5 βασικοί τρόποι για την πρόληψη της άνοιας

Αν και κατανοούμε ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να εξαλείψει κατά 100% τον κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιου είδους παθήσεων, αξίζει να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για την πρόληψη της άνοιας.
5 βασικοί τρόποι για την πρόληψη της άνοιας

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2019

Το ξέρατε ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να εμποδίσει τη φθορά του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας; Ξεχάστε τα γλυκά και το ραφιναρισμένο αλεύρι και συμπεριλάβετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφή.

Αναφερόμαστε στη γενική έννοια της άνοιας: τη στιγμή όπου ένα άτομο αρχίζει να χάνει ένα μέρος της νοητικής του ικανότητας, όταν δυσκολεύεται να ζήσει μια αυτόνομη ζωή. Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια μνήμης, του προσανατολισμού, της λογικής… Τα συμπτώματα της άνοιας παρουσιάζουν σε μελέτη τους οι Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S.

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ήδη μαντέψει ποιο είναι το πιο κοινό είδος άνοιας: η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως για παράδειγμα μια κρίση, μπορούν να οδηγήσουν στην άνοια.

Αν και κατανοούμε ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να εξαλείψει κατά 100% τον κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιου είδους παθήσεων, αξίζει να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για την πρόληψη της άνοιας. Μερικές φορές δεν εξαρτάται από την ηλικία αλλά ούτε και από το αν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό ή όχι. Την πορεία της εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ περιγράφουν σε άρθρο τους οι Hurtado-Puerto, A. M., Russo, C., & Fregni, F.

Μερικές φορές, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ή η ακραία ανεπάρκεια βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης ή πνευματική φθορά. Γι’ αυτό το λόγο η γήρανση δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα σε μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας.

Είναι δυνατό να αποτραπεί η άνοια;

Οι νευρολόγοι ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγουμε την εμφάνιση οποιουδήποτε είδους άνοιας. Ωστόσο, αν για παράδειγμα έχετε βιώσει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε ένα μεγάλο γνωστικό απόθεμα ή η καλή υγεία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη φθορά που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Πάντα να θυμάστε ότι ο εγκέφαλός σας έχει καταπληκτική ελαστικότητα σε αυτό. Είναι σαν ένα μυ, ο οποίος όταν εξασκείται γίνεται όλο και πιο ικανός, δημιουργώντας περισσότερες νευρολογικές συνδέσεις και ιστούς που θα τον βοηθήσουν να είναι πιο ανθεκτικός σε μελλοντικά εκφυλιστικά προβλήματα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Όταν δεν καπνίζουμε, εξαλείφουμε πολλά προβλήματα υγείας. Το ίδιο ισχύει κι αν διακόψετε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή άλλων ουσιών που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του εγκεφάλου σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Με όλα αυτά, θέλουμε να καταλήξουμε στο ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις φθορές, αναπτύσσοντας περισσότερες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων. Αυτό δημιουργεί έναν πιο υγιή και ανθεκτικό εγκέφαλο. Αυτό δεν θέλετε;

Ας το αναλύσουμε παρακάτω:

1. Πρόληψη της άνοιας με υγιεινή διατροφή

5 βασικοί τρόποι για την πρόληψη της άνοιας

Σκεφτείτε για λίγο τη διατροφή σας και τι περιέλαβε την τελευταία εβδομάδα. Τρώτε πολύ συχνά γλυκά; Προμαγειρεμένα φαγητά; Προσθέτετε κι άλλο αλάτι στο πιάτο σας; Καταναλώνετε αρκετό ραφιναρισμένο αλεύρι; Πόσες μερίδες φρούτων καταναλώνετε την ημέρα;

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές. Για την πρόληψη της άνοιας και για να φροντίσετε τον εγκέφαλό σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητες για την προστασία των νευρώνων από χημικές ουσίες, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες. Αυτό βοηθά στην πρόληψη οξείδωσης των νευρώνων. Μπορείτε να συμπεριλαμβάνετε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας με τις παρακάτω τροφές:
 • Πορτοκάλια
 • Λεμόνια
 • Γκρέιπφρουτ
 • Άσπρο τσάι
 • Πράσινο τσάι
 • Φράουλες
 • Μύρτιλα
 • Παντζάρια
 • Πιπερόριζα
 • Μήλα
 • Παπάγια
 • Κόκκινα σταφύλια
 • Τροφές με λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6, όπως αυτά που βρίσκονται στο σολομό, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο.
 • Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι.

2. Μέτρια άσκηση

Βεβαιωθείτε ότι οι μυς σας κατανοούν αυτό το κομμάτι πληροφοριών: αν περπατάτε κάθε μέρα για μισή ώρα, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τη γνωστική λειτουργία και να συμβάλλετε στην πρόληψη της άνοιας. Γιατί δεν ξεκινάτε από σήμερα κιόλας;

Δεν χρειάζεται να εξουθενώνετε τον εαυτό σας αλλά ούτε και να κάνετε εξαιρετικές προσπάθειες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε επίμονοι και να αφιερώνετε μισή ώρα την ημέρα για αυτή τη δραστηριότητα. Θα πρέπει να κινείστε, να αυξάνετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να χρησιμοποιείτε την καρδιά σας.

Όταν γυρίζετε σπίτι και κάνετε ντους, η αίσθηση ευεξίας που θα έχετε θα είναι ανεκτίμητη. Ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί για αυτό!

Θα σας ενδιαφέρει το άρθρο: 9 πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο με την άσκηση

3. Να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή

Πρόληψη της άνοιας με υγιεινή διατροφή

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι πρέπει να διατηρείτε την “καρδιά σας υγιή”; Υπάρχουν διάφορα σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας:

 • Να διατηρείτε τη χοληστερόλη σας σε υγιή επίπεδα.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από υπέρταση.
 • Να μην καπνίζετε.
 • Να αποφεύγετε τις τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά και προωθούν την αρτηριοσκλήρωση.
 • Να διαχειρίζεστε σωστά το στρες και το άγχος.
 • Να αποφεύγετε το περιττό σωματικό βάρος.

Διαβάστε σχετικά: 7 αλλαγές για να βελτιώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα

4. Πείτε “ναι” στις καλές κοινωνικές σχέσεις

Μην μένετε στο σπίτι κολλημένοι στην οθόνη μιας τηλεόρασης επί ώρες. Βγείτε έξω με τους φίλους σας, τα μέλη της οικογένειάς σας, γελάστε, κάντε αστεία και βιώστε νέες εμπειρίες ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Αποφασίστε να κάνετε ένα ταξίδι, ξεφύγετε από τη ρουτίνα και παρακολουθήστε μαθήματα χορού ή οτιδήποτε άλλο θα σας άρεσε να κάνετε. Όλα είναι καταπληκτικά ερεθίσματα που θα ενισχύσουν το γνωστικό απόθεμα και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν πιο υγιή και ευτυχισμένο εγκέφαλο.

5. Πείτε “ναι” στα νέα πράγματα που μπορείτε να μαθαίνετε κάθε μέρα

Πρόληψη της άνοιας

Ο εγκέφαλος που βιώνει καθημερινά τη μονοτονία της ημέρας είναι ένας οξειδωμένος εγκέφαλος. Μέρα με τη μέρα χάνει τις ικανότητές του και θα αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα μνήμης.

Προσφέροντας καθημερινά στον εαυτό σας ερεθίσματα, θα προσφέρετε στον εγκέφαλό σας ένα άλλο είδος “τροφής” που θα δημιουργήσει νευρολογικά στηρίγματα και νέες συνδέσεις, τα οποία θα θρέφουν τη γνώση και την εκπαίδευση.

Επομένως, μην περιορίζετε την περιέργειά σας: διαβάστε, μάθετε, δείτε τα πράγματα με κριτικό πνεύμα και ανακαλύψτε νέες αλήθειες της ζωής, νέα κίνητρα που θα κάνουν τον εγκέφαλό σας ευτυχισμένο και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την πιθανή εμφάνιση της άνοιας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.