5 ψυχολογικές διαστάσεις ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας

Ο χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας πρέπει να είναι ποιοτικός -δεν θα πρέπει να τον περνάτε σκεφτόμενοι τους άλλους. Οι παρακάτω ψυχολογικές διαστάσεις εξηγούν το γιατί.
5 ψυχολογικές διαστάσεις ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας, όμως σχεδόν πάντα τον αφιερώνετε στους ανθρώπους γύρω σας ή δεσμεύεστε σε καταστάσεις που απλώς επιτείνουν την αίσθηση της κόπωσης και της ανησυχίας.

Αν και προκαλεί έκπληξη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ξεκουράζονται σωστά.

Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε διακοπές κάθε φορά που σας κατακλύζει το άγχος. Επίσης δεν σημαίνει ότι το να βγείτε να περπατήσετε αρκεί για να καταπολεμηθεί η δυσφορία που μέρα με τη μέρα σας φθείρει.

Το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας σημαίνει, πρώτα απ’όλα, να ξέρετε πώς να “αποσυνδέεστε”, να ξέρετε πώς να κλείνετε το διακόπτη του νοητικού θορύβου, να πραγματοποιείτε τη λεπτή αλλά αυθεντική σύνδεση με τις ανάγκες, τις σκέψεις και τους φόβους σας και να “αδειάζετε” έτσι ώστε να λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή σας.

Σήμερα θέλουμε να σας εξηγήσουμε πώς να εξωτερικεύετε την εσωτερική δυσφορία, τις ψυχολογικές διαστάσεις που αποκαλύπτουν την ανάγκη σας να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας.

5 ψυχολογικές διαστάσεις που αποδεικνύουν ότι χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας

Συχνά, όταν έρχεται η ώρα των διακοπών, πολλοί από μας οργανώνουμε ταξίδια, προγραμματίζουμε χρόνο για ψυχαγωγία και κανονίζουμε αποδράσεις πιστεύοντας ότι όλα αυτά θα μας κάνουν να νιώσουμε υπέροχα.

Όμως αυτή η υπέροχη “λογική” δεν επαληθεύεται πάντα.

Η έξοδος από τη ρουτίνα μερικές φορές επιτείνει το άγχος: ταξίδια, προετοιμασίες, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πρόβλεψη κάθε λεπτομέρειας “για να αξιοποιηθεί ο χρόνος”.

Το ουσιαστικό όμως είναι ότι αυτό το χρόνο που είναι για σας, για να αισθανθείτε καλύτερα, πρέπει να τον μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους: το/τη σύντροφο, τα παιδιά, την οικογένειά σας…

  • Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλοι έχουμε ανάγκη να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας για λίγο κάθε μέρα.

Μερικές φορές κάτι απλό όπως το να αφιερώνετε δύο ώρες τη μέρα στον εαυτό σας είναι πιο αποτελεσματικό από τις βιταμίνες. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ψυχολογικές διαστάσεις που δείχνουν ότι ίσως έχετε φτάσει στα όρια της δύναμής σας.

χρόνο για τον εαυτό

1. Κακή διάθεση και απάθεια

Όλοι μας περνάμε στιγμές κατά τις οποίες τα πάντα μας ενοχλούν, δεν μπορούμε να έχουμε καλή διάθεση και τίποτα δεν μας ενδιαφέρει. Μπορεί να πρόκειται για συγκεκριμένες στιγμές ή μέρες, όμως αυτό το πρόβλημα μετατρέπεται σε κάτι αρκετά διαφορετικό όταν γίνεται χρόνιο. Πρόκειται για την πρώτη από τις ψυχολογικές διαστάσεις που αποδεικνύουν ότι χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας.

Ξυπνάτε πάντα με την αίσθηση ότι απλώς δεν έχετε τη διάθεση να αντιμετωπίσετε τη μέρα, ότι κινείστε ενάντια στο ρεύμα, ότι οι άνθρωποι γύρω σας έχουν προτεραιότητες που δεν ταιριάζουν με τις δικές σας.

Όλα αυτά, χωρίς αμφιβολία, είναι οι λεπτομέρειες που καταλήγουν να προξενούν τόση δυσφορία.

Όταν είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμήσετε αυτή την κακή διάθεση, κάτι συμβαίνει μέσα σας.

2. Αισθάνεστε ότι δεν έχετε χρόνο για τίποτα

Το φαινόμενο του χαμένου χρόνου είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα που συνδέεται με την ανησυχία.

Δεν πρόκειται απλώς για την ξεκάθαρη αίσθηση ότι δεν έχετε το χρόνο να κάνετε όλα όσα σκέφτεστε, αλλά επίσης για το ότι βιώνετε μια πραγματική απώλεια χρόνου, από μισή ως μία ώρα, όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κάνει τίποτα και δεν θυμάστε τι συνέβη.

Η αίσθηση αυτή είναι συνηθισμένη κατά τις περιόδους υψηλών επιπέδων άγχους και ανησυχίας.

3. Αίσθηση αποτυχίας

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, το αποτέλεσμα θα είναι κακό. Αυτή η απώλεια αυτοπεποίθησης σας κάνει να πιστεύετε ότι όλα είναι εκτός ελέγχου. Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε, τίποτα δεν εξαρτάται από σας.

Αυτή η κατάσταση απογοήτευσης αποτελεί σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή. Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας και να του αφιερώσετε χρόνο.

Μάθετε ακόμα: Ο σεβασμός σε μία σχέση και τα 5 κλειδιά του

4. Δεν αισθάνεστε ότι σας δίνουν αξία

Αναφερθήκαμε σε αυτό παραπάνω: ο κόσμος σας πολεμάει και φαίνεται ότι οι άνθρωποι γύρω σας δίνουν στον εαυτό τους μεγαλύτερη προτεραιότητα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είστε πάντα εκεί γι’αυτούς.

Όταν έχουν ανάγκη να αναπνεύσουν, τους δίνετε αέρα. Όταν θέλουν να περπατήσουν, στρώνετε το δρόμο κάτω από τα πόδια τους.

  • Αυτή η αίσθηση ότι είστε ανυπεράσπιστοι μπορεί να είναι στο μυαλό σας ή να είναι πραγματική. Για το λόγο αυτό πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να αντιδράτε και να θέτετε όρια επειδή, αν δεν αισθάνεστε ότι σας δίνουν αξία, μπορεί να οδηγηθείτε στην κατάθλιψη.
χρόνο για τον εαυτό

5. Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Η τελευταία κατηγορία ψυχολογικών διαστάσεων είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Το να μην έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, το να μην έχετε χώρο για να σκεφτείτε, να χαλαρώσετε και να κάνετε μια εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό σας, προκειμένου να ανακαλύψετε τις προτεραιότητές σας και να αναλογιστείτε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε, έχει συνέπειες στο σώμα σας.

Προκαλούνται τα εξής:

Πώς να αρχίσετε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας

Το να κάνετε λίγες μέρες διακοπές δεν αρκεί. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή για να είστε ευτυχισμένοι ή για τις διακοπές για να είστε ο εαυτός σας. Η καλύτερη στιγμή σας είναι τώρα.

Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας επενδύετε στην υγεία σας. Πρόκειται για ζωτική αναγκαιότητα, όπως το να τρώτε και να ντύνεστε κάθε μέρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της μέρας, βάλτε στην άκρη μία ή δύο ώρες αποκλειστικά για τον εαυτό σας.

  • Αυτός ο χρόνος με τον εαυτό σας πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είστε μόνοι σας.
  • Μερικοί άνθρωποι κάνουν διαλογισμό, κάποιοι κάνουν γιόγκα, ενώ άλλοι απλώς κάθονται μπροστά σε ένα παράθυρο και αναπνέουν βαθιά ηρεμώντας απόλυτα.
  • Αυτός ο χρόνος για τον εαυτό σας είναι ό,τι χρειάζεστε για να συνδεθείτε με τις ανάγκες σας. Είναι ο χρόνος για να σκεφτείτε τι θέλετε και τι δεν θέλετε στη ζωή σας.
  • Σιγά-σιγά, κατανοώντας τις προτεραιότητές σας, θα αρχίσετε να παίρνετε αποφάσεις. Για να μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να είστε ικανοί να παίρνετε αποφάσεις και να κινείστε άφοβα προς τα μπρος.

Η δύναμη είναι στα χέρια σας. Μήπως δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Glise, K., Ahlborg, G., Jr, & Jonsdottir, I. H. (2014). Prevalence and course of somatic symptoms in patients with stress-related exhaustion: does sex or age matter. BMC Psychiatry14, 118. https://doi.org/10.1186/1471-244X-14-118
  • Wang, S., Zhao, Y., Zhang, L., Wang, X., Wang, X., Cheng, B., Luo, K., & Gong, Q. (2019). Stress and the brain: Perceived stress mediates the impact of the superior frontal gyrus spontaneous activity on depressive symptoms in late adolescence. Human Brain Mapping40(17), 4982–4993. https://doi.org/10.1002/hbm.24752
  • Wiegner, L., Hange, D., Björkelund, C., & Ahlborg, G., Jr (2015). Prevalence of perceived stress and associations to symptoms of exhaustion, depression and anxiety in a working age population seeking primary care–an observational study. BMC Family Practice16, 38. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0252-7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.