7 συμβουλές για καλύτερη οργάνωση του σπιτιού

Αν και αισθάνεστε άνετα μέσα στην ακαταστασία σας, η καλύτερη οργάνωση του σπιτιού μπορεί να σας προσφέρει ωφέλειες, ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό επειδή η οργάνωση εξασφαλίζει ηρεμία και σας επιτρέπει να σκέφτεστε καλύτερα.
7 συμβουλές για καλύτερη οργάνωση του σπιτιού

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2019

Τι λέτε για μια πρόταση για την καλύτερη οργάνωση του σπιτιού σας; Η ακαταστασία ασκεί βαθύτερη επίδραση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πράγματα πεταμένα εδώ και εκεί. Πρόκειται για έναν “τρόπο ζωής” που πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ένταση.

Λόγω αυτού, στο παρακάτω άρθρο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση του σπιτιού σας. Οι συμβουλές αυτές μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα περιβάλλοντα, όπως στον χώρο εργασίας σας, για παράδειγμα.

Η ακαταστασία είναι μια επίκτητη συμπεριφορά

Για μερικούς ανθρώπους η ακαταστασία είναι ωφέλιμη. Αυτό επειδή δεν αφιερώνουν ώρες στο καθάρισμα. Επίσης, μέσα στο χάος μπορούν να βρίσκουν τα πράγματά τους πιο γρήγορα.

Ωστόσο για να έχετε ένα τακτοποιημένο σπίτι και μια καλύτερη οικογενειακή ζωή, είναι πάντα καλύτερο και αποτελεσματικότερο να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους.

Ο νους σας χρειάζεται τάξη για να σκέφτεται καλύτερα. Λόγω αυτού, αν έχετε έναν χώρο εργασίας ή ένα γραφείο γεμάτο χαρτιά, φακέλους και βιβλία, είναι πιο εύκολο να αποσπάται η προσοχή σας. Ως αποτέλεσμα δεν συγκεντρώνεστε όπως θα έπρεπε.

Οι συμβουλές για καλύτερη οργάνωση του σπιτιού έχουν πολλές ωφέλειες. Φυσικά πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να το καταφέρετε. Ωστόσο οπωσδήποτε θα δείτε τα θετικά.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιστρέφετε στο σπίτι και να είναι όλα τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Ή, όταν έχετε επισκέψεις, να μη χρειάζεται να ανησυχείτε και να τρέχετε να κρύψετε όλα τα πράγματα σε μια ντουλάπα!

Η οργάνωση απαιτεί χρόνο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

Όμως, όταν τη συνηθίσετε, μπορείτε να είστε πιο οργανωμένοι σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Έτσι απαλλάσσεστε από την ένταση και αισθάνεστε λιγότερο άγχος.

Συμβουλές για καλύτερη οργάνωση του σπιτιού

Το επόμενο σαββατοκύριακο αφιερώστε μερικές ώρες για να οργανώσετε το σπίτι σας και για να βάλετε τα πάντα στη θέση τους. Φυσικά, έπειτα θα πρέπει να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια. Όμως, όταν δείτε πόσο όμορφο δείχνει το σπίτι, θα θέλετε να κάνετε μια προσπάθεια να αποφύγετε την έλλειψη οργάνωσης.

1. Ξεκινήστε από ένα μόνο σημείο

καλύτερη οργάνωση του σπιτιού - γυναικα που μαζευει

Αν θέλετε το σπίτι σας να παραμείνει τέλειο, δεν μπορείτε να οργανώσετε όλα τα δωμάτια την ίδια στιγμή.

Ξεκινήστε από ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως το σαλόνι σας. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από το δωμάτιο στο οποίο μπαίνετε όταν έρχεστε σπίτι. (Μπορεί να είναι η κουζίνα, ανάλογα με το σπίτι.)

  • Δείτε ποια πράγματα δεν είναι στη θέση τους και βάλτε τα εκεί όπου ανήκουν.
  • Βάλτε τα αντικείμενα από άλλα δωμάτια στο δωμάτιο όπου ανήκουν. Έπειτα θα μπορέσετε να τα τακτοποιήσετε όταν περάσετε στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

2. Ορίστε μία θέση για το κάθε τι

Βάλτε τα κουζινικά και τα τρόφιμα στην κουζίνα, τα βιβλία και τα περιοδικά στη βιβλιοθήκη, τα ρούχα και τα παπούτσια στην ντουλάπα κ.λπ. Όταν ορίζετε μια θέση για το κάθε τι, το καλό είναι ότι μετά το βρίσκετε πιο εύκολα.

Αν χρειάζεστε ένα παλτό, βάλτε το κοντά στην πόρτα, όχι στον καναπέ. Έτσι θα γλιτώσετε πολύ χρόνο όταν βιάζεστε και δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε.

3. Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα καθαρίσματος

καλύτερη οργάνωση του σπιτιού - γραφειο σε αταξια

Μπορείτε επίσης να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα καθαρίσματος για κάθε δωμάτιο. Για παράδειγμα, βάζετε όλα τα βρώμικα ρούχα σε ένα καλάθι και μετά στο πλυντήριο. Ή βάζετε όλα τα σκουπίδια σε μια σακούλα, στρώνετε το κρεβάτι, βάζετε τα καθαρά ρούχα στη ντουλάπα και τα έπιπλα στη θέση τους.

Αν ακολουθείτε ένα σχέδιο για κάθε δωμάτιο, το καθάρισμα θα γίνει πολύ πιο εύκολο. Μην ξεχνάτε ότι, για να γίνετε πιο οργανωμένοι, χρειάζεστε μια στρατηγική. Έτσι δεν θα αφιερώνετε όλο το σαββατοκύριακο στο καθάρισμα.

4. Πετάξτε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε

Πιθανώς έχετε πολλά πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορεί να έχουν παλιώσει ή, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, να μην είναι πλέον απαραίτητα.

Είναι μια καλή στιγμή για να τα πετάξετε. Μπορείτε επίσης να τα επισκευάσετε ή να τα δωρίσετε σε κάποια οργάνωση.

Η συσσώρευση πραγμάτων πυροδοτεί ακαταστασία. Αυτό επειδή τα πράγματα που δεν έχουν τη θέση τους καταλήγουν στο πάτωμα, σε κάποια καρέκλα ή πεταμένα σε μια γωνιά.

5. Καθαρίστε ό,τι χρησιμοποιήσατε για καλύτερη οργάνωση του σπιτιού

καλύτερη οργάνωση του σπιτιού δωματιο ακαταστατο

Ένας από τους κανόνες για την οργάνωση του σπιτιού είναι: “Αφού χρησιμοποιήσετε κάτι, βάλτε το στη θέση του. Πλύντε ό,τι λερώσατε. Οργανώστε ό,τι είναι ακατάστατο”. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να το κάνουν αυτό.

Όταν το σπίτι σας είναι καθαρό και όλα είναι στη θέση τους, η διατήρηση αυτής της τάξης μπορεί να είναι το πιο δύσκολο μέρος. Ωστόσο είναι απλώς θέμα αλλαγής των συνηθειών σας. Πρέπει επίσης να καταλάβετε τις ωφέλειες που έχει η οργάνωση του σπιτιού.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα για το τι θα κάνετε κάθε μέρα, όπως αυτή εδώ.

6. Χρησιμοποιήστε κουτιά ή ερμάρια

Πολλές φορές έχετε πράγματα που δεν θέλετε να πετάξετε ή να δωρίσετε για συναισθηματικούς λόγους. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι είναι χρήσιμα, ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιείτε συχνά.

Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε διακοσμημένα κουτιά ή να χρησιμοποιήσετε κουτιά από άλλα αντικείμενα (όπως ηλεκτρικές συσκευές). Έτσι θα τακτοποιήσετε μέσα σε αυτά όλα τα πράγματα που βρίσκονται σκόρπια τριγύρω.

Μην ξεχνάτε να βάζετε ετικέτες στα κουτιά έτσι ώστε να ξέρετε τι περιέχουν. Έπειτα βάλτε τα κάτω από το κρεβάτι σας ή σε ένα ψηλό ράφι της ντουλάπας σας. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε στο γκαράζ ή σε ράφια.

7. Αγοράστε μερικά έπιπλα για καλύτερη οργάνωση του σπιτιού

καλύτερη οργάνωση του σπιτιού καναπές

Ίσως το πρόβλημα της ακαταστασίας να οφείλεται στο ότι δεν έχετε πού να βάλετε τα πράγματά σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσετε το σπίτι με έπιπλα, ή ότι τα έπιπλα θα πρέπει να γίνουν η δικαιολογία για να συνεχίσετε να αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε.

Ωστόσο η αγορά κάποιου επίπλου ίσως λύσει το πρόβλημα του στοιβάγματος όλων των πραγμάτων που θέλετε να κρύψετε μέσα σε μια ντουλάπα.

 

 

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.