4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας χωρίς τέλος

Για να αντιμετωπίσετε την ανησυχία χωρίς τέλος, το πρώτο βήμα είναι να μπορέσετε να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και πάνω από όλα να μην το αρνηθείτε. Η άρνηση θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Η αποδοχή της κατάστασης διευκολύνει τον έλεγχό της.
4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας χωρίς τέλος
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας χωρίς τέλος. Στον σημερινό κόσμο, η ανησυχία χωρίς τέλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όμως η καταπολέμηση της ανησυχίας είναι εφικτή.

Μερικοί αισθάνονται πιο σοβαρή ανησυχία από άλλους λόγω του ρυθμού της καθημερινότητάς τους και της ταχύτητας με την οποία αντιμετωπίζουν και επεξεργάζονται τα πάντα.

Παρά το γεγονός ότι η ανησυχία προκαλεί ψυχολογικό πόνο, πολλοί άνθρωποι δεν δέχονται κάποια επίσημη διάγνωση.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητο να πάτε στον γιατρό για να συνειδητοποιήσετε ότι βιώνετε ανησυχία χωρίς τέλος και ότι χρειάζεστε βοήθεια.

4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας

Τι είναι η ανησυχία;

Επειδή η ανησυχία ταλαιπωρεί αμέτρητους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, πολλοί αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι.

Τα άτομα που υποφέρουν από ανησυχία συνήθως θεωρούνται υπερδραστήρια ή ανήσυχα από τον χαρακτήρα τους. Η περισσότεροι από όσους υποφέρουν από αυτήν τη συναισθηματική διαταραχή δεν μπορούν να ελέγξουν την ανησυχία τους. Έτσι τελικά βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση.

Δυστυχώς το κυρίαρχο συναίσθημα ή η κυρίαρχη σκέψη που συνδέεται με την ανησυχία έχει σχεδόν πάντα αρνητικό χαρακτήρα. Όσοι υποφέρουν από ανησυχία περιμένουν πάντα ότι κάτι κακό θα συμβεί στους ίδιους ή στους γύρω τους.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το άτομο που υποφέρει από ανησυχία συνειδητοποιεί την ύπαρξη κάποιου προβλήματος ή κάποιας απειλής αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία. Έτσι δυσκολεύεται πολύ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 βότανα που ηρεμούν τα νεύρα και μειώνουν την ανησυχία.

 

Είδη ανησυχίας

άνδρας με τα χέρια στο κεφάλι 4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας

Γενικά η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ότι όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τον πόνο που προκαλεί η ανησυχία τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματά της.

Παρακάτω αναλύουμε βαθύτερα τα είδη της ανησυχίας.

Η κατάσταση γενικής ανησυχίας

Αυτό το είδος ανησυχίας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μόλις πυροδοτηθεί αυτό το είδος ανησυχίας, το άτομο αντιδρά νευρικά αντί για ήρεμα και συγκρατημένα.

Λόγω του περίεργου χαρακτήρα αυτού του είδους ανησυχίας, το θύμα της δεν διαθέτει αποτελεσματικούς ψυχολογικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ανησυχία ως γνώρισμα της προσωπικότητας

Αυτό το είδος ανησυχίας παρουσιάζεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα ανησυχίας από πολύ νεαρή ηλικία. Σε μεγάλο αριθμό των συγκεκριμένων περιπτώσεων, η ανησυχία κάνει την εμφάνισή της στην παιδική ηλικία.

Δυστυχώς ένα χαρακτηριστικό όσων υποφέρουν από αυτήν τη μορφή της πάθησης είναι ότι δυσκολεύονται με τις αντιδράσεις κάθε είδους. Οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει μια αυτόματη αντίδραση ανησυχίας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσει το επίμονο και οδυνηρό συναίσθημα της δυσφορίας και της μόνιμης έγνοιας.

4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα διαδεδομένο και περίπλοκο πρόβλημα, δεν είναι απαραίτητο να ζητείται πάντα ιατρική βοήθεια για την καταπολέμηση της ανησυχίας.

Ευτυχώς υπάρχουν διάφοροι και αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας.

Παρακάτω παρουσιάζουμε διάφορες ιδέες που θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανησυχίας. Συνιστούμε ιδιαίτερα να δώσετε προσοχή σε αυτές τις συμβουλές και να τις ακολουθήσετε στην προσπάθειά σας να καταπολεμήσετε την ανησυχία.

1. Αποδεχτείτε την ανησυχία

Όπως ισχύει για κάθε άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι απαραίτητο να αποδεχτούμε την ύπαρξη της ανησυχίας, τις αιτίες της καθώς και όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει σε μας.

Όσο περισσότερο αρνείστε τις φανερές εκδηλώσεις της ανησυχίας, τόσο περισσότερο βλάπτετε τον εαυτό σας.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ανησυχίας, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να το αναγνωρίσετε και να μην το κατηγοριοποιήσετε ως κάτι κακό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν.

2. Εντοπίστε τις παράλογες σκέψεις

άνδρας που κρατάει ένα συννεφάκι 4 τρόποι για την καταπολέμηση της ανησυχίας

Έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς την καταπολέμηση της ανησυχίας, το οποίο είναι η αποδοχή του ότι υποφέρετε από ανησυχία. Η αποδοχή αυτή θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειές σας να ελέγξετε την ανησυχία.

Το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσετε ότι η ανησυχία φυσικά θα προκαλέσει έναν ατελείωτο καταιγισμό βλαβερών σκέψεων στον νου σας.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι σκέψεις αυτές θα συνδέονται με παράλογους φόβους ή παράλογα συμβάντα. Για αυτόν τον λόγο είναι επιτακτικής σημασίας να μάθετε γρήγορα να ξεχωρίζετε το λογικό από το παράλογο, την αλήθεια από το ψέμα.

Μια αποτελεσματική μέθοδος καθιέρωσης μιας ρουτίνας αμφισβήτησης των σκέψεών σας είναι η χρήση απλών, βασικών ερωτήσεων που μπορούν να απαντηθούν εύκολα για να διαπιστώσετε πόσο λογικές είναι οι σκέψεις σας. Αν και η βοήθεια των άλλων μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, συνιστούμε να κάνετε αυτήν την άσκηση μόνοι σας και να μάθετε να αμφισβητείτε αυτές τις σκέψεις μόνοι σας.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 συμβουλές για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

 

3. Θέστε προτεραιότητες

Σε αυτή τη ζωή ένα πράγματα είναι σαφές: με τον καιρό αναλαμβάνουμε περισσότερα καθήκοντα και περισσότερες υποχρεώσεις και ευθύνες. Όλη αυτή η πίεση και όλο αυτό το άγχος φυσικά επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το νου μας.

Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αντιδράσει με ανησυχία κάτω από το ασήκωτο βάρος των συσσωρευμένων δραστηριοτήτων και ευθυνών.

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι η ανησυχία βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στο νου μας. Επομένως, πρέπει να μπορούμε να αναλύουμε εκ των προτέρων ποια καθήκοντα, ποιες δραστηριότητες και ποιες ευθύνες έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, προκειμένου να περιορίσουμε το άγχος που αισθανόμαστε λόγω της συσσώρευσης τόσων πολλών πραγμάτων.

Μόλις αναγνωρίσετε ποιες είναι οι σημαντικές δραστηριότητες, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να καθυστερήσετε ή να διακόψετε τις δραστηριότητες που γενικά δεν θεωρείτε απαραίτητες. Εξάλλου, μακροπρόθεσμα, αυτές απλώς θα αυξήσουν την ανησυχία σας.

4. Βρείτε αρκετό χρόνο για τον εαυτό σας για την καταπολέμηση της ανησυχίας

Το πρόγραμμα ενός ατόμου που δεν υποφέρει από ανησυχία συνήθως είναι αρκετά φορτωμένο. Ωστόσο ένα άτομο που ταλαιπωρείται από αυτόν τον δαίμονα του νου συνήθως έχει ακόμα περισσότερα να κάνει.

Πέρα από το να εκτελεί τα συνηθισμένα του καθήκοντα, πρέπει να παρακολουθεί και να δίνει προσοχή στις αρνητικά φορτισμένες σκέψεις που προκαλεί η ανησυχία.

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η μέρα σας, πρέπει πάντα να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας. Η μεγάλη ανάγκη για αυτόν τον προσωπικό χρόνο γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν ο χρόνος αυτός αφιερώνεται στη χαλάρωση και στην ηρεμία.

Υπάρχουν πολλές μορφές χαλάρωσης. Μερικές είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, όμως όλες βοηθάνε.

Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να κάνει τα εξής:

 • Δείτε μια ταινία.
 • Κάντε ασκήσεις αναπνοής και συστηματικής χαλάρωσης στο σπίτι σας.
 • Κάντε γιόγκα ή πιλάτες.
 • Γραφτείτε σε μια λέσχη ή ομάδα χορού.
 • Γελάστε.
 • Ασχοληθείτε με ένα χόμπι που απολαμβάνετε.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alcalde Lapiedra, M. T. (1991). Los trastornos de conducta en la infancia y sus relaciones con las vivencias de ansiedad y depresión. Zaragoza: Universidad.
 • Arce, E. A. (2000). El hombre del siglo XXI: ansiedad o plenitud? Buenos Aires: Editorial Argenta Sarlep.
 • Brinkerhoff, S. (2004). Drug therapy and anxiety disorders. Philadelphia: Mason Crest Publishers
 • Generalised anxiety disorder in adults. (2018). Retrieved 25 July 2020, from https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/
 • Kohn, R., Saxena, S., Levav, I., & Saraceno, B. (2004). The treatment gap in mental health care. Bulletin of the World health Organization, 82, 858-866.
 • Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in neurobiology, 70(2), 83-244.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.