Η υγεία των ηλικιωμένων: Επιλογές και ανάγκες

Η υγεία των ηλικιωμένων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής τους. Αυτό το στάδιο μπορεί να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα με σωστή διατροφή, κανονική σωματική δραστηριότητα και καλή στάση απέναντι στη ζωή!
Η υγεία των ηλικιωμένων: Επιλογές και ανάγκες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η υγεία των ηλικιωμένων αξίζει την πλήρη προσοχή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γηρατειά φέρνουν συχνά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν είναι πάντα κατανοητά ή δεν αντιμετωπίζονται σωστά.

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι τα γηρατειά σημαίνουν ασθένεια και μειονέκτηματα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ναι, οι άνθρωποι χάνουν κάποιες δεξιότητες με την πάροδο των ετών και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες, αλλά το ζήτημα της υγείας στους ηλικιωμένους δεν χρειάζεται να είναι πρόβλημα.

Η υιοθέτηση καλών καθημερινών συνηθειών είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για να παραμείνετε σε καλή κατάσταση και να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνετε. Αυτό είναι το καλύτερο εργαλείο που έχετε για να μετριάσετε τις επιπτώσεις του χρόνου και να αισθάνεστε καλύτερα.

Βασικές ανάγκες για την υγεία των ηλικιωμένων

Πρώτον, ένα ηλικιωμένο άτομο θα πρέπει να κάνει τακτικές ιατρικές εξετάσεις χωρίς να αφιερώνει απαραίτητα όλο τον χρόνο του σε αυτές. Επιπλέον, υπάρχουν τρεις βασικές ανησυχίες όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη:

  • Διατροφή
  • Φυσική κατάσταση
  • Ψυχοκοινωνική διάσταση

Όπως γνωρίζετε καλά, η διατροφή είναι θεμελιώδης για την υγεία. Το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σωματικά ενεργοί για να λειτουργείτε όπως θα έπρεπε.

Η ψυχοκοινωνική διάσταση ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την υιοθέτηση υγιών συνηθειών σε αυτό το στάδιο. Στην ιδανική περίπτωση, το ηλικιωμένο άτομο εφαρμόζει μια ρουτίνα αυτο-φροντίδας, αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο όταν υπάρχει αρκετό κίνητρο και αυτοπεποίθηση για να το κάνει.

εξέταση ηλικιωμένης
Οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν συχνές ιατρικές εξετάσεις.

Διατροφή

Οι άνθρωποι, καθώς μεγαλώνουν, πρέπει τελικά να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Μερικά από τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να το κάνετε είναι:

  • Το έντερο εμφανίζει αλλαγές, που εμφανίζονται από συχνά επεισόδια δυσκοιλιότητας ή διάρροιας
  • Το σώμα αρχίζει να συσσωρεύει λίπος
  • Απώλεια μυϊκής μάζας ή βάρους

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή για όλους τους ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι πρέπει να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους, αλλά ειδικά όταν γερνούν. Οι μόνοι περιορισμοί συμβαίνουν όταν υπάρχει μια ασθένεια που περιορίζει αυτό που μπορείτε να φάτε.

Πρόληψη για τις πτώσεις

Οι πτώσεις είναι συχνές σε ηλικιωμένους και είναι ένα από τα πράγματα που οδηγούν σε γρηγορότερη επιδείνωση και εξάρτηση. Γι ‘αυτό πρέπει να κάνετε ό, τι μπορείτε για να τους αποτρέψετε. Ένα από τα βασικά μέτρα είναι να αντισταθμιστεί η απώλεια μυϊκής μάζας μέσω της συχνής σωματικής δραστηριότητας. Τα βάρη είναι μια καλή άσκηση για αυτό.

Επιπλέον, πρέπει να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας στις ανάγκες γήρανσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε διακόπτες κοντά στο κρεβάτι και να προσπαθήσετε να μην μετακινείστε στο σκοτάδι. Επίσης, αφαιρέστε τυχόν αντικείμενα από το πάτωμα και στερεώστε τα πατάκια για να διευκολύνετε την πρόσβαση σε προσωπικά αντικείμενα. Ένα ασταθές άτομο πρέπει να φορά υποδήματα κατάλληλα για τις ανάγκες του.

δέρμα με κηλίδες
Κατά την τρίτη ηλικία, το δέρμα εξασθενεί και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να μην υποφέρει παθολογικά τα αποτελέσματα της πάροδο του χρόνου

Φροντίδα του δέρματος

Το δέρμα ενός ηλικιωμένου είναι λεπτότερο και ξηρότερο, επομένως πιο εύθραυστο και λιγότερο ελαστικό. Γενικά, ένα ηλικιωμένο άτομο πρέπει να διατηρεί σωστή υγιεινή, κατά προτίμηση με τη βοήθεια ενός ουδέτερου σαπουνιού για προσωπική περιποίηση. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν αντηλιακό και να αποφεύγουν τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο. Ομοίως, πρέπει να φορούν βαμβακερά ρούχα και να πίνουν περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο δέρμα των ηλικιωμένων με περιορισμένη κινητικότητα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τους βοηθήσετε να αλλάζουν θέσεις συχνά, κάθε δύο ή τρεις ώρες το πολύ. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα τους.

Συναισθηματική και γνωστική υγεία των ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι πρέπει συνήθως να κάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους. Και για να το επιτύχουν, πρέπει να θέσουν εφικτούς στόχους που πηγαίνουν σύμφωνα με το γούστο, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Η αδράνεια και η απομόνωση μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να διατηρήσουν μια ενεργή κοινωνική ζωή. Επίσης, μπορεί να είναι απαραίτητο να μάθετε να ζητάτε και να λαμβάνετε βοήθεια σε αυτό το στάδιο, χωρίς να αισθάνεστε άχρηστοι ή ότι επιβαρύνετε τους άλλους. Ομοίως, πρέπει να συμμετέχετε σε δραστηριότητες όπου μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους καθώς θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά για τον εαυτό σας.

Τέλος, υπάρχουν πάνω από 100 μορφές άνοιας στα γηρατειά και ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψή τους είναι η διατήρηση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, καθώς και μιας πνευματικής δραστηριότητας. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε καπνό και αλκοόλ. Όπως μπορείτε να δείτε, η εύρεση ενός τρόπου για να απολαύσετε τη ζωή σας είναι το κύριο αντίδοτο κατά των προβλημάτων υγείας καθώς μεγαλώνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vassallo, C., & Sellanes, M. (2001). La salud en la tercera edad. Argentina: Secretaria de la tercera edad, 2-127.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.