Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ενδείξεις δυναμισμού

Τα συναισθηματικά προβλήματα δεν αποτελούν επιλογή και κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάθλιψη ή το άγχος. Μπορεί να εμφανιστούν λόγω κάποιων περίπλοκων συνθηκών και καταστάσεων.
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ενδείξεις δυναμισμού
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατάθλιψη και το άγχος είναι ενδείξεις αδυναμίας και παραλυσίας στη ζωή αλλά αυτό δεν ισχύει. Ένα άτομο με κατάθλιψη, άγχος ή με ανάμεικτα συμπτώματα ΔΕΝ είναι τρελό, αδύναμο ούτε έχει ευάλωτο ή κατώτερο χαρακτήρα. Η καταπολέμηση είναι θλιβερή και εξουθενωτική αλλά αποτελεί κοινωνική πραγματικότητα και δεν πρέπει να την αγνοούμε. Επομένως, παρά την πρόοδο της επιστήμης, η σύγχρονη ασυνειδησία που περιβάλλει την κοινωνία μας εξακολουθεί να επιβεβαιώνει ότι τα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα είναι συνώνυμα με την αδυναμία και την ευπάθεια.

Εφόσον λοιπόν η κατάθλιψη και το άγχος δεν θεωρούνται πληγές που πρέπει να επουλωθούν, είναι φυσικό κι επόμενο να ακούμε εκφράσεις του τύπου: “χαλάρωσε”, “δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα”, “στη ζωή δεν χρειάζεται να είσαι ανήσυχος όλη την ώρα”, “δεν υπάρχει λόγος να κλαις”, “είναι μέρος της ωριμότητας”.

Σας ακούγονται γνωστές αυτές οι εκφράσεις; Το πιο πιθανό είναι να έχουμε βρεθεί και στα δυο άκρα αυτού του σκεπτικού. Επομένως, είναι σημαντικό να δώσουμε την ανάλογη προσοχή στο συναισθηματικό πόνο.

Η κατάθλιψη και το άγχος - Πορτρέτο θλιμμένης γυναίκας

Όπως δεν αγνοείτε τον πόνο στο στομάχι ή την ημικρανία έτσι δεν πρέπει να αγνοείτε και τον συναισθηματικό πόνο.

Δεν γίνεται να περιμένουμε αυτές οι συναισθηματικές πληγές να επουλωθούν από μόνες τους. Θα πρέπει να τις βοηθήσουμε και να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε καλύτερα.

Μπορεί να χρειαστεί να δείτε κάποιο ψυχολόγο για να σας βοηθήσει και να σας προτείνει μερικές στρατηγικές για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τον έντονο συναισθηματικό πόνο που προκαλεί άγχος και κατάθλιψη.

Συνεχίζοντας με το παράδειγμά μας, όπως θα σταματούσατε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα αν είχατε δυσανεξία στη λακτόζη, έτσι θα πρέπει να απομακρύνετε τις σκέψεις και τις καταστάσεις που μολύνουν τις πληγές σας. Όπως αναφέρει στη μελέτη του ο Δρ. Jerome Sarris η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει.

Οι επίδεσμοι δεν αρκούν: θα πρέπει να καθαρίσετε και να επουλώσετε τις πληγές σας.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τέτοιες πληγές ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι η κατάθλιψη και το άγχος.

Η κατάθλιψη και το άγχος - Γυναίκα σε απόγνωση

Η κατάθλιψη και το άγχος: είναι σαν μια άσχημη βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ

Τα συναισθήματα που δημιουργεί το άγχος είναι παρόμοια με αυτά από μια δυσάρεστη βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση. Περνάτε όλη την ημέρα σας σε ένα λούνα παρκ για να κάνετε μια βόλτα με ένα δημοφιλές τρενάκι. Για να κάνετε βόλτα θα πρέπει να περιμένετε σε μια μεγάλη ουρά μέχρι να έρθει η σειρά σας.

Έχει πολλή ζέστη και ο ήλιος καίει πάνω από το κεφάλι σας, προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Νιώθετε κουρασμένοι και δεν έχετε διάθεση να κάνετε αυτή τη βόλτα αλλά παρόλα αυτά είστε εκεί γιατί θέλετε να περάσετε καλά.

Μόλις η βόλτα ξεκινήσει, η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει δυνατά, όλα γύρω σας γυρίζουν και τα βαγόνια περιστρέφονται περίπου 360°. Νιώθετε ότι βυθίζεστε σε σκοτεινές σήραγγες και τα μπαλόνια πετούν προς το μέρος σας, σχεδόν σαν να σας επιτίθενται.

Η κατάθλιψη και το άγχος - Τρέχοντας από τις φοβίες

Η αναπνοή σας επιταχύνεται και η καρδιά σας χτυπάει δυνατά. Τα αισθήματα είναι ανάμεικτα, νιώθετε ένα σφίξιμο στο στήθος, δεν μπορείτε να κουνηθείτε και γενικά δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα.

Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αρνητική σκέψη. Φωνάζετε, κλαίτε και παραπονιέστε αλλά κανείς δεν σας ακούει, ούτε καν ο εαυτός σας. Ζητάτε απεγνωσμένα να σταματήσει και νιώθετε σαν να χάνεστε στην προσπάθεια αυτή.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να σταματήσετε το βαγόνι σας επειδή σταματάει μόνο όταν τελειώσει η βόλτα.

Παρόμοια, το άγχος είναι σαν μια άσχημη βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ. Κάποια στιγμή σταματάει αλλά δεν ξέρετε πότε και πώς και συνεχίζετε να διατηρείτε τον εαυτό σας υπό έλεγχο παρά την αβεβαιότητα.

Απογοητευμένη γυναίκα

Κατάθλιψη και το άγχος: το σκοτάδι της ψυχής

Όποιος πάσχει από κατάθλιψη νιώθει ότι τα πάντα καλύπτονται από το σκοτάδι. Σιγά-σιγά αυτό το σκοτάδι κυριεύει το περιβάλλον σας και δεν υπάρχει τίποτα που να σας παρακινεί ή να σας ενθαρρύνει. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να μελετήσετε ή να πάτε στη δουλειά σας και σχεδόν πάντα είστε πάρα πολύ λυπημένοι ή ευερέθιστοι.

Η κατάθλιψη είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ένα φορτίο εξαιρετικά βαρύ και είναι το αποτέλεσμα περίπλοκων συνθηκών και καταστάσεων που σας στιγμάτισαν και τώρα νιώθετε ταραγμένοι.

Είναι σημαντικό όταν συνειδητοποιήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά να στραφείτε σε κάποιον επαγγελματία για βοήθεια και στήριξη. Εκείνος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα συναισθηματικά προβλήματα δεν αποτελούν επιλογή. Ένα άτομο με κατάθλιψη δεν λέει: “Θέλω να νιώθω άσχημα και να σέρνομαι σε ένα απέραντο ποτάμι θλίψης μέχρι να δω αν τελικά θα με καταπνίξει.” Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε από μας.

Γυναίκα αγγίζει ένα παράθυρο

Η κατάθλιψη και το άγχος: Κανείς δεν είναι ποτέ ασφαλής από τα νύχια τους

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ενδείξεις δυναμισμού και όχι αδυναμίας. Αυτά τα συναισθηματικά προβλήματα δεν εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πηγάζουν από τις συναισθηματικές δυσκολίες και την εξάντληση.

Επίσης, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας προσωπικής επιλογής. Δεν αποφασίζουμε εμείς αν θα αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο ή όχι. Τα συναισθηματικά προβλήματα εμφανίζονται όταν πολεμάμε ενάντια στις δυσκολίες της ζωής και προσπαθούμε να παραμένουμε δυνατοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό επειδή κανείς δεν είναι ποτέ ασφαλής από το άγχος ή την κατάθλιψη, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αρχίστε να δίνετε περισσότερο προσοχή σε αυτά τα προβλήματα, μάθετε να τα κατανοείτε και πάνω από όλα ποτέ μην ασκείτε κριτική…


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.