Ανάρρωση μετά από μια μεταμόσχευση γονάτου

Υπάρχουν τρία σημεία κλειδιά κατά την ανάρρωση έπειτα από μια μεταμόσχευση γονάτου, η σωστή φροντίδα της πληγής, η ισορροπημένη διατροφή, και η συχνή φυσική δραστηριότητα. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Ανάρρωση μετά από μια μεταμόσχευση γονάτου

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η μεταμόσχευση γονάτου είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση. Γενικά, φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως, για να είναι επιτυχημένη η διαδικασία, θα χρειαστεί ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες ανάρρωσης όσο το δυνατόν πιο αυστηρά.

Η ανάρρωση μετά τη μεταμόσχευση γονάτου δεν αποτελεί μυστήριο. Βασικά, θα πρέπει να φροντίζετε την πληγή, να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα φάρμακα, και να ασκείστε τακτικά.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασίας της ανάρρωσης εξαρτάται από το πόσο καλά θα ακολουθήσουν αυτά τα βήματα. Θα χρειαστείτε σίγουρα την υποστήριξη της οικογενείας σας στο στάδιο της φροντίδας στο σπίτι. Ωστόσο, με αφοσίωση, θα τελειώσετε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μεταμόσχευση γονάτου

Πόνος στην άρθρωση του γονάτου

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι εξαιτίας των οποίων εκφυλίζονται τα γόναταΗ ηλικία είναι ο συχνότερος παράγοντας επειδή οι χόνδροι φθείρονται με τα χρόνια. Άλλοι παράγοντες είναι η παχυσαρκία, τα αθλήματα υψηλής έντασης, ή οι δουλειές που απαιτούν ιδιαίτερη σωματική δύναμη.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ιδιαίτερη επιδείνωση και οι ασθενείς θα χρειαστούν μεταμόσχευση γονάτου. Αυτή η διαδικασία αντικαθιστά τα σημαντικότερα τμήματα της άρθρωσης με τεχνητά.

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις διαρκούν δύο με τρεις ώρες. Μετά την επέμβαση, θα πάτε στην ανάρρωση. Οι ασθενείς θα πάρουν έναν επίδεσμο και θα αποστραγγίσουν το γόνατό τους. Την επόμενη ημέρα, οι γιατροί θα κάνουν ακτινογραφίες. Αν όλα πάνε καλά, μπορούν ν’ αρχίσουν την άσκηση πίεσης στο πόδι, κάτι το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της ανάρρωσης.

Ανάρρωση μετά από μια μεταμόσχευση γονάτου

Μετά από μια μεταμόσχευση γονάτου θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για δύο ή τρεις ημέρες. Έπειτα, θα ξεκινήσετε την ανάρρωση στο σπίτι. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε το γόνατό σας. Αυτά είναι:

 • Φροντίδα της πληγής. Ο κύριος στόχος είναι να αποτραπούν οι λοιμώξεις. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ν’ αλλάζετε επίδεσμο καθημερινά και να λαμβάνετε τα φάρμακά σας. Είναι σημαντικό να μην υγρανθεί ιδιαίτερα η πληγή.
 • Ισορροπημένη διατροφήΜια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει ιδιαίτερα στη διαδικασία της ανάρρωσης. Επιπλέον, ο/η γιατρός σας ίσως σας δώσει συμπληρώματα διατροφής, ειδικά αν έχετε κάποια ανεπάρκεια.
 • Τακτική φυσική άσκηση. Αυτό είναι το στοιχείο κλειδί, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσης. Επίσης, ο/η φυσικοθεραπευτής/ρια σας θα σας πει ποιες ασκήσεις να κάνετε. Η διάρκεια της ανάρρωσης εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο συνεπείς είστε και πόσο συχνά κάνετε τις ασκήσεις.

Η φυσικοθεραπεία είναι πάρα πολύ σημαντική. Γενικά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περπάτημα, καθώς και συγκεκριμένες ασκήσεις. Θα πρέπει όμως να επιστρέψετε και στην καθημερινή σας ρουτίνα το συντομότερο δυνατό.

Άλλες γενικές συστάσεις

Γυναίκα κάνει φυσικοθεραπεία

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να σκεφθείτε αν θέλετε μια γρήγορη ανάρρωση. Τα κυριότερα είναι:

 • Να έχετε βοήθεια. Τις πρώτες ημέρες θα χρειαστείτε κάποιον/α να σας βοηθά με τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Να φροντίζετε την πληγή. Θα πρέπει να κρατάτε δεμένη την πληγή μέχρι ν’ αφαιρεθούν τα ράμματα από τον/η γιατρό. Αυτό γίνεται, σχεδόν πάντα, περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση γονάτου.
 • Να κινείτε το γόνατό σας. Σας προτείνουμε να λυγίζετε το γόνατό σας κάθε 20 λεπτά και ν’ αλλάζετε τη στάση των ποδιών σας. Επιπροσθέτως, μη βάλετε μαξιλάρια κάτω από το χειρουργημένο γόνατο.
 • Δυσφορία τη νύχτα. Αν αισθάνεστε άβολα τη νύχτα, σας προτείνουμε να σηκωθείτε και να περπατήσετε λίγο.
 • Κατάλληλα υποδήματα. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε άνετα, κλειστά παπούτσια. Για την ακρίβεια, αυτό είναι σημαντικό για να έχετε σταθερότητα ώστε να μην πέσετε.
 • Να ντύνεστε ενώ κάθεστε. Είναι προτιμότερο να ντύνεστε ενώ κάθεστε καθώς δε θα είστε τόσο σταθεροί/ες όσο συνήθως.
 • Να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας. Όταν περπατάτε, είναι καλύτερο να μην κρατάτε κάτι στα χέρια σας. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να μην πέσετε.
 • Να μην χρησιμοποιείτε βοηθήματα. Σας συμβουλεύουμε να μη χρησιμοποιήσετε πατερίτσες ή μπαστούνια εκτός αν σας το πει ο/η γιατρός σας.

Προειδοποιητικά σημάδια μετά από μια μεταμόσχευση γονάτου

Όπως σε όλες τις μετεγχειρητικές περιόδους, έτσι και η μεταμόσχευση γονάτου έχει πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές. Παρακάτω έχουμε τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να προσέχετε. Αν έχετε κάποιο ή κάποια από αυτά, θα πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.

 • Αιμορραγεί πολύ η πληγή μετά το χειρουργείο.
 • Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί.
 • Έντονος πόνος τον οποίο δε μπορείτε να ελέγξετε με παυσίπονα.
 • Έντονη φλεγμονή στο γόνατο.
 • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Προσέξτε ιδιαίτερα αν γίνει πολύ κόκκινο, ή μπλε ή μαύρο.
 • Απόκλιση του γονάτου. Επίσης, ανικανότητα να στηρίξετε το πόδι σας έπειτα από πτώση.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alonso Martínez, A. I. (2014). Cuidados postoperatorios tras Prótesis Total de Rodilla-PTR: Estudio de caso.
 • Shelbourne, K. D., & Nitz, P. (1990). Accelerated rehabilitation after anterior cruciate ligament reconstruction. The American Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1177/036354659001800313
 • Carli, F., Clemente, A., Asenjo, J. F., Kim, D. J., Mistraletti, G., Gomarasca, M., … Tanzer, M. (2010). Analgesia and functional outcome after total knee arthroplasty: Periarticular infiltration vs continuous femoral nerve block. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aeq112
 • Mistry, J. B., Elmallah, R. D. K., Bhave, A., Chughtai, M., Cherian, J. J., McGinn, T., … Mont, M. A. (2016). Rehabilitative Guidelines after Total Knee Arthroplasty: A Review. Journal of Knee Surgery. https://doi.org/10.1055/s-0036-1579670
 • Society, K. K. (2012). Guidelines for the Management of Postoperative Pain after Total Knee Arthroplasty. Knee Surgery & Related Research. https://doi.org/10.5792/ksrr.2012.24.4.201

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.