14 παράξενες και λιγότερο γνωστές ψυχολογικές διαταραχές

Υπάρχουν πολύ πιο γνωστά σύνδρομα όπως το σύνδρομο της Στοκχόλμης ή του Διογένη, αλλά υπάρχουν κι άλλα που είναι λιγότερο συχνά...αλλά επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους από όσους νομίζετε.
14 παράξενες και λιγότερο γνωστές ψυχολογικές διαταραχές
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2023

Γνωρίζετε τις παρακάτω ψυχολογικές διαταραχές; Σήμερα ο ανθρώπινος νους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ανεξήγητα μυστήρια στον κόσμο. Παραλήρημα, διφορούμενες καταστάσεις, συντριπτικές εμπειρίες, ανωμαλίες του εγκεφάλου….η λίστα συνεχίζεται.

Όσο ενοχλητικό άλλο τόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει την ικανότητα να μας γοητεύει και να μας παρέχει κάτι τόσο υπέροχο, άπειρο κι εκπληκτικό.

Ενώ οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για ψυχικές διαταραχές όπως σχιζοφρένεια και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπάρχει μια μεγάλη λίστα από άλλες ψυχολογικές καταστάσεις που είναι πάρα πολύ παράξενες κι ασυνήθιστες.

14 άγνωστες ψυχολογικές διαταραχές

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για σπάνιες ψυχολογικές διαταραχές που δεν είναι και τόσο γνωστές.

1. Σύνδρομο Capgras

Πρώτη στη λίστα με τις παράξενες ψυχολογικές διαταραχές είναι το σύνδρομο Capgras. Ο πάσχων είναι σταθερά πεπεισμένος ότι κάποιος από τους γύρω του έχει αντικατασταθεί από έναν πανομοιότυπο απατεώνα. Αυτού του είδους το παραλήρημα συμβαίνει περισσότερο σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια, παρόλο που μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με άνοια, επιληψία ή με τραύματα στο κεφάλι.

ψυχολογικές διαταραχές

2. Σύνδρομο Fregoli

Αυτό είναι το αντίθετο από το Σύνδρομο Capgras. Στην περίπτωση του Συνδρόμου Fregoli, o πάσχων πιστεύει ότι διαφορετικοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο άτομο που μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του και να μεταμφιεστεί σε κάποιον άλλο.

ψυχολογικές διαταραχές

3. Σύνδρομο Cotard

Το πάσχον άτομο έχει την παραληρητική πεποίθηση ότι αυτός ή αυτή είναι νεκρή και δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι το σώμα τους βρίσκεται σε στάδιο σήψης ή ότι έχουν χάσει όλο τους το αίμα ή τα εσωτερικά τους όργανα. Πιο συχνά έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με ψυχωτική κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια.

ψυχολογικές διαταραχές

4. Παραμνησία

Αυτή η διαταραχή έχει χαρακτηριστεί από την παραληρητική πεποίθηση ότι ένα μέρος έχει αντιγραφεί – ότι υπάρχουν συγχρόνως δυο αντίγραφα του ίδιου μέρους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να πιστεύει ότι το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται έχει αντιγραφεί και υπάρχει και κάπου αλλού. Είναι σαν να νομίζουν ότι βιώνουν δυο παράλληλους κόσμους.

 

Δείτε ακόμα: Το σύνδρομο της βασίλισσας των μελισσών στις γυναίκες

 

5 . Σύνδρομο του Ξένου Χεριού

Οι άνθρωποι, που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή, πιστεύουν ότι τα χέρια τους δεν ανήκουν σε αυτούς, όμως αυτό έχει την δική του εξήγηση. Μερικοί άνθρωποι με το Σύνδρομο του Ξένου Χεριού νομίζουν ότι έχουν καταληφθεί από ένα πνεύμα ή κάτι παρόμοιο. Γενικά, αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν βιώσει βλάβη στο μεσολόβιό τους, το οποίο συνδέει τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

ψυχολογικές διαταραχές

 

6. Μικροψία ή Μακροψία

Είναι μια νευρολογική κατάσταση στην οποία η αντίληψη των εικόνων, του χώρου και του χρόνου παραμορφώνεται. Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα είναι η εναλλαγή της εικόνας του σώματος, καθώς ο πάσχων μπορεί να μπερδευτεί ως προς το μέγεθος και το σχήμα των μελών του σώματός του. Αυτό προκαλεί πολύ έντονο φόβο κι αναστάτωση.

Σχετίζεται περισσότερο με τις ημικρανίες, τους όγκους στον εγκέφαλο, την χρήση ουσιών και της μόλυνσης. Η καλύτερη θεραπεία είναι η ξεκούραση. Μερικές φορές αναφέρεται ως σύνδρομο “Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων”.

ψυχολογικές διαταραχές

7 . Σύνδρομο Ιερουσαλήμ

Το σύνδρομο Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζεται από την παρουσία έμμονων ιδεών, ψευδαισθήσεων ή άλλων θεμάτων σχετικών με θρησκευτικές εμπειρίες. Προκαλούνται από μια επίσκεψη στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το σύνδρομο δεν περιορίζεται σε μια ιδιαίτερη θρησκεία και συμβαίνει συχνά σε ανθρώπους που έχουν ιστορικό ψυχικής ασθένειας  πριν από την διαμονή τους στην Ιερουσαλήμ. Οι ψευδαισθήσεις ή οι έμμονες σκέψεις τείνουν να φεύγουν μετά από μερικές μέρες μακριά από την περιοχή.

8 . Σύνδρομο Παρισιού

Το Σύνδρομο του Παρισιού έχει παρατηρηθεί στους πολίτες της Ιαπωνίας, οι οποίοι επισκέπτονται στην γαλλική πρωτεύουσα. Συχνά υποφέρουν από νευρικά ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους, αλλά έχει επίσης παρατηρηθεί και στους Ιάπωνες τουρίστες σε άλλα μέρη του κόσμου.

Φαίνεται να είναι μια σοβαρή  περίπτωση πολιτισμικού σοκ. Οδηγεί σε σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα άγχους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η  απώλειας της πραγματικότητας, τα παραληρήματα, οι ψευδαισθήσεις και πολλά ακόμη.

Από τα έξι εκατομμύρια Ιαπώνων τουριστών που επισκέπτονται το Παρίσι κάθε χρόνο, μόνο 20 έχουν επηρεαστεί. Πιθανοί παράγοντες που πυροδοτούν το φαινόμενο μπορεί να είναι η εξιδανίκευση, το γλωσσικό φράγμα, η σωματική και ψυχική κόπωση και η σύγκρουση με ριζικά διαφορετικές συνήθειες κουλτούρας.

ψυχολογικές διαταραχές

9 . Τάση Φυγής & Άσκοπης Περιπλάνησης

Το άτομο που υποφέρει από αυτό το επεισόδιο απροσδόκητα και αμήχανα αρχίζει να περιπλανιέται από μέρος σε μέρος χωρίς να ξέρει τον λόγο και την ταυτότητα του. Γενικά πριν από αυτά τα επεισόδια προηγούνται  έντονη περίοδος συναισθηματικού και σωματικού άγχους, λήψη ψυχωτικών φαρμάκων, συγκεκριμένες ιατρικές συνθήκες…

10 . Σύνδρομο Ξένης Προφοράς

Εδώ ο πάσχων μιλάει τη μητρική του γλώσσα με ξένη προφορά. Είναι μια σπάνια διαταραχή που συνήθως χτυπάει μετά από ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ή οποιοδήποτε τραύμα που επηρεάζει τον λεκτικό πυρήνα του εγκεφάλου.

 

Διαβάστε και αυτό: 7 συμβουλές για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

 

11. Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Αυτό χαρακτηρίζεται από τη συμπάθεια και την αφοσίωση που αισθάνεται ένα άτομο που έχει απαχθεί προς τον απαγωγέα του. Έχει καταγραφεί σε περιπτώσεις απαγωγής, βιασμού, κακοποίηση παιδιού, κακοποίηση συζύγων και άλλα πολλά.

Περιέργως, αυτό το σύνδρομο πήρε το όνομά του μετά από μια ληστεία τράπεζας στη Στοκχόλμη (Σουηδία) το 1973. Οι όμηροι ήταν τόσο συνδεδεμένοι με τους απαγωγείς τους που πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον τους.

ψυχολογικές διαταραχές

12 . Σύνδρομο της Λίμα

Αυτό είναι το αντίθετο του συνδρόμου της Στοκχόλμης. Εδώ, οι όμηροι καταλήγουν να λάβουν συμπάθεια από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι υποκύπτουν στις ανάγκες και στις επιθυμίες αυτών. Είναι πιθανό αυτή η αντίδραση να πηγάζει από τις τύψεις και την ηθική αναποφασιστικότητα των απαγωγέων.

Το όνομα προέρχεται από μια περίπτωση ομηρίας στο Ιαπωνικό Προξενείο της Λίμα (Περού). Δεκατέσσερα μέλη του επαναστατικού κινήματος Tupac Amaru κράτησαν εκατοντάδες ομήρους για μερικές μέρες, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών και των στρατιωτικών. Όμως με την πάροδο του χρόνου, οι όμηροι ελευθερώθηκαν από τους εισβολείς, καθώς εκείνοι είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι κατάσταση είχαν δημιουργήσει.

13 . Σύνδρομο Stendhal

Το Σύνδρομο Stendhal χαρακτηρίζεται από σωματική και ψυχολογική ανησυχία, διάσπαρτες εμπειρίες, σύγχυση, ακόμη και ψευδαισθήσεις που έχει ένα άτομο όταν ασχολείται με την τέχνη.

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν βλέπουν ένα ιδιαίτερα όμορφο ή ογκώδες έργο τέχνης τοποθετημένο σε ξεχωριστό χώρο. Θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε με τον ίδιο τρόπο μια ακραία αντίδραση  ενός ατόμου όταν αντικρίζει την απέραντη ομορφιά του φυσικού κόσμου. Συνήθως οι περιπτώσεις είναι λίγες και τα πάσχοντα άτομα δεν χρειάζονται περισσότερες παρεμβάσεις από ελάχιστα μέτρα στήριξης.

14 . Συσσώρευση

Φτάνοντας στο τέλος της λίστας από παράξενες ψυχολογικές διαταραχές, θα δούμε τι είναι η συσσώρευση.

Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραμέληση, κοινωνική απομόνωση, απάθεια και την συνεχή συλλογή σκουπιδιών. Έχει παρατηρηθεί κυρίως σε ηλικιωμένους και έχει να κάνει με την προοδευτική άνοια. Ας συζητήσουμε για μερικές από τις περίεργες συμπεριφορές του ανθρώπου που έδωσε το όνομα σε αυτήν την ασθένεια.

Διογένης ο Σινωπεύς (412 ή 404 Π.Χ. έως το 323 Π.Χ.). Ήταν ένας Έλληνας φιλόσοφος, κυνικός και μινιμαλιστής. Η φιλοσοφία του βασιζόταν στην πεποίθηση ότι το νόημα της ζωής θα μπορούσε να βρεθεί στην αρετή, στη διαβίωση σύμφωνα με τη φύση και στην απόρριψη όλων των συμβατικών επιθυμιών (πλούτος, δύναμη, φήμη).

Λέγεται ότι ζούσε σε ένα βαρέλι κρασιού στους δρόμους της Αθήνας και ήταν γνωστός για την θρασύτατη κι επιθετική συμπεριφορά του κατά τις συζητήσεις του με τον Μέγα Αλέξανδρο. Μια φορά, ο Μέγας Αλέξανδρος είπε στον Διογένη: “Ζήτα μου ό,τι θέλεις.” Ο Διογένης απάντησε: “Πάρε από μπροστά μου οτιδήποτε μου κρύβει τον ήλιο.”

Οι ψυχολογικές διαταραχές που περιγράψαμε σε αυτό το άρθρο είναι μόνο λίγες από μια τεράστια λίστα που θα σας αφήσει άφωνους. Ελπίζουμε να απολαύσατε την ανάγνωση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Caballo, V. E. (2010). Manual para la evaluación clínica de los trastornos psicológicos: estrategias de evaluación, problemas infantiles y trastornos de ansiedad (No. 616.89). Pirámide,.
  • Fernández, M. A., Martínez-Arias, R., & Rodríguez-Sutil, C. (2000). Prevalencia de trastornos psicológicos en niños y adolescentes, su relación con la edad y el género. Psicothema12(4), 525-532.
  • Botella, C., García-Palacios, A., Quero, S., Baños, R. M., & Bretón-López, J. M. (2007). Realidad Virtual y Tratamientos Psicológicos. MEDICINA PSICOSOMÁTICA Y PSIQUIATRÍA DE ENLACE. https://doi.org/10.1080/09602011.2015.1109525

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.