Πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα από τη ζωή σας;

Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες που επηρεάζουν πολλά από τα όργανα του σώματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα από τη ζωή σας;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής σας. Μάλιστα η συνήθεια αυτή ευθύνεται για πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. Πέρα από το ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής σας, το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει τη νεότητά σας. Όμως γνωρίζετε ακριβώς πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα από τη ζωή σας;

Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να αφαιρέσει δέκα χρόνια από τη ζωή σας, επηρεάζοντας τα όργανα του σώματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από το κάπνισμα, ένα εκατομμύριο από τους οποίους είναι παθητικοί καπνιστές.

Η συνήθεια του καπνίσματος καταστρέφει την υγεία γενικά και, σύμφωνα με τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους σε όλο τον κόσμο από ότι ο HIV, η κατάχρηση οινοπνεύματος και τα παράνομα ναρκωτικά μαζί.

Τι συμβαίνει όταν καπνίζετε;

πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχίτιδα, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του οισοφάγου και καρκίνο του δέρματος. Νέες μελέτες έχουν φέρει στην επιφάνεια αποδείξεις ότι το κάπνισμα μπορεί να ευθύνεται και για άλλες ασθένειες. Μεταξύ άλλων είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία, διάφοροι καρκίνοι του τραχήλου, καρκίνος του παγκρέατος και του στομάχου.

Δηλαδή πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα;

Μια αμερικανική, καναδική και βρετανική μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα μπορεί να αφαιρέσει έως δέκα χρόνια απ’το προσδόκιμο ζωής. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε για να προσδιοριστούν οι κίνδυνοι του καπνίσματος και οι ωφέλειες της διακοπής του. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Για τη διεξαγωγή της παραπάνω μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από σχεδόν 217.000 ενήλικες στις Η.Π.Α. από το 1997 ως το 2004. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι ένας καπνιστής είχε ποσοστό θνησιμότητας τρεις φορές μεγαλύτερο από έναν μη καπνιστή. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς οφείλονταν άμεσα σε νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα.

Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να φτάσουν την ηλικία των ογδόντα ετών συγκριτικά με τους καπνιστές. Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους μεσήλικες.

Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη αυτή συμπέρανε ότι όσοι κόβουν το κάπνισμα μπορούν να ανακτήσουν μέχρι και δέκα χρόνια ζωής. Όσοι κόβουν το κάπνισμα σε ηλικία μεταξύ 25 και 34, 35 και 44 και 45 και 54 ετών προσθέτουν περίπου δέκα, εννέα και έξι χρόνια αντίστοιχα στο προσδόκιμο ζωής τους.

Μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα;

πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα

Είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί η συνήθεια του καπνίσματος, αλλά όχι αδύνατον. Όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, πολλοί άνθρωποι έχουν λαχτάρες για τσιγάρο και άλλα συμπτώματα στέρησης που τους κάνουν να πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια.

Ωστόσο με λίγη θέληση και με θετική στάση μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα, αν και ίσως χρειαστούν αρκετές προσπάθειες. Τώρα που ξέρετε πόσα χρόνια αφαιρεί η τρομερή αυτή συνήθεια, είστε πρόθυμοι να την εγκαταλείψετε;

Μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος

 • Διακοπή μαχαίρι: πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη μέθοδο, όμως είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Η διακοπή του καπνίσματος με το μαχαίρι εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι σταματούν αμέσως οι αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος. Αν μη τι άλλο, μειώνεται ο αριθμός από τα πόσα χρόνια αφαιρεί η κακή αυτή συνήθεια.
 • Σταδιακή διακοπή. Πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα μαχαίρι; Προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε την ημέρα μέχρι να μην καπνίζετε καθόλου. Προσπαθείτε να καπνίζετε τη μισή ποσότητα τσιγάρων και μειώνετέ τη κάθε μέρα.
 • Εναλλακτική χορήγηση νικοτίνης. Οι μέθοδοι εναλλακτικής χορήγησης νικοτίνης περιλαμβάνουν τη χρήση μιας σειράς προϊόντων που αντικαθιστούν τις μεγάλες ποσότητες νικοτίνης στα τσιγάρα με μικρότερες δόσεις. Στα προϊόντα που αντικαθιστούν τη νικοτίνη περιλαμβάνονται επιθέματα, τσίχλες, παστίλιες και ρινικά σπρέι, για να αναφέρουμε μερικά μόνο. Η μέθοδος αυτή είναι καλή για να μειώσετε τη λαχτάρα για τσιγάρο μέχρι να μην την αισθάνεστε καθόλου.
 • Βελονισμός. Η τεχνική αυτή, που προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις λαχτάρες για τσιγάρο. Είναι χαλαρωτική και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εκείνους που είναι αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alavanja, M., Baron, J. A., Brownson, R. C., Buffler, P. A., DeMarini, D. M., Djordjevic, M. V., … Zaridze, D. (2004). Tobacco smoke and involuntary smoking. In IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. https://doi.org/10.1007/978-1-61737-995-6_3
 • Becoña, E. (2003). Tabaco, ansiedad y estrés. Revista Salud y Drogas.
 • Doll, R., & Hill, A. B. (1999). Smoking and carcinoma of the lung: Preliminary report. Bulletin of the World Health Organization. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4682.739
 • Hidalgo, J. A. G., Piedra, J. A. D., Díaz, K. A., & González, M. M. A. (2012). Hábito de fumar en la adolescencia. Revista Cubana de Medicina General Integral.
 • National Institute On Drug Abuse. (2008). Adicción al tabaco. National Institute On Drug Abuse.
 • Schroeder, S. A. (2013). New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1213751
 • Tonstad, S. (2009). Cigarette smoking, smoking cessation, and diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2009.04.013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.