Εκμεταλλευτείτε τη γαλήνη μετά την καταιγίδα

Επειδή όταν είστε εκνευρισμένοι μπορεί να πείτε πράγματα που δεν θέλετε, το καλύτερο είναι να αφήσετε την καταιγίδα να περάσει χωρίς να μιλάτε και στη συνέχεια να συζητήσετε για το πώς αισθάνεστε με ηρεμία.
Εκμεταλλευτείτε τη γαλήνη μετά την καταιγίδα
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Γαλήνη μετά την καταιγίδα. Όταν μια καταιγίδα χτυπά, όλα τα στοιχεία της φύσης συγκρούονται μεταξύ τους για να παρουσιάσουν τις πιο επιθετικές, χαοτικές πλευρές τους οι οποίες μερικές φορές μπορεί να αποβούν και επικίνδυνες.

Το ίδιο ισχύει και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Κι εμείς μπορούμε να εμφανίσουμε συναισθηματικές συγκρούσεις και συμπτύξεις μέσω επιχειρημάτων, διαφωνιών και διαφορών.

Όταν αυτή η καταιγίδα κάνει την εμφάνισή της, μοιάζει σαν να κουβαλάει τα πάντα μαζί της – εξάντληση, θυμό, ασυνεννοησία και κάποια περιστασιακά εναύσματα – επιπλέον ορισμένοι άνθρωποι σε αυτό το σημείο χάνουν την υπομονή τους και λένε πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσουν.

Δεν είναι εύκολο να παραμένει κανείς ψύχραιμος αλλά μια καταιγίδα μπορεί να μας κάνει να μετανιώνουμε για χρόνια. Θα πρέπει να μάθετε να παραμένετε ήρεμοι και να μην μιλάτε εκείνη τη στιγμή.

Όταν η καταιγίδα φτάσει στην καρδιά σας

Είναι συνηθισμένο να λέμε εκφράσεις όπως “η καρδιά μου έχει πληγωθεί” ή “η καρδιά μου είναι γεμάτη με θυμό”. Ωστόσο, ο πόνος είναι πολύ πιο έντονος στον εγκέφαλο και στην πραγματικότητα εκεί εμφανίζεται το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

Διαφωνίες και ψυχολογικές μεταβολές και η γαλήνη μετά την καταιγίδα

Όταν δεν υπάρχει θεραπεία, όταν μια ευκαιρία, κάποιο έναυσμα και η κακοτυχία αλληλοσυγκρούονται στο μέσον μιας διαφωνίας, το πρώτο μήνυμα που λαμβάνει ο εγκέφαλός σας είναι μια “απειλή”.

 • Κάτι επιτίθεται στο σύστημα των αξιών σας, στην ισορροπία σας. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
 • Έχετε πληγωθεί από κάποιον που σέβεστε. Σας κάνει να αμφιβάλλετε για κάτι που έχει μεγάλη σημασία για σας.
 • Νιώθετε ότι απειλείστε από συγκεκριμένες λέξεις, ιδέες ή ακόμη και από ένα απειλητικό ή περιφρονητικό βλέμμα.
γαλήνη μετά την καταιγίδα

Ο εγκέφαλός σας αναγνωρίζει αυτές τις καταστάσεις ως επικίνδυνες και προωθεί μια ενστικτώδη απόκριση ρυθμίζοντας το παρασυμπαθητικό σας σύστημα. Σας προετοιμάζει για να μπορέσετε να αμυνθείτε και να ξεφύγετε.

 • Ο παλμός της καρδιάς αυξάνεται.
 • Αποστέλλονται νευρικά ερεθίσματα στους μυς για να σας προετοιμάσουν να κινηθείτε, αν και το πρώτο πράγμα που προκαλείται είναι τίναγμα και τρέμουλο το οποίο μπορεί να αισθανθείτε στα χέρια, το στομάχι ή στα πόδια σας.
 • Θα νιώσετε μια ταραχή, στεγνό στόμα και άγχος που σας εμποδίζουν να σκεφτείτε καθαρά.

Κατά τη διάρκεια της “καταιγίδας” ο εγκέφαλος δεν μπορεί να σκεφτεί

Όταν διαφωνείτε, σε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές που χαρακτηρίζουν τους τσακωμούς και τις ασυνεννοησίες το μόνο που σκέφτεται το μυαλό είναι να αμυνθεί και να θέσει το σώμα σε ετοιμότητα απόδρασης.

Αυτό μας δυσκολεύει να σκεφτούμε ήρεμα, να παραμείνουμε σιωπηλοί ή να μιλήσουμε καθαρά.

 • Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας είναι ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί σας αποδιοργανώνονται και πλέον δεν έχετε αυτό το “φίλτρο” που σας εμποδίζει να πείτε ορισμένα πράγματα.
 • Κατά τη διάρκεια αυτής της συναισθηματικής καταιγίδας μπορεί να απελευθερώσετε καθετί που αισθάνεστε και σκέφτεστε.
 • Είστε απολύτως ειλικρινείς αλλά προσέξτε επειδή καθετί που απελευθερώνετε εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι γεμάτο με αρνητικότητα. Γι’ αυτό συνήθως επιλέγετε λέξεις γεμάτες με θυμό και αργότερα αισθάνεστε άσχημα.

Αν και αρχικά μπορεί να αισθανθείτε μια δόση ανακούφισης για κάτι που είπατε, στο τέλος θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν ήταν σωστό.

Παραμείνετε σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και μιλήστε όταν επέλθει η γαλήνη μετά την καταιγίδα

Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη στρατηγική ως προς την εφαρμογή της αλλά αν παραμείνετε σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας και διατηρήσετε την ενέργειά σας για τις στιγμές πνευματικής διαύγειας, πάντα η απάντησή σας θα είναι καταλληλότερη.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω στρατηγικές.

Το αμυντικό τείχος

Όταν προκύψει κάποια διαφωνία και ξαφνικά ανακαλύψετε ότι βρίσκεστε στη μέση μιας διαμάχης ή διαφωνίας, φανταστείτε ένα αμυντικό τείχος.

σπίτι με λουλούδια
 • Πίσω από αυτό το τείχος βρίσκεστε σε ένα ήρεμο παλάτι με παράθυρα από τα οποία μπορείτε να δείτε και, φυσικά, να ακούσετε.
 • Το να βρίσκεστε σε αυτό το ήρεμο και προστατευμένο μέρος, θα σας βοηθήσει να ακούσετε κάθε λέξη που σας λέει το άτομο που βρίσκεται μπροστά σας αυτή τη στιγμή τα οποία αργότερα μπορείτε να αναλύσετε εκτενέστερα.
 • Ενώ το άλλο άτομο σας επιτίθεται, υποστηρίζοντας τις δικές του απόψεις, μπορείτε να λάβετε μια στάση αδιαφορίας, ηρεμίας. Μπορείτε να δείξετε ότι είστε δεκτικοί αλλά χωρίς να φωνάξετε ή να εκφράσετε αρνητικά συναισθήματα.

Δυναμισμός

Εφόσον η διαφωνία τελειώσει και περάσουν ορισμένες ώρες ή μέρες, μπορείτε να επιλέξετε κάποια καλή στιγμή για να μιλήσετε με το συγκεκριμένο άτομο. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι δεν θέλετε να ξεκινήσετε κάποιο καβγά ή εντάσεις.

 • Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όταν μιλάτε ήρεμα και σταθερά με ένα άτομο αυτό θα το αναγκάσει να παραμείνει σιωπηλό και να σας ακούσει.
 • Μόνο τότε μπορείτε να πείτε την αντίθετη άποψή σας με αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση, δείχνοντας πάντα ότι κατανοείτε την άποψη του άλλου προσώπου αλλά απλώς δεν έχετε την ίδια άποψη με εκείνο.
 • Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μερικές προσωπικές αντωνυμίες όπως: “Λυπάμαι“, “Σ’αγαπώ” ή “Σε καταλαβαίνω“.
 • Αν όμως το άλλο πρόσωπο επιμένει να ξεκινήσει και πάλι έναν καβγά χωρίς να κατανοεί την άποψή σας ή επικεντρώνεται μόνο στις διαφορές σας τότε δεν αξίζει να συνεχίσετε τη συζήτηση.
 • Το καλύτερο είναι να διατηρήσετε μια απόσταση μεταξύ σας.

Υπάρχουν μερικοί τσακωμοί που δεν αξίζουν την παρεξήγηση και τον πόνο και ειδικά όταν το άλλο άτομο δεν έχει τη διάθεση ή την πρόθεση να σας κατανοήσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pronk, E. J. (2006). Het recept voor ruzie. Medisch specialisten werken in een emotioneel mijnenveld. Medisch Contact.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.