Πως να σταματήσετε το κάπνισμα με φυτά και φρούτα

Το κάπνισμα σκοτώνει. Ωστόσο υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που συνεχίζουν αυτή την ανθυγιεινή εξάρτηση, με τη ζωή τους να κρέμεται από μια κλωστή, μέχρι την ημέρα που εμφανίζεται το πρώτο πρόβλημα, σε μια στιγμή που δεν το περιμένουν
Πως να σταματήσετε το κάπνισμα με φυτά και φρούτα
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2019

Δεν είναι κάτι εύκολο να σταματήσετε το κάπνισμα. Κανένας δεν μπορεί να το πετύχει μέσα σε μια νύχτα, ακόμα λιγότερο αν δεν διαθέτει αρκετή θέληση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι θαύματα αυτού του είδους δεν γίνονται, δηλαδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια αποτελεσματική συνταγή που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε εντελώς από τη λαχτάρα για κάπνισμα και να αποφύγετε τα συμπτώματα στέρησης. Περισσότερα για την διακοπή του καπνίσματος αναφέρουν σε μελέτη τους οι Glover, M., & McRobbie, H.

Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι το κάπνισμα κάνει κακό. Το κάπνισμα σκοτώνει. Ωστόσο υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που συνεχίζουν αυτή την ανθυγιεινή εξάρτηση, με τη ζωή τους να κρέμεται από μια κλωστή, μέχρι την ημέρα που εμφανίζεται το πρώτο πρόβλημα, σε μια στιγμή που δεν το περιμένουν. Η πρώτη ασθένεια.

Σήμερα, στο ιστολόγιό μας, θέλουμε να σας μιλήσουμε για τα καλύτερα φαρμακευτικά φυτά και φρούτα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Ωστόσο, να θυμάστε πάντα ότι ο καλύτερος σύμμαχος για να σταματήσετε το κάπνισμα είναι η ίδια η θέλησή σας.

1. Πασιφλόρα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης

Πως να σταματήσετε το κάπνισμα με φυτά και φρούτα

Έχουμε ήδη αναφέρει τις πολλές ωφέλειες της πασιφλόρας. Γνωρίζετε ήδη ότι μπορείτε να τη βρείτε σε πολλά καταστήματα υγιεινών τροφών και ότι είναι εξαιρετική για τη μείωση της νευρικότητας και για την καταπολέμηση της ανησυχίας.

Λέγεται ότι η πασιφλόρα είναι το καλύτερο φαρμακευτικό φυτό για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης, δηλαδή δεν σας κάνει να σταματήσετε το κάπνισμα αλλά βοηθάει όταν προσπαθείτε να το κόψετε και αντιμετωπίζετε τα συνηθισμένα συμπτώματα της ανησυχίας, της νευρικότητας, της δυσθυμίας, της αϋπνίας, της απελπισίας… Λειτουργεί ως καταπραϋντικό, σας διευκολύνει.

Πώς χρησιμοποιείτε την πασιφλόρα;

 • Μπορείτε να βρείτε πασιφλόρα στα καταστήματα φυσικών τροφών. Είναι διαθέσιμη σε κάψουλες, χάπια και σε υγρή μορφή καθώς και σε σακουλάκια για να φτιάξετε έγχυμα.
 • Το Medical Center of the University of Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι, για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης στους ενήλικες, πρέπει να λαμβάνονται 15 με 30 σταγόνες, τρεις φορές την ημέρα.
 • Αν θέλετε να φτιάξετε έγχυμα, πρέπει απλώς να βράσετε 20 γραμμάρια αποξηραμένου φυτού πασιφλόρας σε ένα φλιτζάνι νερό (200 ml).

Διαβάστε σχετικά: Διακοπή του καπνίσματος με 4 απλές συμβουλές

2. Γλυκόριζα, ένας ψυχολογικός σύμμαχος για να σταματήσετε το κάπνισμα

Πως να σταματήσετε το κάπνισμα - γλυκόριζα

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυριζίνη, το κύριο συστατικό που βοηθάει περισσότερο όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Αυτό δίνει στη γλυκόριζα τη μοναδική δυνατή γεύση της, που μπορεί να θεραπεύσει φλεγμονές στο λαιμό αλλά ακόμα και να προστατέψει το συκώτι. Χάρη σε αυτή τη διεγερτική ουσία και τη φυσική προστασία που εξασφαλίζει, είναι δυνατό να μειωθεί η ανησυχία που συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος.

Πρόκειται για έναν ψυχολογικό σύμμαχο ικανό να μειώσει την ανάγκη για κάπνισμα. Επιπλέον, η γλυκόριζα είναι αποτελεσματικό γλυκαντικό, φυσικό αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό και προστατεύει το στομάχι. Ωστόσο, δεν συνιστάται για ανθρώπους με διαβήτη.

Πώς χρησιμοποιείτε τη γλυκόριζα;

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τις ωφέλειες της γλυκόριζας, στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα, είναι να τη χρησιμοποιήσετε ως έγχυμα. Σημειώστε πώς:

Συστατικά

 • 5 γραμμάρια αποξηραμένη ρίζα γλυκόριζας
 • 3 φλιτζάνια νερό (600 ml)

Οδηγίες

Είναι πολύ εύκολο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε το νερό και να προσθέσετε τα 5 γραμμάρια της αποξηραμένης ρίζας γλυκόριζας. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε χάλκινη κατσαρόλα, αφού το συγκεκριμένο υλικό βοηθάει στη διατήρηση των ενεργών ιδιοτήτων της γλυκόριζας. Μόλις το έγχυμα είναι έτοιμο, αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά και έπειτα αδειάστε το σε ένα γυάλινο δοχείο. Θα πρέπει να πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε να το πιείτε καυτό, ζεστό, ή ακόμα και κρύο -όπως επιθυμείτε.

3. Έγχυμα με τζίντζερ και λεμόνι για την καταπολέμηση της εξάρτησης

Πως να σταματήσετε το κάπνισμα - τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια υπέροχη φαρμακευτική ρίζα, ικανή να καταπολεμά την παρόρμηση για κάπνισμα. Πέρα από το ότι λειτουργεί ως φυσικό χαλαρωτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό, το τζίντζερ έχει τις ίδιες ιδιότητες με τη γλυκόριζα όσον αφορά στη συμβολή του στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη.

Εξάλλου, θα βρείτε την όξινη και δυνατή γεύση του τζίντζερ πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ είναι επίσης πολύ ωφέλιμο να το συνοδεύσετε με κάποιο φυσικό χυμό. Η γεύση θα γίνει ακόμα πιο έντονη και το μείγμα θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό. Σημειώστε πώς μπορείτε να φτιάξετε το χυμό:

Συστατικά

 • 60 γραμμάρια τριμμένη ρίζα τζίντζερ
 • Το χυμό από μισό λεμόνι
 • 3 φλιτζάνια νερό (600 ml)

Οδηγίες

Πρέπει απλώς να βράσετε τα τρία φλιτζάνια νερό και να προσθέσετε λίγη ρίζα τζίντζερ. Αφήστε το μείγμα να βράσει για είκοσι λεπτά και έπειτα απομακρύνετέ το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά. Το επόμενο βήμα; Προσθέστε το χυμό από μισό λεμόνι. Θα πρέπει να πίνετε το πρώτο σας φλιτζάνι με άδειο στομάχι και τα άλλα δύο μετά από κάθε γεύμα. Θα αισθανθείτε υπέροχα.

Δείτε το άρθρο: Ανακαλύψτε τα 5 οφέλη που προσφέρει το νερό με τζίντζερ

4. Χυμός νόνι για την καταπολέμηση της εξάρτησης

Πως να σταματήσετε το κάπνισμα - φρούτο νόνι

Γνωρίζετε το φρούτο νόνι; Ονομάζεται επίσης ινδικό μούρο, γουανάμπανα, αννώνη η ακανθώδης ή φρούτο-τυρί. Έχει πολύ ευχάριστη γεύση και προσφέρει πολλές ωφέλειες στην υγεία μας. Μερικά παραδείγματα; Το νόνι είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του βήχα καθώς και για τη μείωση του πόνου λόγω αρθρίτιδας. Επιπλέον μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα. Σας εξηγούμε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:

Συστατικά

 • Μισό νόνι
 • Ένα ποτήρι νερό (200 ml)
 • Μία κουταλιά της σούπας μέλι

Οδηγίες

Θα πρέπει να πίνετε αυτό το χυμό κάθε πρωί, αμέσως μόλις σηκωθείτε. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσετε την πρωινή λαχτάρα για το πρώτο σας τσιγάρο. Απλώς, πρέπει να βάλετε το νόνι και το νερό στο μπλέντερ και να τα ανακατέψετε καλά μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή χυμό. Έπειτα μπορείτε να τον γλυκάνετε με μία κουταλιά της σούπας μέλι. Θα τον λατρέψετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.