Λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 6 μηνών, αν και αυτό είναι σπάνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές.
Λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2021

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά μπορεί να συμβεί περιστασιακά. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει συνήθως άτομα ηλικίας από 15 έως 25 ετών, αν και μπορεί να συμβεί και σε άτομο εκτός αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Καθώς πρόκειται για μολυσματική ασθένεια, δεν είναι εύκολο να σταματήσει η μετάδοσή της στα παιδιά, ειδικά αν είναι νεαρά. Αυτή η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 6 μηνών, αν και είναι πολύ πιο σοβαρή για τους έφηβους ή τους ενήλικες.

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά;

Πρόκειται για μια μολυσματική ασθένεια, σχεδόν πάντα καλοήθη, η οποία φεύγει από μόνη της. Γενικά επηρεάζει παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους, και νέους ενήλικες. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι εξαιρετικά σπάνια, και αν συμβεί εμφανίζει συμπτώματα σπανίως.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 95% των ενηλίκων από 35 έως και 40 ετών έχουν ήδη μολυνθεί από την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ορισμένοι δεν το γνωρίζουν, καθώς υπάρχει και ασυμπτωματική μορφή η οποία περνά απαρατήρητη. Ωστόσο, ο ιός παραμένει στο σώμα σε ανενεργή κατάσταση.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά είναι πιο συχνή σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής που διευκολύνουν την εξάπλωση του μολυσματικού παράγοντα. Γενικά, οι άνθρωποι υποφέρουν από αυτή μόνο μια φορά στη ζωή τους. Όμως, ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί και πάλι, ειδικά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση.

Γιατρός εξετάζει τον λαιμό κοριτσιού
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Πώς μεταδίδεται;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι γνωστή και ως ασθένεια του φιλιού. Παρότι ένα φιλί μπορεί να τη μεταδώσει, δε μεταδίδεται πάντα με αυτόν τον τρόπο. Όπως άλλες ιογενείς ασθένειες, μεταδίδεται μέσω του σάλιου.

Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας, το φτέρνισμα, και γενικά η κοντινή επαφή, διευκολύνουν τη μετάδοση. Επίσης, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από αντικείμενα που περιέχουν σάλιο. Τα παιδιά συνηθίζουν να μοιράζονται καλαμάκια, μπουκάλια με νερό, και φαγητό, συνήθειες που αποτελούν παράγοντες επικινδυνότητας.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται, στο 90% των περιπτώσεων, από τον ιό Epstein-BarrΟ κυτταρομεγαλοϊός προκαλεί το 7% των λοιμώξεων. Το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται στο Τοξόπλασμα.

Ο ιός Epstein-Barr (EBV) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον έρπη, και όπως συμβαίνει συχνά με αυτόν τον τύπο μικροοργανισμού, μπορεί να παραμείνει στο σώμα για μεγάλο διάστημα ανενεργός, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, ένα ασυμπτωματικό άτομο μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά – Συμπτώματα

Είναι πολύ σπάνιο για ένα νέο παιδί να έχει συμπτώματα, ή να έχει αλλά να είναι σοβαρά. Αν υπάρξουν, αυτά είναι συνήθως:

  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Λευκά σημάδια στο πίσω μέρος του φάρυγγα
  • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες
  • Αίσθημα κόπωσης

Κάποιες φορές αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από κρυάδες, πονοκέφαλο, πρησμένα βλέφαρα, φλεγμονή στο συκώτι και τη σπλήνα. Μακροπρόθεσμα, η αναιμία είναι η πιο συμπτωματική επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί από τη λοίμωξη.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, σύνδρομο Guillain-Barré, μυοκαρδίτιδα, θρομβοκυτταροπενία, και ορχίτιδα. Σε υπερβολικά σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια.

Κοριτσάκι με θερμόμετρο στο στόμα-Λοιμώδης μονοπυρήνωση στα παιδιά
Ο πυρετός και οι πρησμένοι αδένες είναι χαρακτηριστικά της λοιμώδους μονοπυρήνωσης στα παιδιά.

Τι να κάνετε πριν τη διάγνωση

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα εμβόλια ή φάρμακα για την αντιμετώπιση της μονοπυρήνωσης. Γι’ αυτό, η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τυπικά, περνά από μόνη της μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ορισμένα συμπτώματα όπως η κούραση και ο πυρετός ίσως παραμείνουν για μία εβδομάδα ακόμη.

Ο γιατρός θα υποδείξει τα φάρμακα που πρέπει να λάβει το παιδί σας. Συνήθως χρησιμοποιούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Αν υπάρξουν επιπλοκές, ίσως συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή, ανάλογα με την περίπτωση.

Το καλύτερο είναι να κρατάτε το παιδί σας μακριά από άλλα άτομα αν υποφέρει από την ασθένεια, και να φροντίζετε να πίνει αρκετό νερό και να ξεκουράζεται επαρκώς, ειδικά στην οξεία φάση της ασθένειας. Θα πρέπει να αποφεύγεται η φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pérez-Domínguez, M., Pérez-Ybarra, L., & Venezuela, C. V. SARS-CoV-2 en saliva: potencial vía de contagio e implicaciones en el tratamiento del paciente odontológico SARS-CoV-2 in saliva: potential route of infection and implications in the treatment of dental patient.
  • Giannotti, A. M. (2003). Síndrome de “Alicia en el País de las Maravillas” e infección por virus de Epstein Barr. Archivos Argentinos de Pediatría, 101(1), 41-43.
  • Ruano, M., & Ramos, L. (2014). Mononucleosis infecciosa en la infancia. Rev Pediatr Integ, 18(3), 141-52.
  • Vera-Izaguirre, Diana S., et al. “Mononucleosis infecciosa.” Medica Sur 10.2 (2003): 76-89.
  • Abdulnoor, Mariana, et al. “657. Epstein–Barr Virus Genetic Diversity in Blood vs. Saliva Samples From Patients with Infectious Mononucleosis.” Open Forum Infectious Diseases. Vol. 5. No. Suppl 1. Oxford University Press, 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.