Η σημασία της επιλογής του πού θα γεράσετε

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας το πού θα γεράσετε όσο είστε ακόμη νέοι. Ανακαλύψτε ορισμένες από τις διαθέσιμες επιλογές και τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφασή σας στο σημερινό μας άρθρο!
Η σημασία της επιλογής του πού θα γεράσετε

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα δούμε τη σημασία της επιλογής του πού θα γεράσετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι οραματίζονται τα χρυσά τους χρόνια να ζουν μόνοι τους, να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους, και να επισκέπτονται τα εγγόνια τους. Όμως, αυτό καταλήγει να γίνεται πραγματικότητα για ελάχιστους. Άλλοι θα πρέπει να επιλέξουν ένα καλύτερο μέρος για να γεράσουν.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως με το πέρασμα προς τα γηρατειά, υπάρχουν πολλές και διάφορες καταστάσεις που συγκρούονται. Υπάρχουν ασθένειες, ατυχήματα, πτώση εσόδων, και εμφάνιση άλλων σωματικών, ακόμη και νοητικών, περιορισμών.

Για τους συγγενείς των ηλικιωμένων ατόμων αυτό μεταφράζεται σε απώλεια ελευθερίας και λήψης αποφάσεων, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο πράγμα.

Προσέξτε! Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επιλύσετε από νωρίς με προγραμματισμό. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να επιλέξετε εγκαίρως το πού θα γεράσετε.

Μπορείτε να επιλέξετε πού θα γεράσετε;

Το πέρασμα των ετών δε θα πρέπει να είναι επιζήμιο για τη λήψη αποφάσεων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε εγκαίρως.

Μια καλή πρακτική είναι να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τους γονείς και τους παππούδες σας. Όμως, αν είστε ήδη στα χρυσά χρόνια σας, μην ανησυχείτε.

Σε αυτή την περίπτωση, αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να περιορίσετε την υπερπροστασία από τα παιδιά, τα εγγόνια, και τους κοντινούς συγγενείς. Θα πρέπει να καταλάβουν πως η γνώμη σας θα είναι η πιο σημαντική στην επιλογή του τόπου όπου θα περάσετε τα γηρατειά σας. Ωστόσο, δε θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός πως η υποστήριξή τους θα σας κάνει χαρούμενους.

Δίχως να ξεφεύγουμε από το παραπάνω, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάσταση της υγείας σας, η φροντίδα, ο χρόνος, και το κόστος των πιθανών ασθενειών. Επίσης, τα χρήματα που διαθέτετε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Γηροκομείο ή φροντιστής στο σπίτι: Ποια επιλογή είναι καλύτερη;

Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παραδείγματος χάρη, αν επιλέξετε έναν οίκο ευγηρίας, ανάλογα με την τοποθεσία, θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη μετακίνησή σας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε αναπηρικό καροτσάκι.

Επιπλέον, αυτά τα κέντρα έχουν άφθονο χώρο και ιατρική βοήθεια. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρέχονται και εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ένας φυσικοθεραπευτής.

Από την άλλη, η συντροφιά της οικογένειας ή των φίλων θα είναι πιο άμεση αν προσλάβετε έναν φροντιστή στο σπίτι. Έτσι, δε θα χρειαστεί να φύγετε από το μέρος που σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και το οποίο γνωρίζετε. Το κόστος είναι μικρότερο και, όταν η οικογένειά σας φεύγει για τη δουλειά ή το σχολείο, θα έχετε συντροφιά.

Ηλικιωμένοι γυμνάζονται
Υπάρχουν γηροκομεία τα οποία έχουν ρουτίνες γυμναστικής που προάγουν την υγεία των κατοίκων τους.

Λόγοι για να επιλέξετε ένα γηροκομείο

Ένας από τους λόγους που είναι καλή ιδέα να ζήσετε σε έναν οίκο ευγηρίας, είναι πως το προσδόκιμο και η ποιότητα ζωής είναι ανώτερα πολύ συχνά. Εφόσον επιλέξετε ένα καλό γηροκομείο, θα πρέπει να μπορεί να σας προσφέρει τα ακόλουθα:

 • Συνεχή ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Εγκαταστάσεις, μπάνια, και υπνοδωμάτια προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας, καθώς και αίθουσες ψυχαγωγίας.
 • Συντροφιά παρόμοιας ηλικίας με συνεχή επίβλεψη.
 • Αν δεν είστε ικανοποιημένοι, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στην οικία σας όποτε επιθυμείτε.
 • Υπάρχει πρόγραμμα επισκέψεων της οικογένειας και των φίλων σας.
 • Υπάρχουν υπηρεσίες παρακολούθησης με συνταγογραφημένες, υγιεινές διατροφές.
 • Αποκατάσταση.
 • Διαθέσιμοι ειδικοί, όπως γιατροί, κοινωνιολόγοι, και ψυχολόγοι.
 • Ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ρουτίνες που σας κρατούν δραστήριους.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις φροντίζουν ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν την ανεξαρτησία ή την αυτονομία τους και έτσι τους ενθαρρύνουν να εκτελούν τις δραστηριότητες που εκείνοι επιθυμούν.

Λόγοι για να επιλέξετε φροντιστή στο σπίτι

Δεν υπάρχει τίποτα σαν το σπίτι μας! Αυτό αναφέρουν πολλοί ειδικοί. Η αλήθεια είναι πως δεν μας εκπλήσσει.

Ορισμένοι λόγοι για να προσλάβετε έναν φροντιστή στο σπίτι είναι οι εξής:

 • Ο φροντιστής μπορεί να σας παρέχει αποκλειστική φροντίδα.
 • Στις μέρες μας, αυτό το επάγγελμα έχει όλο και περισσότερους ανθρώπους με προσόντα, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.
 • Είναι, συνήθως, πιο οικονομική επιλογή από έναν οίκο ευγηρίας.
 • Θα έχετε μια συντροφιά για παιχνίδια και συναθροίσεις, καθώς και κάποιον για να σας πηγαίνει για ψώνια ή μια βόλτα.
Γιατρός κρατά χέρι ηλικιωμένου ατόμου
Οι φροντιστές πηγαίνουν στο σπίτι του ηλικιωμένου ατόμου. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα καθώς το άτομο δεν αλλάζει χώρο.

Επιλέξτε πού θα γεράσετε βάσει των επιθυμιών σας

Η επιλογή σας είναι σημαντική επειδή πρόκειται για το μέρος όπου θα περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας. Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει ν’ απαντήσετε είναι: θα είστε χαρούμενοι εκεί; Οι απόψεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Αναφορικά με τη συνέχιση της ζωής στο σπίτι ή σε ένα γηροκομείο, ο καθένας θα πρέπει να αξιολογήσει τα υπέρ και τα κατά. Στη πρώτη επιλογή, θα συνεχίσετε τις σχέσεις σας με τους παλιούς σας φίλους και στη δεύτερη, θα κάνετε καινούργιους.

Να θυμάστε ότι, ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε, το κλειδί είναι να είναι το καλύτερο για εσάς. Αυτό που είναι καλύτερο για εσάς δεν είναι πάντα το καλύτερο για τους άλλους, έτσι θα πρέπει να έχετε ενεργή συμμετοχή στην απόφαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barenys, Maria Pia. “Las residencias de ancianos y su significado sociológico.” Papers: revista de sociologia (1992): 121-135.
 • Zumalde, Esther Calvete. “Apoyo social y ancianos en residencias.” Zerbitzuan: Gizarte zerbitzuetarako aldizkaria= Revista de servicios sociales 25 (1994): 2.
 • Fornés, Andrea del Pilar Comelin. “¿ Quién cuida a los familiares que cuidan adultos mayores dependientes?.” Íconos-Revista de Ciencias Sociales 50 (2014): 111-127.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.