Εξαλείψτε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

3 Δεκεμβρίου 2018
Αν θέλετε να μειώσετε τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα, μπορείτε να κάνετε ειδικές ασκήσεις και να κάνετε στον εαυτό σας ένα μασάζ με αιθέρια έλαια των οποίων οι ευεργετικές ιδιότητες θα βοηθήσουν στη μείωση του πόνου. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ξεκουραζεστε επαρκώς.

Γνωρίζετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας; Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων που προκαλεί φθορά στον χόνδρο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σας εμποδίσει από την εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών. Εν τούτοις,  μόνο ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων εμποδίζει τους ανθρώπους από το να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τους χόνδρους των αρθρώσεων, οι οποίοι αρχίζουν να χάνουν μάζα. Σχεδόν πάντα επηρεάζει τα χέρια, τα γόνατα, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη. Ανακαλύψτε φυσικούς τρόπους για να εξαλείψετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας παρακάτω.

Ποιοι μπορεί να υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα και ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η οστεοαρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους. Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει την οστεοαρθρίτιδα, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Σίγουρα είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, στις γυναίκες και τα άτομα με γενετική προδιάθεση.

Ένα από τα πιο επίφοβα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος. Αυτός εμφανίζεται πρώτα όταν ο ασθενής κάνει μια γρήγορη κίνηση, προκαλώντας τις αρθρώσεις να συσπαστούν. Αυτός ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Όσο όμως η οστεοαρθρίτιδα προχωρά, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος και συχνός. Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα μπορεί να μην είναι σε θέση να κινούνται κανονικά. Επίσης τείνουν να υποφέρουν από προοδευτική παραμόρφωση της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Διαβάστε επίσης: 7 λόγοι που πονούν οι αρθρώσεις σας

Πώς μπορώ να προλάβω την οστεοαρθρίτιδα και τον πόνο στο σπίτι;

Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στον ειδικό γιατρό. Αυτός θα τους δώσει μια σωστή διάγνωση και ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μερικά βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας για να βοηθήσετε να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Εμείς προτείνουμε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές με ιατρική επίβλεψη.

Κρατήστε το σωματικό βάρος σας σε ισορροπία

Εξαλείψτε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η παχυσαρκία είναι μία από τις αιτίες αυτής της ασθένειας. Επιπλέον, θα κάνει την οστεοαρθρίτιδα να προχωρήσει ταχύτερα. Εάν είστε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε μια δίαιτα για να χάσετε βάρος. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ακολουθήσετε μια σούπερ αυστηρή δίαιτα. Ούτε να κάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται πείνα όλη την ώρα. Μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες θα πρέπει να είναι αρκετή.

Θεραπεία με ζέστη και κρύο

Γενικά, η θερμότητα είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Μερικές φορές,όμως, το κρύο μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος της θεραπείας, τοποθετήσετε μερικές ζεστές πετσέτες  στην περιοχή όπου αντιμετωπίζετε τον πόνο. Αυτή η θεραπεία θα βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο και να χαλαρώσετε τους μύες σας. Αν η άρθρωση που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα έχει πρηστεί, θα πρέπει να εφαρμόσετε πετσέτες μουλιασμένες σε κρύο νερό.


Φάρμακα

Φάρμακα για τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας


Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η πιο κατάλληλη για την κατάστασή σας. Υπάρχουν αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, τζελ, λοσιόν, τοπικά διηθήματα και φάρμακα που στοχεύουν στη διατήρηση της οστεοαρθρίτιδας σε σταθερό στάδιο. Ταυτόχρονα επιδιώκουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Ωστόσο, αποφύγετε να παίρνετε φάρμακα από μόνοι σας. Και πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες θεραπείες.


Ασκήσεις

Το να κάνετε ασκήσεις μπορεί να σας φαίνεται οδυνηρό αν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα. Η αλήθεια είναι ότι το να κάνετε ειδικές ασκήσεις είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Πρώτα από όλα, σας συνιστούμε την ανάπαυση των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Ωστόσο, το να μένετε ακίνητοι εντελώς όλη την ώρα θα μπορούσε να σας κάνει να εξαρτάστε από τους άλλους. Επιπλέον θα επιδεινώσει την κατάσταση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδάς σας. Γι αυτό θα πρέπει να κάνετε ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση, μεταξύ άλλων. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με έναν εμπειρογνώμονα για μια ειδική άσκηση ρουτίνας  για την προστασία και την ενίσχυση των αρθρώσεων σας.

Διαβάστε το άρθρο: Μάθετε πώς η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία σας


Ξεκούραση

Ξεκούραση για τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο της οστεοαρθρίτιδας, πρέπει να βάλετε τις δραστηριότητές σας σε αναμονή και να αναπαυθείτε. Σας προτείνουμε να εναλλάσσετε το χρόνο σας μεταξύ περιόδων δραστηριότητας και περιόδων ανάπαυσης.


Είδη υπόδησης

Εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα στην πλάτη, στο ισχίο ή στα γόνατα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε παχιά σόλα υποδημάτων. Αυτή θα απορροφήσει τον κραδασμό του ποδιού σας και το χτύπημα στο έδαφος καθώς περπατάτε. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα ψηλά τακούνια. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση πάτων ή ειδικών καλυμμάτων από σιλικόνη.  Σίγουρα θα τα βρείτε σε μεγάλα καταστήματα υποδημάτων.


Μασάζ

Μασάζ για τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στην πληγείσα περιοχή. Προσέξτε να μην εφαρμόζετε πάρα πολλή πίεση. Εδώ είναι μερικά από τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το μασάζ σας:

  • Έλαιο από τζίντζερ
  • Έλαιο από δεντρολίβανο
  • Έλαιο από ευκάλυπτο
  •  Έλαιο από άρνικα

Lluch Girbés, E., Nijs, J., Torres-Cueco, R., & López Cubas, C. (2013). Pain Treatment for Patients With Osteoarthritis and Central Sensitization. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20120253

Frampton, J. E., & Keating, G. M. (2007). Celecoxib: A review of its use in the management of arthritis and acute pain. Drugs. https://doi.org/10.2165/00003495-200767160-00008

Yu, S. P., & Hunter, D. J. (2015). Managing osteoarthritis. Australian Prescriber. https://doi.org/10.18773/austprescr.2015.039