Διδάξτε τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου στο παιδί σας

4 Ιουλίου 2019
Είναι καθήκον των γονιών να διδάξουν στα παιδιά τους τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου. Αυτές θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο παραγωγικά στη μελέτη τους και να απολαμβάνουν τον χρόνο παιχνιδιού.

Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, ώστε να μπορούν να οργανώνουν τις καθημερινές τους ευθύνες και να χρησιμοποιούν τον χρόνο σοφά.

Το σχολείο, οι εργασίες για το σπίτι και ο χρόνος παιχνιδιού… μπορούν να τα κάνουν όλα με λίγη οργάνωση και καλύτερη διαχείριση χρόνου. Το πρόγραμμα των γονιών καθορίζει την καθημερινή ζωή των παιδιών.

Όταν και οι δύο γονείς δουλεύουν εκτός σπιτιού ή μόνο ο ένας αναλαμβάνει όλο το νοικοκυριό, τότε η ζωή του παιδιού γεμίζει με δραστηριότητες. Ο χρόνος του φαίνεται γεμάτος.

Όμως, το γεγονός πως τα παιδιά πηδούν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη δε σημαίνει ότι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σοφά τον χρόνο τους. Είναι πολύ πιθανό και οι γονείς να μη γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τον δικό τους. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.

Τα παιδιά σας πρέπει να μάθουν την αξία του χρόνου

Παιδιά στο κολυμβητήριο

Τα παιδιά σας μάλλον σας έχουν ακούσει να λέτε “ο χρόνος είναι χρήμα” ή “δεν έχω χρόνο”, αρκετά συχνά. Αν τα παιδιά σας είναι μικρά, ίσως να μην καταλαβαίνουν τι εννοείτε. Δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου, ούτε ξέρουν πώς επηρεάζει τις ζωές μας.

Όσο μεγαλώνουν αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν την έννοια του “σήμερα”, του “αύριο”, του “τώρα”, και του “αργότερα”.

Η εκμάθηση της αξίας του χρόνου ξεκινά από την αυγή. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για ξύπνημα, για ντύσιμο, για να φάνε πρωινό και για να πάνε στο σχολείο. Αυτά τα πρώτα λεπτά της ημέρας αποτελούν τεράστια ευκαιρία για να διδάξετε στο παιδί σας πώς να αξιοποιεί καλύτερα τον χρόνο.

Έπειτα, μόλις επιστρέψει από το σχολείο, θα πρέπει να οργανώνεται για να κάνει τις εργασίες του, να πάει στις εξωσχολικές του δραστηριότητες και για να παίξει. Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας ότι υπάρχει χρόνος για κάθε δραστηριότητα και, εφόσον τελειώσει, μπορεί να απολαύσει τον εναπομείναντα χρόνο.

Από την άλλη, είναι λάθος να γεμίζουμε όλον τον χρόνο του παιδιού. Και αυτό είναι που κάνουν οι περισσότεροι γονείς, κατακλύζουν τα παιδιά με δραστηριότητες. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά ότι αν είναι υπεύθυνα, μπορούν να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας οτιδήποτε επιθυμούν. Αυτή είναι και η καλύτερη ανταμοιβή.

Διαβάστε επίσης: Ο χρόνος δεν σβήνει τίποτα: βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας καλές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου

Μάλλον γνωρίζετε ήδη ότι το παράδειγμα που δίνετε στα παιδιά σας είναι κρίσιμο. Αν βιάζεστε συνεχώς να πάτε το παιδί στο σχολείο και αργείτε να το πάρετε, δε δίνετε καλό παράδειγμα για τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.

Οργανώνοντας την καθημερινή σας ατζέντα, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιληφθεί ότι οργανώνετε τον χρόνο τον οποίο περνάτε στη δουλειά, στο σπίτι, και τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια.

Επίσης, θα πρέπει να οργανώσετε και τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στις εργασίες και στη μελέτη. Δε θα πρέπει να κάνει τις εργασίες αμέσως πριν πάει για ύπνο. Οι εργασίες οι οποίες απαιτούν μέρες για να ολοκληρωθούν, ή η μελέτη που απαιτείται για κάποιο διαγώνισμα, δε θα πρέπει να μένουν για την τελευταία στιγμή.

Έτσι, το να βοηθήσετε το παιδί σας να οργανώσει τις ευθύνες του είναι ο καλύτερος τρόπος να του διδάξετε τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.

Θα πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε στο παιδί την αντίληψη πως όσο πιο αποτελεσματικό είναι στις εργασίες του, και στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του, τόσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Το σημαντικότερο για τα παιδιά είναι ο χρόνος παιχνιδιού. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το ενδιαφέρον για να τους διδάξουμε την αξία και τη σπουδαιότητα της καλής οργάνωσης.

Βοηθήστε το να οργανώσει τον χρόνο του

Δεξιότητες διαχείρισης χρόνου

Ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι είναι η καλύτερη επιβράβευση για ένα παιδί το οποίο μπόρεσε να διαχειριστεί τον χρόνο του. Εδώ σας έχουμε τρεις προτάσεις κλειδιά, για να το βοηθήσετε να κάνει καλή χρήση του χρόνου του:

Καθιερώστε λογικό πρόγραμμα

Το παιδί θα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα μάθει να ακολουθεί. Θα πρέπει να περιλαμβάνει χρόνο για παιχνίδι, μελέτη, παρακολούθηση τηλεόρασης, άσκηση, ή σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Στα παιδιά αρέσουν τα προγράμματα. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείτε να είστε αυθόρμητοι και ευέλικτοι.

Σχεδιάστε και προάγετε ρουτίνες

  • Όταν το παιδί σας ξυπνήσει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να ετοιμαστεί για το σχολείο.
  • Θα πρέπει να κάνει τις εργασίες του πριν μπορέσει να παίξει.
  • Θα πρέπει να μαζέψει τα παιχνίδια του πριν χρησιμοποιήσει άλλα.
  • Πριν τον ύπνο, θα πρέπει να ετοιμάσει το σακίδιό του για την επόμενη ημέρα, και να κάνει μπάνιο.

Οι ρουτίνες θα βοηθήσουν στην οργάνωση του χρόνου και στη δημιουργία αρμονίας.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες

Δώστε ρόλους και ευθύνες

Οι ρόλοι ενθουσιάζουν και κινητοποιούν τα παιδιά να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους. Το παιδί σας θα πρέπει να μάθει ότι είναι υπεύθυνο για “κάτι” μέσα στο σπίτι.

Αν έχετε δύο ή παραπάνω παιδιά, δώστε ρόλους και ευθύνες στο καθένα. Για παράδειγμα, το ένα μπορεί να είναι υπεύθυνο να βγάζει βόλτα τον σκύλο, και το άλλο να ποτίζει τα φυτά.

Τελικές σκέψεις για τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου

Παιδί παίζει με παιχνίδια

Είναι ωφέλιμο να διδάξετε στα παιδιά τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, καθώς έτσι είστε σίγουροι πως θα τελειώσουν τις δραστηριότητές τους έγκαιρα.

Επιπλέον, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου θα τους επιτρέψει να εκπληρώσουν άμεσα όλες τις ευθύνες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να απολαύσουν την ξεκούραση που αξίζουν και τον χρόνο για παιχνίδι.

  • Prieto Ruz, T., España, E., & Martín, C. (2012). Algunas cuestiones relevantes en la enseñanza de las ciencias desde una perspectiva Ciencia-Tecnología- Sociedad. Revista Eureka Sobre Enseñanza y Divulgación de Las Ciencias.

rodin.uca.es/xmlui/handle/10498/14625

  • Escuela Nacional de Antropología e Historia (Mexico), C. L. (2003). Entre lo colectivo y lo individual: La experiencia de la escuela a través de relatos de vida. Nueva antropología.
  • Murga, H. V. (2014). Tipo de familia y ansiedad y depresión. Revista Médica Herediana.