Οι καλύτερες θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα

Μετά από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ακολουθούν τα ηλιακά εγκαύματα.
Οι καλύτερες θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το δέρμα μας καθημερινά εκτίθεται στις ακτινοβολίες του ηλίου. Μετά από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ακολουθούν τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτά τα είδη εγκαυμάτων εμφανίζονται όταν οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν τη νέκρωση των ιστών του χορίου, αφήνοντας ένα άσχημο κόκκινο χρώμα στο δέρμα το οποίο μπορεί να γίνει πολύ οδυνηρό.

Όταν το δέρμα υποστεί τέτοια φθορά από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσουμε άμεσα καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος. Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα στην αγορά για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, όταν το δέρμα έχει ήδη καεί, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια φυσική θεραπεία για την αναζωογόνηση και την αναδόμησή του. Στο ακόλουθο άρθρο θα σας δείξουμε μερικές από τις καλύτερες θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα.

Μείνετε υπό σκιά

Αν υποφέρετε από ηλιακά εγκαύματα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μένετε σε σκιερά σημεία καθώς η περαιτέρω έκθεση στον ήλιο θα επιδεινώσει την κατάσταση των εγκαυμάτων σας. Αν θα πρέπει να βγείτε έξω φορέστε ρούχα που καλύπτουν καλά το δέρμα σας και, αν είναι εφικτό, προστατεύστε το πρόσωπό σας με αντηλιακή κρέμα προσώπου κι ένα καπέλο.

Κρύο νερό

Ηλιακά εγκαύματα - Ντους

Όταν το δέρμα έχει υποστεί φθορά από τον ήλιο ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι ένα κρύο ντους για να δροσίσουμε και να φρεσκάρουμε την πληγείσα περιοχή. Αν είναι εφικτό, εφαρμόζετε ανά διαστήματα κρύες κομπρέσες για μερικά λεπτά για να καταπραΰνετε το καμένο δέρμα. Πάνω από όλα, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση καθώς το σώμα χάνει νερό και απαραίτητα άλατα από την έκθεσή του στον ήλιο.

Κομπρέσες με κρύο γάλα

Το γάλα αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για την ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα. Τα γαλακτικά και λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο γάλα λειτουργούν ως καταπραϋντικά για το δέρμα μας που έχει καεί από τον ήλιο.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το γάλα για τα ηλιακά εγκαύματα;

Μουλιάστε ένα καθαρό και μαλακό ύφασμα σε ένα μπολ με αρκετό γάλα πλήρες. Κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή που έχετε καεί και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό.

Τσάι χαμομηλιού για τα ηλιακά εγκαύματα

Ηλιακά εγκαύματα - Έγχυμα χαμομηλιού

Το χαμομήλι είναι ένα φυτό πασίγνωστο για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την ανακούφιση του πόνου από τα ηλιακά εγκαύματα.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το χαμομήλι;

Φτιάξτε ένα τσάι χαμομηλιού και αφήστε το να κρυώσει τελείως. Βάλτε το στο ψυγείο ή προσθέστε μερικά παγάκια για να κρυώσει πιο γρήγορα. Μόλις κρυώσει, χρησιμοποιήστε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από βαμβάκι ή μια πετσέτα και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή.

Αλόη βέρα

Ηλιακά εγκαύματα - Κομμένα φύλλα αλόης

Η αλόη βέρα αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και χρησιμοποιημένες θεραπείες για ηλιακά εγκαύματα. Όχι μόνο απαλύνει τον πόνο από το έγκαυμα αλλά επίσης αναδομεί τους ιστούς και τους βοηθά να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση πολύ πιο γρήγορα. Σε αυτή την αποτελεσματική της δράση αναφέρεται και ο Δρ. Chaiyakunapruk N στην έρευνά του.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την αλόη βέρα;

Αφαιρέστε το ζελέ από ένα φύλλο αλόης βέρα και εφαρμόστε το απευθείας πάνω στην περιοχή που έχει υποστεί το ηλιακό έγκαυμα. Συνιστάται επίσης και για εσωτερική χρήση. Φτιάξτε ένα smoothie με αλόη και νερό ή χυμό.

Βρώμη

Ηλιακά εγκαύματα - Νιφάδες βρώμης

Η βρώμη είναι ιδανική για την ενυδάτωση του δέρματος που έχει καεί από τον ήλιο καθώς απαλύνει και αναδομεί τις φθορές που έχουν προέλθει από την έκθεσή του στον ήλιο.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βρώμη;

Ανακατέψτε νιφάδες βρώμης με αρκετό νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Κάντε απαλό μασάζ με την πάστα σε όλη την πληγείσα περιοχή και αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια την ξεπλένετε με άφθονο νερό.

Μηλόξυδο

Ηλιακά εγκαύματα - Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο αποτελεί μια από τις καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων. Παράλληλα καταπραΰνει τον πόνο και προλαμβάνει την εμφάνιση φουσκάλας ή ξεφλουδίσματος.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το μηλόξυδο;

Μην εφαρμόζετε απευθείας το μηλόξυδο στο δέρμα σας καθώς το οξικό οξύ που περιέχει μπορεί να προκαλέσει κάποια αρνητική αντίδραση στο δέρμα σας. Σας προτείνουμε να το διαλύσετε πρώτα με ένα ίσο μέρος νερού.

Μπορείτε να εφαρμόζετε κομπρέσες, που έχετε φτιάξει με αραιωμένο μηλόξυδο, για 15 λεπτά στην πληγείσα περιοχή. Μετά τα 15 λεπτά, μουλιάστε το ύφασμα που χρησιμοποιείτε σε φρέσκο διάλυμα.

Το μπάνιο με μηλόξυδο είναι μια εξίσου καλή εναλλακτική. Προσθέστε δυο κούπες μηλόξυδο στη μπανιέρα σας.

Να θυμάστε…

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα είναι να αποφεύγετε από την αρχή την εμφάνισή τους. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου με τη χρήση αντηλιακών, πίνοντας άφθονο νερό, διατηρώντας το δέρμα σας ενυδατωμένο, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, με τον καθημερινό καθαρισμό και την απολέπιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.