Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση του μεγέθους ή της ποσότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ομοίως, μπορεί να χαρακτηριστεί και από τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Γενικά, η αναιμία εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της φτωχής διατροφής από την οποία λείπουν μικροθρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία – Είδη αναιμίας

Γιατρός κρατά φιαλίδιο με αίμα

Το πιο συχνό είδος αναιμίας σχετίζεται με την έλλειψη σιδήρου. Μπορεί να εκδηλωθεί αν δεν τρώτε τροφές πλούσιες σε αυτό το μέταλλο, αλλά μπορεί να προκληθεί και από φτωχή εντερική λειτουργία. Αυτή αποτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί από υπερβολική απώλεια αίματος εξαιτίας αιμορραγιών, χειρουργείου, ή εμμηνόρροιας.

Η ανεπάρκεια σιδήρου αποτρέπει τη φυσική αναπαραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατ’ επέκταση, το σώμα παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια απ’ όσα χρειάζεται. Ακόμη, αυτά που παράγει είναι συνήθως πολύ μικρά και με ελάχιστα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Επιπλέον, η αναιμία ίσως προκληθεί και από έλλειψη φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12. Την πρώτη περίπτωση την χαρακτηρίζει η οργανική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία είναι μεγάλα αλλά εύθραυστα.

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία – Συμπτώματα

Εδώ σας έχουμε τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος ο οποίος υποφέρει από αναιμία:

  • Κόπωση.
  • Συνεχής και έντονη αίσθηση κρύου.
  • Ρίγος.
  • Πονοκέφαλοι.

Το σημάδι που είναι πιο παρατηρήσιμο είναι η χλωμάδα, αλλά και η αποδυνάμωση και η γενική αίσθηση αδυναμίας.

Διατροφή για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Όπως είπαμε, η αναιμία προκαλείται από μερική ή πλήρη έλλειψη ορισμένων μικροθρεπτικών ουσιών. Γι’ αυτό, η κατανάλωση τροφών με αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αναρρώσετε.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι οι ποσότητες τις οποίες χρειάζεται καθημερινά το σώμα σας. Ένας υγιές άτομο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως είναι η εγκυμοσύνη, χρειάζεται τις παρακάτω ποσότητες καθημερινά:

  • Σίδηρος: 8 mg για άνδρες και 18 mg για τις γυναίκες.
  • Φολικό οξύ: Περίπου 400 mcg.
  • Βιταμίνη Β12: 2.4 mcg.

Εδώ σας έχουμε ορισμένες ωφέλιμες τροφές που ίσως σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο και να καταπολεμήσετε την αναιμία:

1. Φύτρα αλφάλφα

Η φύτρα αλφάλφα μπορεί να σας προμηθεύσει με 1 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Επιπλέον, περιέχει και βιταμίνη C η οποία σας βοηθά να καταπολεμήσετε την αναιμία, επειδή συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου.

2. Βρώμη

Πώς να καταπολεμήσετε την αναιμία

Για κάθε 100 γραμμάρια βρώμης δίνετε στο σώμα σας 5 mg σιδήρου. Άρα, μια κούπα βρώμη μπορεί να σας δώσει το 50% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας σιδήρου.

3. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας περιέχει κι αυτό σίδηρο. Για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος, λαμβάνετε 3 mg σιδήρου. Όμως, βεβαιωθείτε πως το κρέας που τρώτε δεν έχει πολύ λίπος.

4. Αποξηραμένα σύκα

Ακόμη μία τροφή η οποία θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αναιμία είναι τα αποξηραμένα σύκα, τα οποία περιέχουν 4.2 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν και αυτά σίδηρο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα: 0.6 mg ανά 100 γραμμάρια.

5. Ακτινίδια

Κομμένα ακτινίδια σε μπολ

Τα ακτινίδια περιέχουν πολλή βιταμίνη C. Περίπου 98 mg ανά 100 γραμμάρια. Αν και δεν περιέχουν σίδηρο, σας προμηθεύουν με τη βιταμίνη C η οποία βοηθά την απορρόφηση σιδήρου από άλλες πηγές.

6. Φακές

Οι φακές σας δίνουν 3.3 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Πέραν από αυτό, περιέχουν και απαραίτητες θρεπτικές ουσίες όπως φολικό οξύ και χαλκό.

7. Μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας περιέχει εκπληκτική ποικιλία και μεγάλες ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων, και πρωτεϊνών. Περιλαμβάνει επίσης όλες τις βιταμίνες Β.

8. Μίσο για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Το μίσο είναι ένα καρύκευμα το οποίο παρασκευάζεται από σόγια, δημητριακά, και θαλασσινό αλάτι. Όλες οι μορφές του περιέχουν σίδηρο, αλλά η πιο ωφέλιμη είναι η χάτσο (Hatcho) επειδή εμπεριέχει 7.1 mg ανά 100 γραμμάρια.

9. Φιστίκια Αιγίνης

Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναιμία επειδή σας προμηθεύουν με 3.9 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια.

Επίσης, περιέχουν 1.2 mg χαλκού ανά 100 γραμμάρια, ένα ακόμη μέταλλο του οποίου η ανεπάρκεια προκαλεί αναιμία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αναιμία.

10. Παντζάρια

Τα παντζάρια θα σας δώσουν 0.80 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες σε συνδυασμό, δημιουργούν ένα προστατευτικό τείχος ενάντια στην αναιμία. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει κατά την ανάρρωση.

Εκείνος/η θα σας ενημερώσει σχετικά με τις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Έχετε υπόψη ότι θα πρέπει ν’ ακολουθείτε μια διατροφή με σύνεση για να καταπολεμήσετε την αναιμία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.