Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση των ιών;

Χωρίς αμφιβολία, γνωρίζετε ήδη ότι η κύρια πηγή για την εξάπλωση των ιών είναι τα χέρια μας. Υπάρχουν ορισμένα βασικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση.
Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση των ιών;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στις μέρες μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κατανοήσουμε πώς να αποτρέψουμε την εξάπλωση των ιών.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η μεγάλη πλειονότητα των μολυσματικών ασθενειών προκαλούνται από ιούς. Για παράδειγμα, η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο ροταϊός, ο αδενοϊός και, φυσικά, ο κορωνοϊός. Κανονικά, η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς ο σκοπός αυτών των φαρμακευτικών προϊόντων είναι η θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα για την εξάπλωση των ιών;

Χωρίς αμφιβολία, γνωρίζετε ήδη ότι η κύρια πηγή για την εξάπλωση των ιών είναι τα χέρια μας. Αυτά τα άκρα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει άλλοι άνθρωποι και χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να αγγίζουμε τις μύτες και τα στόματά μας επανειλημμένα χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Επομένως, είναι πολύ εύκολο οι μικροοργανισμοί ενός ατόμου να μολύνουν ένα άλλο. Και παρόλο που τα χέρια είναι τα κύρια μέσα μετάδοσης, υπάρχουν και άλλα που είναι επίσης πολύ κοινά:

 • Αναπνευστικοί αεραγωγοί: Όταν τα άτομα που πάσχουν από φτέρνισμα ή βήχα, αποβάλλουν μια ορισμένη ποσότητα ιογενών σωματιδίων, τα οποία στη συνέχεια εισέρχονται στο σώμα ενός άλλου ατόμου όταν τα εισπνέουν.
 • Δωμάτια με χαμηλό αερισμό: Η συσσώρευση σωματιδίων ιού στο περιβάλλον συνήθως συμβαίνει λόγω της έλλειψης αερισμού στο δωμάτιο.
απεικόνιση ιού
Οι ιοί είναι μικροσκοπικές οντότητες που μπορούν να εξαπλωθούν με διάφορους τρόπους

Εξάπλωση των ιών: Συνήθειες για την πρόληψη

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ εύκολο τόσο να εξαπλωθούν όσο και να εντοπιστούν οι ιογενείς ασθένειες. Ως εκ τούτου, θέλουμε να μοιραστούμε μια σειρά από πολύ χρήσιμες οδηγίες όσον αφορά την πρόληψη της εξάπλωσης των ιών, παρόλο που πιθανότατα είστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτούς τώρα.

 1. Χρήση χαρτομάντιλου μίας χρήσης: Τα χαρτομάντιλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να πετάξετε είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Επομένως, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση υφασμάτινων μαντιλιών. Όταν πρέπει να φτερνιστείτε ή να βήξετε, προσπαθήστε να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο μίας χρήσης. Εάν δεν έχετε ένα χαρτομάντιλο στο χέρι, τότε θα πρέπει να καλύψετε το πρόσωπό σας στο εσωτερικό του χεριού σας – όχι στο χέρι σας.
 2. Χρησιμοποιήστε μια μάσκα: Προκειμένου να προστατευτείτε από τα ιικά σωματίδια που έχουν αποβάλει τα μολυσμένα άτομα, οι μάσκες είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε ιατρική μάσκα. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαντήλι, μπαντάνα – ειδικά σε μέρη όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.
 3. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά: Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μέσα για την πρόληψη της εξάπλωσης ιών. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που βήχετε ή φτερνίζεστε.
 4. Εξασκηθείτε στη σωστή υγιεινή κατά την προετοιμασία φαγητού: Αυτό είναι το κλειδί για την αποφυγή εξάπλωσης των ιών. Μην τρώτε τρόφιμα που έχουν λήξει.
 5. Δωμάτια και εξαερισμός: Όπως αναφέραμε, τα δωμάτια με χαμηλό αερισμό περιέχουν πολλά ιικά σωματίδια. Επομένως, το να αερίζετε το σπίτι σας κάθε πρωί για τουλάχιστον 15 λεπτά είναι θεμελιώδες. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθαρός αέρας μπορεί να εισέλθει και να κυκλοφορήσει σε κάθε δωμάτιο.
 6. Μην πίνετε νερό που δεν είναι πόσιμο: Ταυτόχρονα, δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε κύπελλα με άλλους ανθρώπους.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην εξάπλωση των ιών;

Επί του παρόντος, όσον αφορά τους αναπνευστικούς ιούς, οι επιστήμονες κατάφεραν να συνθέσουν μόνο ένα εμβόλιο για τον ιό της γρίπης. Επομένως, προς το παρόν, αυτός είναι ο μόνος αναπνευστικός ιός του οποίου η εξάπλωση μπορούμε να αποτρέψουμε. Ωστόσο, πρέπει να τροποποιούν την αποτελεσματικότητά του κάθε χρόνο, επειδή αυτοί οι ιοί έχουν μεγάλη ικανότητα μετάλλαξης.

Εκτός από το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης, οι ερευνητές μελετούν και ερευνούν και άλλους ιούς, όπως, φυσικά, τον κορωνοϊό, και ένα εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Αυτός ο ιός επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και μπορούμε να περιμένουμε την εμπορευματοποίηση του ιού τα επόμενα χρόνια.

εμβόλια για ιούς
Το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης είναι το μόνο εμβόλιο που υπάρχει σήμερα για την πρόληψη λοιμώξεων που μοιάζουν με γρίπη.

Συμπέρασμα

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πολύ συχνές και είναι πολύ εύκολο να συσσωρευτούν λόγω της εύκολης μετάδοσής τους. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά μέτρων που μπορούμε να λάβουμε για την πρόληψη αυτής της εξάπλωσης των ιών. Πρέπει να γνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε για να αποφύγουμε τη διάδοση ορισμένων παθολογιών.

Η σωστή υγιεινή των χεριών, καθώς και η κάλυψη του στόματος και της μύτης σας όταν φτερνίζεστε και βήχετε είναι θεμελιώδης. Και εκτός από όλες τις συμβουλές που παρέχονται παραπάνω, γνωρίζουμε ότι οι ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν νέα εμβόλια για να μας προστατεύσουν από τις περισσότερες από αυτές τις μολύνσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jiménez Morales, M. (2008). Publicidad viral: La comunicación por contagio. Hipertext.Net. https://doi.org/10.31009/131949
 • Hernández-Carreño, L., Padilla-Loredo, S., & Quintero-Soto, M. L. (2012). Factores de riesgo en adolescentes para contraer el virus del papiloma humano. Revista Digital Universitaria.
 • Quian, J., Gutiérrez, S., Dibarboure, H., Muslera, A., Iroa, A., & Arocena, E. (2010). Vacunación antigripal en personal de salud del Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Evolución de la cobertura del año 2006 al 2008. Revista Médica Del Uruguay.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.