Πέντε διατροφές που συγκρίνονται με τη Μεσογειακή

Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι μια αναφορά σε υγιεινά μοτίβα διατροφής, αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική υγιεινή επιλογή. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πέντε διατροφές που συγκρίνονται με τη Μεσογειακή.
Πέντε διατροφές που συγκρίνονται με τη Μεσογειακή
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ψάχνετε περισσότερες διατροφικές επιλογές; Διαβάστε αυτό το άρθρο αν θέλετε να μάθετε για πέντε διατροφές που είναι το ίδιο υγιεινές με τη Μεσογειακή.

Πέντε διατροφές που μπορούν να συγκριθούν με τη Μεσογειακή

Μάθετε περισσότερα για αυτές τις πέντε διατροφές και όλες τις υγιεινές τους συνήθειες. Πρόκειται για τις:

 • Σκανδιναβική διατροφή
 • Διατροφή Paleo
 • Ιαπωνική διατροφή
 • Χορτοφαγική διατροφή
 • Το πιάτο του Χάρβαρντ

Η Σκανδιναβική διατροφή

Πρόσφατα, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εξήρε τα οφέλη της σκανδιναβικής διατροφής για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που προάγει. Τα θετικά της αποτελέσματα επικεντρώνονται στη μείωση του κινδύνου  μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διατροφή βασίζεται σε τροφές οι οποίες προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης: Ισλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, και Δανία. Ξεκινώντας το 2004, μία ομάδα σεφ από αυτές τις Σκανδιναβικές χώρες ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την επονομαζόμενη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή.

Στόχος της διατροφής είναι η προαγωγή της κατανάλωσης τοπικών, φυσικών και φρέσκων συστατικών για την ενίσχυση και τη βελτίωση της υγείας, της γαστρονομίας, της βιωσιμότητας και της Σκανδιναβικής ταυτότητας.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι τροφές; Στις βασικές περιλαμβάνονται:

 • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Τα φρούτα και τα μούρα
 • Τα δημητριακά (σίκαλη, κριθάρι, βρώμη) και τα όσπρια
 • Λιπαρά ψάρια (ρέγγα, κολιός, ή σολομός) αρκετές φορές την εβδομάδα
 • Γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά
 • Κραμβέλαιο
Λαχανικά, φρούτα, και κρέας πάνω σε τραπέζι

Πέντε διατροφές – Διατροφή Paleo

Πλέον ακούτε όλο και πιο συχνά για τη διατροφή Paleo. Παρότι αποκτά φήμη σιγά-σιγά στη Δύση, στην πραγματικότητα πρόκειται για παραδοσιακή διατροφή σε ορισμένες ομάδες που ζούνε στο δάσος του Αμαζονίου, στην Αφρικανική σαβάνα, ή ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Η διατροφή Paleo ή παλαιολιθική διατροφή λαμβάνει υπόψιν τα γονίδια και την εξέλιξή μας ως είδος. Σε αυτή τη διατροφή τρώμε περίπου όπως οι κυνηγοί πρόγονοί μας. Κατ’ επέκταση, στη διατροφή περιλαμβάνονται:

 • Λαχανικά
 • Σπόροι και ξηροί καρποί
 • Ψάρι και θαλασσινά
 • Κρέας και εντόσθια
 • Αβγά
 • Φρούτα

Αυτή η διατροφή αποκλείει πλήρως τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη, και τα δημητριακά. Ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι αυτή η διατροφή είναι αποτελεσματική αν θέλετε να καταφέρετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Μείωση κινδύνων για την υγεία της καρδιάς
 • Μείωση φλεγμονών
 • Μείωση βάρους

Η Ιαπωνική διατροφή

Τα νησιά της Οκινάουα βρίσκονται στη νότια Ιαπωνία. Ξεχωρίζουν στον παγκόσμιο χάρτη όχι μόνο λόγω της ομορφιάς των τοπίων τους αλλά και χάρη στη μακροβιότητα και την ανώτερη υγεία του Ιαπωνικού πληθυσμού. Ανάμεσα στους πολλούς λόγους γι’ αυτή τη μακροβιότητα, η Ιαπωνική διατροφή ξεχωρίζει αναμφίβολα. Επιπλέον, πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει αυτή τη διατροφή.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες παρουσιάζουν έλλειψη στοιχείων σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Ιαπωνικής διατροφής σε μη Ιάπωνες. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτής της διατροφής και της Μεσογειακής ή της Σκανδιναβικής.

Η Ιαπωνική διατροφή περιλαμβάνει τις παρακάτω τροφές σε μεγάλες ποσότητες:

 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Ψάρια και κεφαλόποδα, όπως το χταπόδι ή το καλαμάρι, αρκετές φορές την εβδομάδα
 • Σόγια και τα παράγωγά της, όπως το τόφου
 • Δημητριακά και γλυκοπατάτα
 • Φύκι Κόμπου

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της Ιαπωνικής διατροφής είναι πως οι άνθρωποι τρώνε μικρές μερίδες πολλές φορές την ημέρα και με ποικιλία συστατικών σε κάθε γεύμα.

Πέντε διατροφές – Χορτοφαγική διατροφή

Η Παγκόσμια Χορτοφαγική Ένωση ορίζει τη χορτοφαγική διατροφή ως “μία δίαιτα που βασίζεται σε τροφές φυτικής προέλευσης, με ή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, ή μέλι”.

Αυτό σημαίνει ότι οι δίαιτες των βέγκαν, των αυγο-χορτοφάγων, των γαλακτο-αυγο-χορτοφάγων, κ.λπ. διαφέρουν. Όμως, η βάση των τριών αυτών διατροφών είναι η ίδια: οι τροφές φυτικής προέλευσης. Η χορτοφαγική διατροφή επιτρέπει τη σημαντική συμβολή τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, και κορεσμένων λιπαρών, και χαμηλών σε χοληστερίνη.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της διατροφής θα βρείτε:

Αβγά, πατάτες, και λαχανικά σε πιάτο

Το υγιεινό πιάτο του Χάρβαρντ

Το υγιεινό πιάτο είναι ένα εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε από ειδικούς διατροφολόγους από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Αυτό το εργαλείο έχει ως στόχο να αποτελέσει οδηγό προκειμένου να βοηθήσει τον Αμερικανικό πληθυσμό να κάνει καλύτερες διατροφικές επιλογές. Επιπλέον, είναι ένα οπτικό εργαλείο το οποίο προτείνει να γεμίζετε το μισό πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά, 1/4 με κάποιο είδος πρωτεΐνης και 1/4 με υδατάνθρακες.

Επίσης, το πιάτο του Χάρβαρντ επικεντρώνεται στην ποιότητα των τροφών και όχι στην ποσότητα μόνο. Παραδείγματος χάρη, αυτή η διατροφή συστήνει την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης αντί των κατεργασμένων αλεύρων και την κατανάλωση νερού αντί αναψυκτικών ή ενεργειακών ποτών. Επιπλέον, το Χάρβαρντ προειδοποιεί να μην ακολουθείτε δίαιτες με χαμηλά λιπαρά αλλά, αντιθέτως, να επιλέγετε υγιεινά φυτικά έλαια και καρπούς.

Μπορούν αυτές οι πέντε διατροφές να συγκριθούν με τη Μεσογειακή;

Όλες οι διατροφές που αναφέραμε έχουν αποδείξει ότι αποτελούν υγιεινούς τρόπους διατροφής. Όπως βλέπετε, όλες τους έχουν σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία βρίσκουμε και στη Μεσογειακή διατροφή:

 • Και οι πέντε διατροφές βασίζονται στην κατανάλωση φρέσκων και τοπικών προϊόντων, πλούσιων σε ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και φυτοχημικά.
 • Προμηθεύουν με εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.
 • Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων ή πλούσιων σε ζάχαρη και επεξεργασμένα άλευρα. Επιπλέον, καμία από αυτές τις διατροφές δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος ή κορεσμένων λιπαρών.

Εν κατακλείδι, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη αν ζείτε στη Μεσόγειο καθώς τα τρόφιμα θα είναι εγχώρια. Ωστόσο, παρόμοιες διατροφές είναι επίσης καλές ακόμη και αν ζείτε σε διαφορετική περιοχή. Θα πρέπει όμως να φροντίσετε ώστε η διατροφή σας να είναι καλά σχεδιασμένη και να προσαρμόζεται στις προσωπικές σας ανάγκες και την τοποθεσία σας.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει φρέσκα τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, σαρδέλες, καρπούς, ή ρεβίθια. Μην ξεχνάτε ότι για να λειτουργήσει μια δίαιτα, θα πρέπει να τη συνοδεύετε πάντα από άλλες υγιεινές συνήθειες όπως είναι η άσκηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ghaedi E., Mohammadi M., Mohammadi H., Ramezani Jolfaie N., et al., Effects of a paleolothic diet on cardiovascular disease risk factors: a systematic review and meta analysis o randomized controlled trials. Adv Nutr, 2019. 10 (4): 634-646.
 • Dinu M., Abbate R., Franco Gensini G., Casini A., et al., Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (17): 3640-3649.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.