Ασκήσεις για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Για να προλάβουμε αυτή τη νόσο, πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε το μυαλό μας σε εγρήγορση και να επιδιδόμαστε σε καινούργιες δραστηριότητες κάθε μέρα. Δοκιμάστε μερικές από αυτές που αναφέρονται παρακάτω.
Ασκήσεις για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου, 2022

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ; Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος που χαρακτηρίζεται από την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης και διαφόρων γνωστικών ικανοτήτων όπως η ομιλία ή η συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται περισσότερο σε ανθρώπους 65 ετών και άνω. Μετά τη διάγνωση το προσδόκιμο ζωής είναι μόλις δέκα χρόνια. Εκτιμάται ότι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Αλτσχάιμερ.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να παραμείνει δραστήριος. Ασκήσεις όπως αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε ή και να αποφύγετε εντελώς την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Ασκήσεις για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από τότε που η νόσος περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Emil Kraepelin και τον Alois Alzheimer το 1906. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πτυχές της νόσου που δεν κατανοούμε.

Για παράδειγμα, εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί την εμφάνισή της. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο πριν γεράσουμε.

Η εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων και η κατανάλωση ορισμένων τροφών δεν μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση ότι δεν θα υποφέρουμε από Αλτσχάιμερ όταν γεράσουμε, όμως μπορούν να βοηθήσουν και τουλάχιστον μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αυτής της διανοητικής διάβρωσης λόγω εγκεφαλικής οξείδωσης. Ανάμεσά τους βρίσκουμε το άγχος, την αρτηριοσκλήρωση και τον διαβήτη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες γερνούν τον εγκέφαλό σας.

Επίσης, αν είστε γυναίκα και έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας έχει σταματήσει να παράγει οιστρογόνο, μια ορμόνη που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές θαυμάσιες ασκήσεις για την εκπαίδευση του εγκεφάλου σας, οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης: 8 σημάδια της άνοιας που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι

Ασκήσεις για την εκπαίδευση του εγκεφάλου σας

Ο εγκέφαλός σας είναι όπως ένας μυς και, σαν μυς, χρειάζεται άσκηση. Αν δεν τον ασκείτε συχνά, θα ατροφήσει.

Ακολουθούν μερικές συνήθειες που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή ρουτίνα σας για να συμβάλετε στην αύξηση της εγκεφαλικής σας ικανότητας:

1. Πλυθείτε με τα μάτια σας κλειστά

Δοκιμάστε να πλένεστε μία φορά την εβδομάδα με τα μάτια σας κλειστά. Βρείτε πού είναι η βρύση, το σαπούνι, το σαμπουάν κ.λπ.. Μην κρυφοκοιτάτε!

Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξετε τις υπόλοιπες αισθήσεις σας, όπως την αίσθηση της αφής. Αυτό θα κάνει τον εγκέφαλό σας να δουλέψει περισσότερο από ό,τι συνήθως.

2. Χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας

Ασκήσεις για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ - μη κυρίαρχο χέρι

Αν είστε δεξιόχειρες, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι, ή αντίστροφα, για την εκτέλεση συνηθισμένων εργασιών. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται το πλύσιμο των δοντιών ή το χτένισμα των μαλλιών σας, το γράψιμο, το άνοιγμα ντουλαπιών, η χρήση του ποντικού, το τεμάχισμα τροφών, το πιάσιμο ενός ποτηριού κ.λπ..

Δείτε το άρθρο: Τι να τρώτε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας και συμβουλές για να διεγείρετε τον εγκέφαλό σας

3. Αλλάξτε τη θέση των πραγμάτων

Ο εγκέφαλός σας συνηθίζει να βρίσκει ορισμένα αντικείμενα σε ορισμένες θέσεις. Γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι τα εσώρουχά σας βρίσκονται στο πάνω συρτάρι ή ότι το γάλα είναι στο ψυγείο. Έτσι “τεμπελιάζουμε” κάπως και τα κάνουμε όλα από μνήμης.

Θέστε προκλήσεις στον εαυτό σας βάζοντας τα πράγματα σε καινούργιες θέσεις. Τι λέτε να μεταφέρετε τα εσώρουχά σας σε ένα άλλο συρτάρι; Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση των επίπλων στο σπίτι σας. Μπορείτε ακόμα και να αλλάξετε τη θέση του γραφείου σας στη δουλειά σας.

4. Ακολουθείτε μια διαφορετική διαδρομή κάθε μέρα

Ασκήσεις για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ - διαδρομή

Το ίδιο πράγμα με τα αντικείμενα στο σπίτι σας συμβαίνει και με τις διαδρομές που ακολουθείτε για να πάτε στη δουλειά σας, στο σχολείο σας, στο γυμναστήριο, στο σούπερ μάρκετ κ.λπ..

Αν συνήθως χρησιμοποιείτε το ίδιο μέσο μεταφοράς, αλλάξτε το. Αν πάτε με αυτοκίνητο ή ποδήλατο, ακολουθήστε διαφορετική διαδρομή. Ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη να εκπλήσσεται πότε-πότε.

Επίσης με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την πλήξη και τη ρουτίνα στη ζωή σας.

5. Απομνημονεύετε αριθμούς τηλεφώνων και ημερομηνίες

Δεν χρησιμοποιούμε πλέον τον εγκέφαλό μας για να αποθηκεύουμε ορισμένες πληροφορίες όπως κάναμε παλιά λόγω των smartphones και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Λόγω αυτού είναι συνηθισμένο να μη γνωρίζουμε τον αριθμό τηλεφώνου του/της συντρόφου μας ή των γονιών μας. Μπορεί να μη γνωρίζουμε καν τον δικό μας αριθμό τηλεφώνου!

Προσπαθείτε να μη χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές ή ακόμα και χαρτί για υποστήριξη. Να θυμάστε σημαντικές ημερομηνίες χωρίς να χρειάζεται να τις γράφετε πουθενά.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τους χάρτες GPS και τις αριθμομηχανές. Οι εφευρέσεις αυτές, που φαίνεται να έχουν διευκολύνει τη ζωή μας, έχουν κάνει τον εγκέφαλό μας πολύ τεμπέλη.

Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε πώς να πάμε στο σπίτι του καλύτερου φίλου μας ή ακόμα και πόσο κάνει 2 επί 5. Σκεφτείτε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε πριν φύγετε από το σπίτι. Και κάντε τις αριθμητικές πράξεις με το μυαλό σας!

6. Διαβάζετε περισσότερο για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

Ασκήσεις για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ - διάβασμα

Τα βιβλία μάς βοηθούν να καλλιεργήσουμε τη φαντασία μας και να δυναμώσουμε τον εγκέφαλό μας. Όταν διαβάζετε, ο εγκέφαλός σας καταβάλλει προσπάθεια για να “σκεφτεί” τι συμβαίνει. Πρέπει να συνδέσει τις πληροφορίες και τις ημερομηνίες που αναφέρονται από τον συγγραφέα στις σελίδες του βιβλίου.

Μη διαβάζετε κάτι απλώς επειδή πρέπει, όπως για το σχολείο ή τη δουλειά. Προσπαθήστε να βρείτε μυθιστορήματα ή επιστημονικά βιβλία που σας αρέσουν. Μια άλλη ιδέα είναι να διαβάζετε δυνατά για να ενεργοποιείτε την ακοή σας.

Άλλες ασκήσεις για την ενίσχυση των λειτουργιών του εγκεφάλου

Εκτός από τις παραπάνω ασκήσεις, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να επιδίδεστε. Αυτές ασκούν τον εγκέφαλό σας και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Περισσότερα στοιχεία για νοητικές ασκήσεις που βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ μπορείτε να διαβάσετε στη μελέτη του Ιδρύματος Αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ.

 • Περπατήστε προς τα πίσω χωρίς να κοιτάζετε.
 • Λύστε σταυρόλεξα, sudoku και αινίγματα.
 • Φορέστε το ρολόι σας στον άλλο καρπό σας.
 • Ντυθείτε με τα μάτια σας κλειστά.
 • Διαβάστε ένα περιοδικό ανάποδα.
 • Να ασκείστε τακτικά.
 • Να δείχνετε περιέργεια, να αναζητάτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πάντα.
 • Να είστε θετικοί.
 • Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή.
 • Να πίνετε πολύ νερό.
 • Να κοιμάστε από εφτά ως οχτώ ώρες κάθε νύχτα.
 • Να διαλογίζεστε.
 • Να μαθαίνετε καινούργιες λέξεις, να χρησιμοποιείτε συνώνυμα και αντώνυμα για να πείτε το ίδιο πράγμα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.