Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Για ν' αντιμετωπίσετε τα φάρμακα τα οποία προκαλούν αύξηση βάρους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ασκήσεις για το καρδιαγγειακό και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Παίρνετε βάρος και δεν ξέρετε γιατί; Κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους και αυτό είναι πιο συχνό απ’ όσο φανταζόσαστε. Ίσως, χωρίς να το γνωρίζετε, να καταναλώνετε φάρμακα τα οποία έχουν αυτή την παρενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, και όπως πάντα, όταν πρόκειται για κάτι τόσο ευαίσθητο, μη σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Υπάρχουν τρόποι ν’ αντιμετωπίσετε αυτή την παρενέργεια, χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Η ευεξία σας είναι σημαντικότερη από το μέγεθός σας.

Έτσι, το καλύτερο είναι να κάνετε ασκήσεις για το καρδιαγγειακό και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμη και έναν ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει μια δίαιτα ειδική για τις περιστάσεις. Πραγματικά είναι καλή ιδέα, επειδή θα σας συστήσει τροφές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία σας.

Εφόσον είπαμε και αυτό, ας δούμε ποια φάρμακα κάνουν κακό στη ζυγαριά σας.

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους;

1. Αντιισταμινικά

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους - Γιατρός κρατά φάρμακα

Οποιοσδήποτε έχει αλλεργίες, σίγουρα έχει ακούσει γι’ αυτά. Είναι σχεδιασμένα να εξουδετερώσουν τη δράση της ισταμίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Όσοι άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες, μάλλον τα έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές.

Ενώ λειτουργούν, και τα ευχαριστούμε γι’ αυτό, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως μετά τη χρήση τους για κάποιους μήνες, άρχισαν να παίρνουν βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ισταμίνη μειώνει την όρεξή σας. Το αποτέλεσμα είναι να εξουδετερώνεται αυτή η δράση από τα φάρμακα και έτσι γίνεται δυσκολότερη η ικανοποίηση της πείνας σας. Έτσι, περιλαμβάνονται στα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Γι’ αυτό, σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να τρώμε φαγητά που μας γεμίζουν, αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες, όπως τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και τα φρούτα με λίγη ζάχαρη.

2. Αντικαταθλιπτικά

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους - Γυναίκα ετοιμάζεται να πιει χάπι

Δεν δρουν όλα με τον ίδιο τρόπο, αλλά εκείνα για τα οποία ανησυχούν οι περισσότεροι είναι οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, όπως είναι το Prozac. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους επειδή αισθάνεστε ότι έχετε χαμηλή ενέργεια.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος μας ζητάει να κάνουμε κάτι για να το λύσουμε. Έτσι, τρώμε συχνά υδατάνθρακες και προϊόντα με πολλή γλυκόζη. Αν σας είναι επίσης δύσκολο να διατηρήσετε μια καλή φυσική δραστηριότητα, τότε τα κιλά είναι εγγυημένα.

Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να έχετε ισχυρή θέληση για να ελέγξετε την πείνα σας και ν’ αθλείστε.

3. Αντι-υπερτασικά φάρμακα

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους - Γιατρός εξετάζει ασθενή

Πρόκειται για μια κατάσταση όμοια με την προηγούμενη. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι θεραπείες είναι μειώνοντας την πίεση με την οποία αντλεί αίμα η καρδιά, καθώς η υψηλή πίεση κάνει κακό τόσο στους μυς, όσο και σε άλλες πτυχές της υγείας.

Γι’ αυτό, τα αντι-υπερτασικά φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν ορισμένες λειτουργίες του σώματος, καθώς το αίμα είναι απαραίτητο γι’ αυτές. Μία από εκείνες που επηρεάζονται είναι ο μεταβολισμός. Για την ακρίβεια, ορισμένοι γιατροί γράφουν και διουρητικά για ν’ αντιμετωπίσουν αυτή την επίπτωση.

Ωστόσο, είναι επίσης καλό να εισάγετε τροφές που βοηθούν τη χώνεψη.

4. Κορτικοειδή

 Άνδρας βάζει χάπι σε ποτήρι με νερό

Αυτά είναι από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη που υπάρχουν. Συνταγογραφούνται σε ρευματικούς, ασθματικούς και ακόμη και σε καρκινοπαθείς και πέραν της αποτελεσματικότητάς τους, μπορούν επίσης να σας παχύνουν. Το συγκεκριμένο ισχύει ακόμη περισσότερο για υπέρβαρους ασθενείς όπως αναφέρει στην έρευνά του ο Δρ. Mesut Savas.

Αυτή η αρνητική παρενέργεια μπορεί να είναι μεγάλη. Αυξάνουν την όρεξη και προκαλούν κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό, πέραν από το να τρώτε πολύ, είναι επίσης δύσκολο να εξουδετερώσετε και τις τοξίνες που πρέπει να εξουδετερωθούν.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να εντάξετε υγρά στη διατροφή σας. Αν και ίσως να μοιάζει αντιφατικό, ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών είναι με υγρά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να γεμίσετε το στομάχι σας χωρίς να καταφύγετε σε φαγητά με πολλές θερμίδες.

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Όποτε μπορείτε από πλευράς υγείας, η άσκηση είναι απαραίτητη. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το περπάτημα. Είναι τέλειο σχεδόν για όλους καθώς είναι δραστηριότητα μικρής έντασης. Όμως, η χρησιμότητά του στην απώλεια βάρους είναι απερίγραπτη.

Το περπάτημα προσφέρει πολλά οφέλη και πολλές πόλεις έχουν ειδικές περιοχές γι’ αυτό. Βρίσκονται συνήθως σε όμορφα μέρη όπως: πάρκα, και σε άλλες περιοχές με πράσινο, αλλά και παραθαλάσσια.

Αυτές οι περιοχές αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για ν’ αποσυνδεθείτε και ν’ απαλλαγείτε από το άγχοςεκτός αν έχετε αλλεργίες. Αν υποφέρετε από κάποια διαταραχή ή ασθένεια, το κλειδί είναι η συναισθηματική πτυχή.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι ώστε να τα αντιμετωπίσουμε από την αρχή. Παρότι δε μπορείτε να ελέγχετε πάντα το πόσο βάρος θα πάρετε, μια καλή διατροφή και οι ασκήσεις για το καρδιαγγειακό (αν είναι εφικτό) θα βοηθήσουν στη μείωση της παρενέργειας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fava, M. (2000). Weight gain and antidepressants. The Journal of clinical psychiatry, 61, 37-41.
  • Kulkarni, S. K., & Kaur, G. (2001). Pharmacodynamics of drug-induced weight gain. Drugs Today (Barc), 37(8), 559-571.
  • Richards, J., Gunson, B., Johnson, J., & Neuberger, J. (2005). Weight gain and obesity after liver transplantation. Transplant international, 18(4), 461-466.
  • Sharma, A. M., Pischon, T., Hardt, S., Kunz, I., & Luft, F. C. (2001). Hypothesis: β-adrenergic receptor blockers and weight gain: a systematic analysis. Hypertension, 37(2), 250-254.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.