7 συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες!

Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε συμβουλές από το περιβάλλον μας για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος. Φράσεις όπως “μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς”, “χαλάρωσε λίγο” ή “κάνε μερικές αλλαγές στη ζωή σου”, τριγυρίζουν στο μυαλό μας, αλλά δυστυχώς δεν βοηθούν και πολύ!
7 συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες!

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2019

Ο λόγος που δεν εφαρμόζουμε πολλές συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες, συμβαίνει γιατί το μυαλό μας εργάζεται σε διαφορετικό επίπεδο. Τα όριά του εμποδίζουν την εστίαση της προσοχής, η οποία ελέγχεται, πλήρως, από υπερβολικές έγνοιες, αρνητισμό και έλλειψη αυτοπειθαρχίας.

Είναι δύσκολο να “χαλαρώσεις” όταν το μυαλό βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιες καταστάσεις.

Επιπλέον, ακόμη και την περίοδο των διακοπών, ορισμένες φορές νιώθουμε τόσο εξαντλημένοι, που είναι πολύ πιθανό να μας κυριεύσει μια κρίση πανικού.

Από την άλλη μεριά, ας σημειωθεί ότι πολλές στρατηγικές και συμβουλές διαχείρισης του άγχους περιορίζονται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Δεν φτάνουν ποτέ στη ρίζα του προβλήματος.

Με την πνευματική άσκηση του διαλογισμού, με έναν περίπατο ή ακόμη και με τη λήψη ενός αγχολυτικού, μπορεί να καταπραΰνουμε τα συμπτώματα, αλλά ό,τι πυροδότησε το άγχος βρίσκεται ακόμη μέσα μας.

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν είμαστε αγχωμένοι.

Αυτό θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε καλύτερα το “θηρίο” που κρύβεται μέσα μας, για να το χαλιναγωγήσουμε, να το αποδυναμώσουμε και να αποκτήσουμε και πάλι τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής μας.

Συμβουλές διαχείρισης του άγχους

1. Μην κλωθογυρίζετε καθετί στη σκέψη σας. Μην αφήνετε το μυαλό να αρμενίζει άσκοπα!

συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες

Σταματήστε! Σπάστε τον φαύλο κύκλο των επίμονων και βασανιστικών σκέψεων που κλέβουν τη γαλήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 • Πρέπει να έχουμε απόλυτη συνείδηση της στιγμής που μια σκέψη, μια εικόνα, μια φράση ή μια ανάμνηση, αρχίζει να στριφογυρίζει επίμονα στο μυαλό μας.
 • Όταν εντοπίσουμε μια “άσκοπη” ιδέα, πρέπει ευθύς να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάτι περισσότερο χαλαρό και ελπιδοφόρο.

Ο αθλητισμός, η χρωματοθεραπεία με μάνταλα ή η συζήτηση με κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας, είναι μερικές θαυμάσιες συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες.

2. Μην τρέξετε, μην κρυφτείτε όταν ο φόβος κάνει την εμφάνισή του!

Ίσως η δουλειά σάς προκαλεί τρομερό άγχος, που πήρατε την απόφαση να παραιτηθείτε. Ίσως ακόμη να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το έτερον ήμισυ, τόσο σοβαρά που προτιμάτε να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι, επιστρέφοντας αργά…

 • Οι συμπεριφορές αυτές είναι ο πρώτος τρόπος αντιμετώπισης που μας έρχεται στο μυαλό. Να τρέξουμε, δηλαδή, μακριά από ό,τι μας ανησυχεί και μας μπερδεύει.
 • Μην μεταφέρετε τα άγχη του σήμερα στο αύριο. Αν το κάνετε, θα αγχωθείτε ακόμη περισσότερο, αγωνία και απογοήτευση θα κατακλύσουν το μυαλό σας, και δεν θα μείνει χώρος για οτιδήποτε άλλο.

3. Κρατείστε το μέλλον έξω από το μυαλό σας! Δεν έχει έρθει ακόμη!

συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες

Αν κάνω αυτό, θα συμβεί αυτό. Ή, αν πω αυτό, θα συμβεί εκείνο. Και, για παράδειγμα, αν αλλάξω αυτό, αυτό που δεν θέλω να συμβεί, θα συμβεί στα σίγουρα…

Αν τα παραπάνω σας θυμίζουν τον εαυτό σας, τότε να ξέρετε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι το σήμα κατατεθέν του πιο ζημιογόνου και εξουθενωτικού άγχους από το οποίο μπορεί να υποφέρει ο άνθρωπος. Οι καταστροφικές σκέψεις μάς εμποδίζουν να ζήσουμε το παρόν και να ευτυχήσουμε.

Κανείς δεν έχει την κρυστάλλινη σφαίρα για να μαντέψει τα μελλούμενα. Επομένως, εστιάστε την προσοχή σας στο παρόν και ελέγξτε τον αρνητισμό σας.

4. Χαλαρώστε! Μη βάζετε διαρκώς τον εαυτό σας στο μικροσκόπιο…

Όσοι αντιμετώπισαν στη ζωή τους μια κρίση πανικού, φοβούνται ότι θα τους συμβεί και πάλι. Μερικές φορές, μάλιστα, φοβούνται τόσο πολύ, που ο ίδιος ο φόβος τους γεννά νέες κρίσεις πανικού.

 • Πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε διαρκώς τον εαυτό μας στο μικροσκόπιο, να ελέγχουμε τους σφυγμούς και τον καρδιακό μας ρυθμό, σκεπτόμενοι πράγματα όπως “Αν πάω εκεί, θα συγχυστώ” ή “Αν κάνω αυτό, θα παρεκτραπώ”.
 • Πρέπει να αντισταθούμε στη συνήθεια αυτή και να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ζήσουν μια ανοιχτή, γεμάτη αυτοπεποίθηση ζωή. Κοιτώντας κατάματα τις φοβίες μας, θα κερδίσουμε σε γαλήνη και σταθερότητα.

5. Μην αποφεύγετε την πρόκληση του άγχους!

συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ότι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαλλαγούμε από το άγχος.

 • Το μυστικό της αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους, είναι η ισορροπία. Επιτρέπεται να ζείτε παρέα με το άγχος, αλλά μην το αφήσετε να πάρει το πάνω χέρι!
 • Το άγχος είναι κομμάτι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Βοηθά στην επιβίωση και προστατεύει από τους περιττούς κινδύνους. Κάνει τον άνθρωπο περισσότερο δραστήριο και τον ωθεί να δημιουργήσει και να πετύχει τους στόχους του.
 • Ωστόσο, όταν το άγχος μεταμορφώνεται σε συναίσθημα που μας παραλύει, μας εξουσιάζει και κλέβει την ευτυχία μας, είναι καιρός για δράση!

Πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα του προβλήματος. Να κάτσουμε κάτω και να συζητήσουμε με τον εαυτό μας, μετασχηματίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά.

6. Αποφύγετε τα πρόσωπα που συντηρούν το άγχος σας!

Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος μας έχει επίκεντρο ένα συγκεκριμένο άτομο που μας στερεί τη χαρά, σε καθημερινή βάση.

 • Το άτομο αυτό μπορεί να είναι ο σύντροφός μας ή μια σύνθετη, τοξική ανθρώπινη σχέση, που μας μεταμορφώνει σε κάτι που δεν είμαστε.
 • Το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να εγκλιματιστούμε.
 • Η οικογένειά μας που μας κάνει να αισθανόμαστε “εκτός τόπου και χρόνου” ή ανίσχυροι συναισθηματικά.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε στις περιπτώσεις αυτές, είναι να προσδιορίσουμε το επίκεντρο του άγχους μας και να δημιουργήσουμε “εξόδους κινδύνου” ή να αναλάβουμε δράση για να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά.

Μάθετε ακόμα: Ανακαλύψτε 4 τεχνικές αναπνοής για να καταπολεμήσετε το άγχος

7. Το άγχος “κλέβει” τον πολύτιμο χρόνο σας! Αντισταθείτε!

συμβουλές διαχείρισης του άγχους και του στρες

Ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε, συμβαίνει. Το άγχος “κλέβει” τη ζωή, τη θέληση, την ελπίδα μας, ακόμη και τη συναισθηματική μας ταυτότητα.

 • Οι συμβουλές διαχείρισης του άγχους μάς εμποδίζουν να μεταμορφωθούμε σε ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Σε κάποιον που δεν μας αρέσει, που δεν είμαστε εμείς.
 • Σταματήστε να τροφοδοτείτε το άγχος! Μην επιτρέψετε σε αυτόν τον “κλέφτη” να αλλοιώσει το χαρακτήρα και να κλέψει την ευτυχία σας. Πάρτε τον έλεγχο, κρατήστε γερά τα ηνία στα χέρια σας και αναζητήστε μέσα σας τη ρίζα του προβλήματος και τις πιθανές λύσεις.

Να θυμάστε, επίσης, η διαχείριση αγχογόνων καταστάσεων απαιτεί πολυδιάστατη προσέγγιση.

Η συνταγογράφηση αγχολυτικών φαρμάκων βοηθά, αλλά χρειάζονται, επίσης, κάποια νοητική συμπεριφοριστική θεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης και ηθική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές διαχείρισης του άγχους!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in human neuroscience, 7, 203.
 • Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt, A. A., & Oh, D. (2010). The effect of mindfulness-based therapy on anxiety and depression: A meta-analytic review. Journal of consulting and clinical psychology, 78(2), 169.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.