Τι είναι η φωτοευαισθησία που προκαλείται από τα φάρμακα;

Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις φωτοευαισθησίας. Σε τι συνίσταται αυτό το πρόβλημα; Ποια είναι τα συμπτώματα; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι η φωτοευαισθησία που προκαλείται από τα φάρμακα;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η φωτοευαισθησία που προκαλείται από τα φάρμακα είναι αρκετά συχνή. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 3.000 φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί να εμφανιστεί ως φωτοτοξική αντίδραση ή ως φωτοαλλεργική αντίδραση.

Λόγω αυτού, όλες οι φωτοτοξικές ή φωτοαλλεργικές αντιδράσεις είναι αντιδράσεις φωτοευαισθησίας, αλλά δεν είναι όλες οι αντιδράσεις φωτοευαισθησίας είτε φωτοτοξικές είτε φωτοαλλεργικές. Όλα αυτά είναι μη φυσιολογικές αντιδράσεις που εμφανίζονται στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο και μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε προσεκτικοί με αυτό το είδος προβλήματος. Για το λόγο αυτό, τόσο οι ειδικοί υγείας όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με το ποια είναι αυτά τα φάρμακα και ποιες αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν.

Τι είναι η φωτοευαισθησία που προκαλείται από τα φάρμακα;

Όπως αναφέραμε, αυτή η κατάσταση είναι μια δερματική αντίδραση που εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν το δέρμα και αλληλεπιδρούν με ορισμένες χημικές ενώσεις από το φωτοευαίσθητο φάρμακο.

Αυτές οι ενώσεις, οι οποίες αντιδρούν με το φάσμα φωτός μεταξύ ορατού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας, μπορούν να αποτελούν τόσο το δραστικό συστατικό όσο και ένα από τα έκδοχα που αποτελούν μέρος του τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις φωτοευαισθησίας αποτελούν το 8% όλων των ανεπιθύμητων παρενεργειών του φαρμάκου και η μελάγχρωση του δέρματος συγκαταλέγεται στους παράγοντες κινδύνου.

Εκτός από τη μελάγχρωση, άλλες ομάδες πληθυσμού είναι ευαίσθητες. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τις εξής:

 • Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με ΜΣΑΦ για χρόνιο πόνο.
 • Ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.
 • Άτομα με ψυχιατρική ασθένεια που λαμβάνουν φαινοθειαζίνες.
 • Ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που λαμβάνουν θειαζιδικά διουρητικά ως θεραπεία.
 • Τέλος, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
ταμπλέτες χάπια
Η φωτοευαισθησία που προκαλείται από τα φάρμακα εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια με το ηλιακό έγκαυμα.

Τι είναι μια φωτοτοξική αντίδραση;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, μια φωτοτοξική αντίδραση είναι ένας τύπος αντίδρασης φωτοευαισθησίας που προκαλείται από φάρμακα. Σε αντίθεση με μια φωτοαλλεργική αντίδραση, όπως θα δούμε αργότερα, σε μια φωτοτοξική αντίδραση, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παίζει ρόλο.

Οι φωτοτοξικές αντιδράσεις αντιπροσωπεύουν το 95% όλων των αντιδράσεων φωτοευαισθησίας που προκαλούνται από φάρμακα. Μπορούν να αναπτυχθούν λίγα λεπτά ή ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου και τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

Αυτές οι αντιδράσεις είναι πιο συχνές στα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα και αναπτύσσονται επειδή δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που αλληλεπιδρούν με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα χημικά υψηλής δραστικότητας και βλάβης στα κύτταρα.

Τι είναι μια φωτοαλλεργική αντίδραση;

Αυτός είναι ένας άλλος τύπος αντίδρασης φωτοευαισθησίας. Σε αυτόν τον τύπο αντίδρασης, όπως σημειώθηκε παραπάνω, εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Για να προκαλέσει φωτοαλλεργική αντίδραση, οι ακτίνες UV πρέπει να προκαλέσουν χημικό μετασχηματισμό στο χορηγούμενο φάρμακο.

Το φάρμακο μετατρέπεται σε μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται απτίνη, η οποία αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες του δέρματος και τελικά πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση.

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων, υπάρχει έκζεμα-φλεγμονή εάν παίρνετε το φάρμακο από το στόμα ή εξάνθημα στην περίπτωση που έχει χορηγηθεί τοπικά.

φαγούρα στα χέρια
Το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται σε φωτοαλλεργικές αντιδράσεις. Οι βλάβες είναι έκζεμα.

Ποια είναι τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία

Πολλά φάρμακα μπορεί να έχουν αυτόν τον τύπο αντίδρασης. Επομένως, πρέπει πάντα να ελέγχετε τις τεχνικές προδιαγραφές των φαρμάκων για να γνωρίζετε εάν είναι φωτοευαίσθητα φάρμακα ή όχι.

Ωστόσο, θα παρέχουμε μια σύντομη λίστα με ορισμένα από αυτά τα φάρμακα. Φυσικά, να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα, οπότε πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 • Αντιμικροβιακά όπως τετρακυκλίνες, κεφαλοσπορίνες ή φάρμακα φυματίωσης
 • Καρδιαγγειακά φάρμακα: θειαζίδες, αναστολείς ΜΕΑ ή στατίνες
 • Υπογλυκαιμικά φάρμακα, τα οποία είναι φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης
 • ΜΣΑΦ ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Ρετινοειδή
 • Ψυχοτρόπα φάρμακα
 • Χημειοθεραπευτικοί παράγοντες
 • Αντιισταμινικά

Η εκμάθηση σχετικά με τα φάρμακα είναι το κλειδί

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να διαβάσετε τόσο το φύλλο οδηγιών χρήσης όσο και το τεχνικό φύλλο και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Πράγματι, η φωτοευαισθησία που προκαλούνται από τα φάρμακα είναι συχνή και η γνώση γι αυτήν είναι πολύ σημαντική για την πρόληψή της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.