Πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα από τη ζωή σας;

· 28 Ιουνίου 2016

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί βλάβες, μέχρι που υποφέρουν από τις σοβαρές συνέπειές του. Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο βλαβερό μπορεί να είναι για την υγεία τους. Τα τσιγάρα περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες που επηρεάζουν πολλά από τα όργανα του σώματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο ζωής σας. Μάλιστα η συνήθεια αυτή ευθύνεται για πολλούς θανάτους σε όλο τον κόσμο. Πέρα από το ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής σας, το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει τη νεότητά σας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να αφαιρέσει δέκα χρόνια από τη ζωή σας, επηρεάζοντας τα όργανα του σώματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από το κάπνισμα, ένα εκατομμύριο από τους οποίους είναι παθητικοί καπνιστές.

Η συνήθεια του καπνίσματος καταστρέφει την υγεία γενικά και, σύμφωνα με τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους σε όλο τον κόσμο από ό,τι ο HIV, η κατάχρηση οινοπνεύματος και τα παράνομα ναρκωτικά μαζί.

Τι συμβαίνει όταν καπνίζετε;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχίτιδα, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνο στο πάγκρεας και καρκίνο του δέρματος.

Σε μια αμερικανική, καναδική και βρετανική μελέτη βρέθηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να αφαιρέσει μέχρι και δέκα χρόνια από το προσδόκιμο ζωής σας. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε για να προσδιοριστούν οι κίνδυνοι του καπνίσματος και οι ωφέλειες της διακοπής του. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Για τη διεξαγωγή της παραπάνω μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από σχεδόν 217.000 ενήλικες στις Η.Π.Α. από το 1997 ως το 2004. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι ένας καπνιστής είχε ποσοστό θνησιμότητας τρεις φορές μεγαλύτερο από έναν μη καπνιστή. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς οφείλονταν άμεσα σε νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα.

Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι μη καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να φτάσουν την ηλικία των ογδόντα ετών συγκριτικά με τους καπνιστές. Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους μεσήλικες.

Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη αυτή συμπέρανε ότι όσοι κόβουν το κάπνισμα μπορούν να ανακτήσουν μέχρι και δέκα χρόνια ζωής. Όσοι κόβουν το κάπνισμα σε ηλικία μεταξύ 25 και 34, 35 και 44 και 45 και 54 ετών προσθέτουν περίπου δέκα, εννέα και έξι χρόνια αντίστοιχα στο προσδόκιμο ζωής τους.

Μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα;

pneumones-kapniston

Είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί η συνήθεια του καπνίσματος, αλλά όχι αδύνατον. Όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, πολλοί άνθρωποι έχουν λαχτάρες για τσιγάρο και άλλα συμπτώματα στέρησης που τους κάνουν να πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια.

Ωστόσο με λίγη θέληση και με θετική στάση μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα, αν και ίσως χρειαστούν αρκετές προσπάθειες. Αν είστε πρόθυμοι να εγκαταλείψετε αυτή την τρομερή συνήθεια, λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω μεθόδους:

  • Διακοπή μαχαίρι: πρόκειται ίσως για την πιο δύσκολη μέθοδο, όμως είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Η διακοπή του καπνίσματος με το μαχαίρι εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα, με μεγαλύτερο πλεονέκτημα το γεγονός ότι σταματούν αμέσως οι αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος.
  • Σταδιακή διακοπή: αν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να κόψετε με το μαχαίρι το κάπνισμα, προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε την ημέρα μέχρι να μην καπνίζετε καθόλου. Προσπαθείτε να καπνίζετε τη μισή ποσότητα τσιγάρων και μειώνετέ τη κάθε μέρα.
  • Εναλλακτική χορήγηση νικοτίνης: οι μέθοδοι εναλλακτικής χορήγησης νικοτίνης περιλαμβάνουν τη χρήση μιας σειράς προϊόντων που αντικαθιστούν τις μεγάλες ποσότητες νικοτίνης στα τσιγάρα με μικρότερες δόσεις. Στα προϊόντα που αντικαθιστούν τη νικοτίνη περιλαμβάνονται επιθέματα, τσίχλες, παστίλιες και ρινικά σπρέι, για να αναφέρουμε μερικά μόνο. Η μέθοδος αυτή είναι καλή για να μειώσετε τη λαχτάρα για τσιγάρο μέχρι να μην την αισθάνεστε καθόλου.
  • Βελονισμός: η τεχνική αυτή, που προέρχεται από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις λαχτάρες για τσιγάρο. Είναι χαλαρωτική και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εκείνους που είναι αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα.