Διάβασμα και τήρηση ημερολογίου για υγιή εγκέφαλο

Τόσο το διάβασμα όσο και το γράψιμο είναι δύο δραστηριότητες που διατηρούν τον εγκέφαλό σας δραστήριο. Σε αυτό το άρθρο μάθετε για τις πολλές ωφέλειες αυτών των δραστηριοτήτων!
Διάβασμα και τήρηση ημερολογίου για υγιή εγκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαρτίου, 2019

Το διάβασμα και η τήρηση ημερολογίου είναι κάτι περισσότερο από απλά χόμπι. Σας βοηθούν επίσης να εκφράζεστε, να ξεθυμαίνετε και να καταπραΰνετε το άγχος.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν τις ωφέλειες που έχουν το διάβασμα και η τήρηση ημερολογίου. Επιπλέον πρόκειται για πρακτικές που ίσως προσπαθήσετε να μεταδώσετε στα παιδιά σας.

Όμως, είναι πιθανό ότι δεν έχετε σκεφτεί κάτι πολύ σημαντικό. Το διάβασμα και το γράψιμο μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε έναν πιο εύστροφο εγκέφαλο με περισσότερες γνωστικές δεξιότητες.

Σωστά: οι συγκεκριμένες δραστηριότητες σάς βοηθούν να καθυστερήσετε την άνοια που συσχετίζεται με την ηλικία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγετε όλες τις μελλοντικές νευροεκφυλιστικές νόσους. Ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος καιρός για να εμφανιστούν και οι επιπτώσεις τους δεν θα είναι τόσο σοβαρές.

Από την άλλη πλευρά, η ευχαρίστηση της τήρησης ενός καθημερινού ημερολογίου ως προσωπικό σας κανάλι έκφρασης είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για έναν κόσμο δυνατοτήτων που το γνωστικό σας σύστημα θα προσέξει.

Αν δεν έχετε ακόμα συνδυάσει αυτές τις δύο υγιεινές γνωστικές ασκήσεις, είναι καιρός να ξεκινήσετε. Σήμερα θα σας εξηγήσουμε γιατί.

Διαβάστε επίσης: 7 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε για έναν υγιή εγκέφαλο

Το διάβασμα και η τήρηση ημερολογίου κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Όλοι ονειρευόμαστε να ζήσουμε πολλά χρόνια. Ωστόσο το να φτάσετε τα 80 ή 90 χρόνια χωρίς να έχετε μια καλή ποιότητα ζωής δεν έχει και πολύ νόημα. Ο χρόνιος πόνος και η καρδιαγγειακή νόσος έρχονται δεύτερα σε σχέση με το πιο λυπηρό πράγμα που μπορεί να σας συμβεί: να χάσετε τη μνήμη σας.

Φυσικά, η εξασφάλιση της ικανοποίησης και της υγείας σας μέσα στα χρόνια συχνά εξαρτάται από τον τρέχοντα τρόπο ζωής σας.

Δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το γράψιμο, ακόμα και οι παρτίδες χαρτιών ή άλλα παιχνίδια με φίλους μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε έναν πιο εύστροφο εγκέφαλο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη που διεξήχθη το 2012 στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Αρφανάκης, ειδικός στην άνοια και σε άλλα προβλήματα μνήμης, υποστηρίζει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο διάβασμα και το γράψιμο όταν πρόκειται για τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου.

Ας δούμε τα στοιχεία παρακάτω.

Διάβασμα και τήρηση ημερολογίου για υγιή εγκέφαλο

Η λευκή ουσία του εγκεφάλου

Η λευκή ουσία αποτελείται από ιστό που είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Καταλαμβάνει τον χώρο ανάμεσα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και σχηματίζεται από ένα λεπτό δίκτυο αξόνων.

Οι άξονες αυτοί είναι οι επεκτάσεις των νευρώνων σας και έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη κυκλοφορία πληροφοριών μέσω του νευρικού σας συστήματος.

Ωστόσο οι ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να δυσκολέψουν αυτό το έργο.

Το πέρασμα του χρόνου μπορεί να διασπάσει την τέλεια επικοινωνία που υπάρχει όταν είστε μόνο 20 ή 30 ετών.

Όμως, μια πρακτική τόσο εμπλουτιστική όσο το διάβασμα και το γράψιμο προκαλεί πολλή δραστηριότητα σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου. Το δυναμώνει.

Το συγκεκριμένο γεγονός οδηγεί σε αυτό που οι νευρολόγοι ονομάζουν “ανισοτροπία”. Στο εγκεφαλικό επίπεδο, ενισχύεται η συνδεσιμότητα, η ελαστικότητα και η βελτιωμένη μεταφορά πληροφοριών. Περισσότερα στοιχεία για την επίδραση της δημιουργικής γραφής στην λειτουργία του εγκεφάλου στο άρθρο των Karen A. Baikie και Kay Wilhelm.

Αυτού του είδους οι δραστηριότητες δεν δημιουργούν μόνο καινούργιες νευρωνικές συνδέσεις. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το συναισθηματικό στοιχείο.

Η διανοητική χαλάρωση που επέρχεται όταν διαβάζετε ή όταν γράφετε τις ανησυχίες σας σε ένα ημερολόγιο προκαλεί επίσης ορισμένες μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας: ο ιππόκαμπος δημιουργεί καινούργιες συνδέσεις και οι ενδορφίνες αυξάνονται.

τήρηση ημερολογίου για υγιή εγκέφαλο

Η τήρηση προσωπικού ημερολογίου σάς βοηθάει να φροντίσετε την υγεία σας και τα συναισθήματά σας

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες πάνω στη διανοητική υγεία, όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BJPsych, το να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να γράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σάς βοηθάει επίσης να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας πιο νέο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για υπερβολικό γράψιμο. Μιλάμε για ένα προσωπικό κανάλι στο οποίο οργανώνετε ιδέες και διερευνάτε καινούργια συναισθήματα, φόβους, σχέδια ή στόχους. Πρόκειται για μια θεραπευτική τεχνική που πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν για χρόνια.

Αν μετατρέψετε την άσκηση αυτή σε κάτι που κάνετε καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, οι γνωστικές σας διεργασίες θα το προσέξουν. Θα ενισχυθεί η ικανότητά σας για ανάλυση και για διαχείριση των συναισθημάτων σας και του άγχους.

Όλα αυτά αποτελούν θετικά στοιχεία για την προστασία του εγκεφάλου σας από το πέρασμα του χρόνου. Το διάβασμα και το γράψιμο αλληλοσυμπληρώνονται.

Αν το σκεφτείτε, ένα άτομο στο οποίο αρέσει να διαβάζει αρέσει και να γράφει πότε-πότε. Του αρέσει επίσης να αφηγείται ιστορίες και να εκφράζεται.

Μην ξεχνάτε ότι, αν δεν χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας, ατροφεί. Ένας εγκέφαλος που το μόνο που κάνει είναι να αποθηκεύει έγνοιες και έμμονες σκέψεις γίνεται αργός. Χάνει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Γιατί οι χειροτεχνικές δραστηριότητες κάνουν καλό στον εγκέφαλο;

 

Ευτυχώς η αποφυγή αυτής της κατάστασης εξαρτάται από σας: διαβάστε ένα βιβλίο και πάρτε ένα τετράδιο. Ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.