Επαναλαμβανόμενος πόνος στον γοφό: 6 πιθανές αιτίες

Είχατε ποτέ επαναλαμβανόμενο πόνο στον γοφό; Αν και ο επαναλαμβανόμενος πόνος στον γοφό μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρές παθήσεις που απαιτούν ιατρική φροντίδα, μπορεί επίσης να προκληθεί από κακή στάση του σώματος ή υπερκαταπόνηση. Μάθετε ποιες είναι έξι πιθανές αιτίες για τον επαναλαμβανόμενο πόνο στον γοφό.
Επαναλαμβανόμενος πόνος στον γοφό: 6 πιθανές αιτίες

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και ο επαναλαμβανόμενος πόνος στον γοφό μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρές παθήσεις που απαιτούν ιατρική φροντίδα, μπορεί επίσης να προκληθεί από κακή στάση του σώματος ή υπερκαταπόνηση.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο πόνος στον γοφό αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον γιατρό, ειδικά τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Αν και ο πόνος στον γοφό προσβάλλει ανθρώπους σε κάθε στάδιο της ζωής τους, οι ενήλικες συνήθως υποφέρουν περισσότερο από επαναλαμβανόμενο πόνο στον γοφό.

Η ενόχληση οφείλεται σε έναν έντονο πόνο στις αρθρώσεις γύρω από τον γοφό. Επίσης σχεδόν πάντα συνοδεύεται από μια αίσθηση βάρους που μπορεί να κάνει την κίνηση  δύσκολη.

Μερικές φορές τα συμπτώματα ακτινοβολούν στην κοιλιά και στη μέση. Αυτό μπορεί να κάνει αδύνατη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι, οι τραυματισμοί και η φθορά των αρθρώσεων είναι οι κύριοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση πόνου στον γοφό.

Ωστόσο, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι πυροδοτεί τον πόνο στον γοφό και σε τι οφείλεται, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες.

1. Κακή στάση του σώματος

Κακή στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή- πόνος στον γοφό

Η κακή στάση του σώματος, τόσο όταν περπατάτε όσο και όταν κάθεστε, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τον σοβαρό και τον λιγότερο σοβαρό πόνο στον γοφό.

Ο πόνος αυτός είναι αποτέλεσμα της παραμονής σε μία στάση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όπως φαντάζεστε, αυτό επηρεάζει τους μύες και τις αρθρώσεις.

Το σχήμα που έχουν ορισμένες καρέκλες, τα ψηλά τακούνια ή ορισμένα είδη σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας.

 

2. Θυλακίτιδα στον γοφό

Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από οίδημα των μικρών σάκων με υγρό που περιβάλλουν τα οστά, τους μύες και τους τένοντες. Οι θύλακες είναι μικροί σάκοι που βρίσκονται γύρω από τις κύριες αρθρώσεις όπως το γόνατο, οι ώμοι και οι γοφοί.

Οι θύλακες είναι υπεύθυνοι για τη μείωση της τριβής στις αρθρώσεις κατά την κίνηση. Επειδή συχνά εκτίθενται σε τραυματισμούς, συνήθως παίζουν κάποιον ρόλο στον επαναλαμβανόμενο πόνο στον γοφό.

3. Οστεοαρθρίτιδα

Οστό λεκάνης με οστεοαρθρίτιδα -πόνος στον γοφό

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει φλεγμονή των οστών και των αρθρώσεων. Είναι αποτέλεσμα της σταδιακής εκφύλισης του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις από την τριβή.

Η πάθηση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος. Ωστόσο προσβάλλει συχνά τα χέρια, τα γόνατα και τους γοφούς.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά. Αν και μπορούν να ελεγχθούν με διάφορα φάρμακα, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία.

Όταν η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει τον γοφό, παρουσιάζεται στις οπίσθιες αρθρώσεις και στους βουβώνες. Αυτό προκαλεί φλεγμονή και πόνους διαφορετικής έντασης.

4. Κατάγματα στον γοφό

Τα κατάγματα στον γοφό αποτελούν επείγοντα ιατρικά περιστατικά και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν επιπλοκές που μπορούν να επηρεάσουν μόνιμα την κινητικότητα και, σε ακραίες περιπτώσεις, να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ο κίνδυνος για κάταγμα στον γοφό αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σκελετικό σύστημα σταδιακά χάνει οστική πυκνότητα λόγω της όλο και μεγαλύτερης δυσκολίας του σώματος να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο ένα κάταγμα στον γοφό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα στη ζωή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση κάποιας χρόνιας πάθησης ή σε κάποιο είδος τραυματισμού.

5. Τενοντίτιδα

Γόνατο με τενοντίτιδα- πόνος στον γοφό

Η τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους τένοντες που συνδέουν τον μυ με το οστό.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε τένοντα του σώματος. Ωστόσο η τενοντίτιδα είναι πιο συνηθισμένη στους αγκώνες, στα γόνατα και στους γοφούς.

Οι αθλητές είναι εκείνοι που προσβάλλονται πιο συχνά, καθώς και οι άνθρωποι των οποίων η εργασία περιλαμβάνει υψηλό επίπεδο σωματικής καταπόνησης. Όμως μπορεί να αποτελεί και μια αντίδραση σε τραυματισμό ή ασθένεια.

Όταν παρουσιαστεί τενοντίτιδα στην περιοχή των γοφών, είναι γνωστή ως τενοντίτιδα του λαγονίου μυός. Αυτό το είδος τενοντίτιδας συνήθως προκαλεί έναν ενοχλητικό ήχο καθώς και πόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πόνος στις αρθρώσεις; Αυτές μπορεί να είναι οι αιτίες!

 

6. Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία προκαλείται από τη φλεγμονή η τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου.

Το ισχιακό νεύρο είναι το πιο μακρύ νεύρο στο σώμα. Όταν τραυματιστεί, προκαλείται πόνος που φτάνει από τη μέση μέχρι τον γοφό και το πίσω μέρος του μηρού.

Η ισχιαλγία δεν θεωρείται ως διαταραχή καθαυτή, αφού συνήθως τείνει να αποτελεί σύμπτωμα βαθύτερων ιατρικών παθήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, τη σπονδυλική στένωση ή την εκφυλιστική νόσο των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Μαζί με τον πόνο στον γοφό, η ισχιαλγία προκαλεί μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα.

Όμως η ξεκούραση, τα αναλγητικά και μερικές διατάσεις μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση.

Γενικά μιλώντας, ο επαναλαμβανόμενος πόνος στον γοφό έχει αίτια διαφορετικά ανάλογα με την περίπτωση. Εξάλλου, δεν σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή και να κάνετε φυσιοθεραπεία, ειδικά αν ο πόνος στον γοφό είναι επαναλαμβανόμενος.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.