Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Πόσο ασφαλή είναι;

24 Φεβρουάριος, 2020
Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών τα τελευταία χρόνια. Είναι ασφαλή; Μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικές μέθοδοι ώστε να μειωθεί η βλάβη που προκαλούν τα καπνικά προϊόντα. Όμως, όσο περισσότεροι ειδικοί τα μελετούν, τόσες περισσότερες ερωτήσεις εγείρονται αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους τους. Έτσι, φαίνεται πως αντί να ωφελούν, ίσως τελικά προκαλούν προβλήματα.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι υπερασπίζονται ακόμη τη χρήση τους. Γι’ αυτό, είναι καλό να ενημερωθεί ο κόσμος προκειμένου να κάνει υγιεινές επιλογές σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Κάνουν καλό ή κακό τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλά είδη και, σε πολλές περιπτώσεις, το περιεχόμενό τους δεν είναι ξεκάθαρο.

Αν και δεν περιέχουν καπνό, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα χαρακτηρίζει “καπνικά” προϊόντα. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε τις επιπτώσεις στην υγεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προέκυψαν ως μία επιλογή για την αντικατάσταση των συμβατικών τσιγάρων. Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν την ασφάλειά τους ή την αποτελεσματικότητά τους στη διακοπή της κατανάλωσης καπνού.

Γι’ αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων, Φαρμάκων, και Ιατρικών Μηχανημάτων της Αργεντινής (ΑΝΜΑΤ) επικύρωσε την απαγόρευση της εισαγωγής, διακίνησης, και εμπορίας τους, ένα ακόμη σημάδι που δείχνει την ανησυχία για το κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα από τη ζωή σας;

Διαθέσιμοι τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων

Διάφορες συσκεύες ατμίσματος

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατίθενται σε πολλά μεγέθη και σχήματα, όπως τσιγάρου, πούρου, πιπών, στυλό, ή μονάδων αποθήκευσης USB. Αυτά τα τσιγάρα έχουν μια μπαταρία που ενεργοποιεί τη συσκευή, ένα θερμαντικό στοιχείο το οποίο ζεσταίνει το υγρό αναπλήρωσης (e-liquid) και το μετατρέπει σε αερόλυμα, ένα δοχείο το οποίο περιέχει το υγρό, και ένα άνοιγμα για την εισπνοή του αερολύματος.

Η ανάδυση νέων ρημάτων

Η λέξη “ατμίζω” αναφέρεται στην εισπνοή του “αερολύματος” του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η Ισπανική Κοινότητα Πνευμονολογίας και Θωρακικής Χειρουργικής (SEPAR) και η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καπνίσματος (NPTC), έχουν προειδοποιήσει για τους σχετικούς κινδύνους και την ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του ατμίσματος, σημειώνοντας πως:

“Δεν είναι μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Η χρήση τους είναι επιβλαβής για την υγεία και μπορεί να οδηγήσει στο κάπνισμα.”

Ηλεκτρονικά τσιγάρα – Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιπτώσεις τους

Άτομο ατμίζει

Θα πρέπει να καταφεύγετε σε σωστές πηγές για να συλλέγετε επιστημονικά δεδομένα. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους προέδρους των NPTC και SEPAR, οι συγγραφείς συνέλεξαν αποδείξεις πάνω σε αυτά και άλλα θέματα που σχετίζονται με την τοξικότητα, τον εθισμό, και τη χρησιμότητα αυτών των συσκευών αναφορικά με τη βοήθεια που παρέχουν για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι συγγραφείς σημειώνουν τα παρακάτω:

“Η εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει δημιουργήσει προσδοκίες σχετικά με την πιθανή τους χρησιμότητα ως στρατηγική μείωσης της βλάβης, όπως και φόβους αναφορικά με την πιθανή πρόκληση της νεολαίας στην κατανάλωση νικοτίνης ή την αποτροπή της διακοπής του καπνίσματος.”

Βασικά, υπάρχουν ακόμη διαφορετικές γνώμες, και δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι για τις επιπτώσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Διακοπή του καπνίσματος με 4 απλές συμβουλές

Συστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση για τη Δημόσια Υγεία και τον Εθισμό από την περιοχή της Μούρθια:

  • Αρχικά, συνιστάται σε όλους τους ανθρώπους, ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους, η αποφυγή χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων.
  • Έπειτα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση τέτοιων συσκευών, με ή χωρίς νικοτίνη, σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος.
  • Τέλος, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων προκειμένου να σταματήσει κάποιος/α το κάπνισμα δεν προτείνεται.

Ελπίζουμε να σας βοήθησε το άρθρο μας.

  • Agencia Nacional de Medicamentos, Alimentos y Tecnología Médica, ANMAT, Argentina.
  • Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT).
  • Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica, SEPAR.