Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση με γενικά καλή πρόγνωση για την κατάσταση του/ης ασθενούς. Επιπλέον, τα συμπτώματά της διαφέρουν σε ένταση, ενώ τη χαρακτηρίζουν περίοδοι ύφεσης.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) χαρακτηρίζεται από την ξαφνική εισχώρηση γαστρικών περιεχομένων στον οισοφάγο χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος πρόκλησης. Από την άλλη, η παθολογική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται κυρίως στην παροδική και αιφνίδια χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα εξαιτίας της διαστολής του στομάχου.

Η πάθηση επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή. Όμως, για να θεωρηθεί παθολογική, τα συμπτώματά της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα έντονα. Γι’ αυτό, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση με γενικά καλή πρόγνωση για την κατάσταση του/ης ασθενούς. Επιπλέον, τα συμπτώματά της διαφέρουν σε ένταση, ενώ τη χαρακτηρίζουν περίοδοι ύφεσης.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τα αίτια

Γυναίκα με πόνο στο στομάχι

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας του σφιγκτήρα ο οποίος ρυθμίζει τη διέλευση των γαστρικών υγρών.

Η εκδήλωση της ΓΟΠ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός είναι η δυσλειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήραΓι’ αυτό, στους παράγοντες που προκαλούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση περιλαμβάνονται:

 • Κινητικότητα του οισοφάγου
 • Ο άνω οισοφαγικός σφιγκτήρας
 • Οι μηχανισμοί αποδόμησης του οισοφάγου και τα περιεχόμενα του στομάχου.

Σε πολλές περιπτώσεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σχετίζεται, συνήθως, με τη διαφραγματοκήλη. Ο λόγος είναι πως η διαφραγματοκήλη προάγει την παλινδρόμηση.

Συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια με πολλά συμπτώματα. Μπορεί να υπάρξει με απλή εκδήλωση συμπτωμάτων έως και με τη συνύπαρξη οισοφαγίτιδας. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές, αν και λιγότερο συχνά, όπως στένωση, οισοφαγικό έλκος, ή οισοφάγος Barrett.

Η ποικιλία των συμπτωμάτων εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι η διάρκεια των επεισοδίων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ο όγκος, και η επιθετικότητα των στοιχείων της παλινδρόμησης. Επίσης, οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τον χρόνο που βρισκόταν σε επαφή με τον υμένα του οισοφάγου.

Σε γενικές γραμμές, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Καούρα. Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Αυτό είναι η αίσθηση καψίματος που έρχεται από το επιγάστριο.
 • Οπισθοδρόμηση οξέων (εμετός). Αυτό είναι το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα. Πρόκειται για την ξαφνική διέλευση γαστρικού περιεχομένου στο στόμα. Την εμφάνισή του διευκολύνουν συγκεκριμένες στάσεις ή η πίεση στην κοιλιακή περιοχή.
 • Πόνος στο κέντρο του στήθους. Αυτό μπορεί να είναι οξύ ή αιφνίδιο και προκαλείται από σπασμούς του οισοφάγου. Μπορείτε να υποψιαστείτε ότι οφείλεται στη ΓΟΠ όταν σχετίζεται με την πρόσληψη φαγητού και όχι με τη σωματική κόπωση.
 • Δυσφαγία ή πνίξιμο.
 • Οδυνοφαγία. Πρόκειται για επίπονη κατάποση. Όμως, δεν αποτελεί συχνό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παρόλα αυτά, αν εκδηλωθεί ίσως υποδεικνύει την ύπαρξη οισοφαγίτιδας.

Τα τυπικά συμπτώματα της ΓΟΠ έχουν υψηλή διαγνωστική αξιοπιστία. Η εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων οδηγεί σε μια σχεδόν σίγουρη διάγνωση και οδηγεί σε μια θεραπεία χωρίς την ανάγκη περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, όπως μιας ενδοσκόπησης.

Ωστόσο, αν ο/η ασθενής παρουσιάσει ανησυχητικά συμπτώματα ή δεν ανταποκρίνεται σε συμβατικές θεραπείες, θα πρέπει να εκτελεστεί μια οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει ως στόχο την ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη θεραπεία της οισοφαγίτιδας. Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας θεραπεύουν και αποτρέπουν τυχόν επιπλοκές.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, μέτρα για την υγιεινή και τη διατροφή, φάρμακα, και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Μέτρα για την υγιεινή και τη διατροφή

Γυναίκα κρατά την κοιλιά της Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η υγιεινή διατροφή είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Γενικά, είναι καλύτερο να τρώτε ελαφριά και να αποφεύγετε τροφές που ίσως σας ερεθίσουν.

Τα μέτρα για τον τρόπο ζωής, την υγιεινή, και τη διατροφή θα πρέπει να είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, ανάλογα με τους παράγοντες επικινδυνότητας σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν και η κλινική αντίδραση στις αλλαγές αυτές.

Σας συμβουλεύουμε να σταματήσετε το κάπνισμα και να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς επίσης και να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι/ες ή παχύσαρκοι/ες.

Ένα άλλο μέτρο το οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε είναι να ανυψώνετε το κεφάλι σας στο κρεβάτι. Οι γιατροί συνιστούν επίσης:

 • Την αποφυγή βαριών γευμάτων, είναι προτιμότερο να τρώτε συχνά, μικρά γεύματα.
 • Την ανίχνευση και αποφυγή τροφών που μπορούν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.
 • Τον έλεγχο του άγχους.
 • Την τακτική άσκηση.
 • Το μάσημα της τροφής για αρκετό χρόνο.

Φάρμακα

Η αντιμετώπιση με φάρμακα βασίζεται στην αναστολή ή την εξουδετέρωση της έκκρισης γαστρικών οξέων.

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων βρίσκονται στην ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της ΓΟΠ. Αυτά τα φάρμακα αναστέλλουν πλήρως την έκκριση γαστρικών οξέων. Επίσης, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, θεραπεύουν την οισοφαγίτιδα, και θέτουν υπό έλεγχο την υποτροπή.

Τα αντιόξινα μπορούν ν’ ανακουφίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά από την καούρα. Από την άλλη, τα προκινητικά είναι χρήσιμα όταν κυριαρχεί η οπισθοδρόμηση οξέων. Επίσης, οι αναστολείς Η2 προωθούν τη μερική αναστολή της έκκρισης γαστρικών οξέων. Οι γιατροί δίνουν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία της ΓΟΠ όταν ο/η ασθενής δεν υποφέρει από οισοφαγίτιδα.

Επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας αυτή η ασθένεια;

Όπως ίσως είδατε, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που την προκαλούν ή την επιδεινώνουν. Όμως, υπάρχουν και πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. Μιλήστε με τον/ην γιατρό σας για να δείτε ποιος είναι καλύτερος για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105–112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105.
 • Tack J., Pandolfino JE., Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology, 2018. 154 (2): 277-288.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.