Μίνι θερμοκήπια: Πώς να στήσετε ένα στο σπίτι σας

Οι κατασκευές για τη βελτίωση της καλλιέργειας των φυτών έχουν πολλά οικονομικά, οικολογικά και υγειονομικά πλεονεκτήματα. Ανακαλύψτε εδώ πώς να στήσετε μίνι οικιακά θερμοκήπια.
Μίνι θερμοκήπια: Πώς να στήσετε ένα στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα, γεγονός που έχει πολλά πλεονεκτήματα από περιβαλλοντική και διατροφική άποψη. Ωστόσο, είναι δυνατόν να προχωρήσει κανείς ένα βήμα παραπέρα, εγκαθιστώντας μίνι θερμοκήπια.

Πρόκειται για κατασκευές που μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα δεδομένο χώρο, με τις οποίες είναι δυνατόν να αυξηθεί η ποικιλία και η ποσότητα των καλλιεργειών. Η τοποθέτηση ενός μίνι θερμοκηπίου στο σπίτι έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που το καθιστούν μια τάση παραγωγής και διατροφής. Επιπλέον, δεν είναι μια πολύπλοκη εργασία.

Τι είναι τα μίνι θερμοκήπια και σε τι χρησιμεύουν;

Η οικιακή ή μικρής κλίμακας γεωργία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η οικιακή κηπουρική και οι αστικοί κήποι έχουν γίνει ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο για όσους έχουν δικό τους κήπο.

Υπάρχουν όμως και σε σπίτια που διαθέτουν μόνο ένα μικρό χώρο στο μπαλκόνι ή τη βεράντα. Για να επιταχύνετε και να βελτιώσετε τη διαδικασία καλλιέργειας, είναι καλύτερο να φτιάξετε μίνι θερμοκήπια.

Πρόκειται για χώρους προσαρμοσμένους στις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας των λαχανικών.

Το να έχετε τα δικά σας λαχανικά είναι ευεργετικό. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να στήσουν μίνι θερμοκήπια με διαφορετικά στυλ, υλικά και μεγέθη.

Οι κατασκευές αυτές χαρακτηρίζονται από τη μετατροπή ενός μικρού μέρους του σπιτιού σε χώρο με βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας. Μέσα σε ένα μίνι θερμοκήπιο είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα μικροκλίμα ελέγχοντας το ηλιακό φως, την υγρασία, τον αέρα και τον εξαερισμό. Ως αποτέλεσμα, τα λαχανικά και τα φρούτα αναπτύσσονται καλύτερα.

Βήματα για να δημιουργήσετε μίνι θερμοκήπια

Η δημιουργία ενός μίνι θερμοκηπίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το χώρο του σπιτιού και να τον αφιερώσετε σε φυτά και βλάστηση. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε τα δικά σας τρόφιμα, με οικονομικά, οικολογικά και διατροφικά πλεονεκτήματα.

7 τρόποι για να καθαρίσετε το μπαλκόνι και το αίθριο σας πριν από το καλοκαίρι. άτομο που καθαρίζει τα φύλλα από τον κήπο του και τα βάζει σε ένα δοχείο

Οι αστικοί κήποι αποτελούν οικολογικές, οικονομικές και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις για τους πληθυσμούς των πόλεων.

1. Επιλέξτε τον κατάλληλο χώρο

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ένα μέρος του σπιτιού με αρκετό χώρο για να συναρμολογήσετε με άνεση την κατασκευή. Αυτό είναι απλούστερο σε σπίτια με μικρά μπαλκόνια και βεράντες.

Είναι σημαντικό να βρίσκεται σε χώρο που δέχεται ηλιακό φως, ώστε να ρυθμίζονται τα επίπεδα φωτός και θερμότητας των καλλιεργειών.

2. Επιλέξτε τα υλικά

Για το βήμα αυτό είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το μέγεθος των μίνι θερμοκηπίων που θα εγκατασταθούν. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, επιλέγονται τα πλαστικά υλικά που θα αποτελέσουν τη δομή.

Οι διαστάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν έναν επιπλέον χώρο για να εργάζεστε όρθιοι. Με άλλα λόγια, οι διαστάσεις θα πρέπει να είναι λίγο φαρδύτερες από ό,τι χρειάζεται.

3. Προετοιμάστε το έδαφος για τα μίνι θερμοκήπια

Εάν έχετε κήπο, η εγκατάσταση μίνι θερμοκηπίων είναι ευκολότερη, λόγω της δυνατότητας χρήσης χώματος, εύκολα προσβάσιμων θέσεων και αρκετού ηλιακού φωτός. Για να το συναρμολογήσετε, πρέπει να ισιώσετε το έδαφος και το χώμα και να καθαρίσετε την περιοχή όσο το δυνατόν καλύτερα.

Στη συνέχεια, οριοθετήστε την περιοχή που θα καταλάβει η κατασκευή, σημειώνοντας τις γωνίες. Τέλος, τοποθετήστε τους τοίχους και τους σωλήνες του μίνι θερμοκηπίου.

4. Συναρμολόγηση της στέγης

Αφού η βασική δομή είναι σταθερή, θα πρέπει να τοποθετήσετε από πάνω της χοντρό πλαστικό. Πρόκειται για ένα ειδικό υλικό για αυτού του είδους την κατασκευή, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό και είναι προετοιμασμένο να δέχεται τις ακτίνες του ήλιου και να αντέχει σε άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες.

5. Πρόσβαση

Αφού εγκατασταθεί η βάση και η δομή του μίνι θερμοκηπίου, το τελευταίο βήμα είναι η δημιουργία των σημείων πρόσβασης. Αυτά μπορεί να είναι με κλεισίματα, ένα σύστημα roll-up ή ακόμη και με συρόμενες πόρτες, αλλά είναι σημαντικό να σφραγίζουν καλά. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται το κλιματικό περιβάλλον του εσωτερικού χώρου.

A garden urn.
Τα μίνι θερμοκήπια λύνουν το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου στις μεγάλες πόλεις.

Πλεονεκτήματα της καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι με μίνι θερμοκήπια

Η καλλιέργεια βρώσιμων λαχανικών δεν είναι μόνο ένα αισθητικό ή περιβαλλοντικό ζήτημα. Η καλλιέργεια λαχανικών έχει οικονομικά και διατροφικά οφέλη.

Είναι δυνατόν να αποκτήσετε 100% βιολογικά προϊόντα, που συλλέγονται από προσωπική προσπάθεια. Παρόλο που δεν πρόκειται για μια πολύπλοκη εργασία, καλό είναι να ξεκινήσετε με απλά προϊόντα και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε μίνι θερμοκήπια.

Όλα τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο σπίτι έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα από την άποψη της βιωσιμότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνονται τα έξοδα μεταφοράς και οι εκπομπές ρύπων, ενώ δίνεται προτεραιότητα στα εποχιακά λαχανικά.

Άλλα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Βιολογικά τρόφιμα: Με τις δικές μας καλλιέργειες είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε λαχανικά με οικολογικό τρόπο. Δηλαδή, χωρίς χημικά που βλάπτουν το περιβάλλον.
  • Λιγότερη σπατάλη: Η καλλιέργεια των δικών σας λαχανικών σας ενθαρρύνει να ενσωματώσετε περισσότερα λαχανικά στην καθημερινή σας διατροφή, ενώ σπαταλούνται λιγότερα τρόφιμα.
  • Περιβάλλον: Η αυτοκαλλιέργεια είναι μία από τις ατομικές ενέργειες που συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
  • Καλύτερη γεύση: Τα φρέσκα λαχανικά που καλλιεργούνται στο σπίτι έχουν καλύτερη γεύση. Επιπλέον, αποφεύγεται η ενσωμάτωση συντηρητικών.
  • Υγιεινή: Η αποφυγή αγροχημικών και συντηρητικών αποτελεί αναμφίβολα πλεονέκτημα στην κατανάλωση όλων των τροφίμων.

Βελτιώστε τις καλλιέργειές σας

Οι γλάστρες και τα μίνι θερμοκήπια είναι ιδανικές επιλογές για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας της οικιακής βλάστησης. Με την πρώτη επιλογή, είναι δυνατή η δημιουργία μικροκλίματος για ευαίσθητα και δύσκολα στη φροντίδα φυτά. Τα μίνι θερμοκήπια δημιουργούν τη δική τους υγιή πηγή τροφής.

Μερικά ιδανικά δείγματα για αυτά τα δοχεία είναι οι φτέρες και οι ορχιδέες. Ενώ σε εσωτερικούς χώρους, ο κισσός με μικρά φύλλα, η φυτόνια ή οι αφρικανικές βιολέτες είναι επίσης καλές επιλογές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martínez-Gutiérrez, Gabino Alberto, López-Cruz, Juana Y., Juárez-Luis, Griselda, Díaz-Pichardo, René, Ortiz-Hernández, Yolanda D.,  CARACTERIZACIÓN DE LAS UNIDADES DE PRODUCCIÓN DE TOMATE EN INVERNADEROS DE OAXACA. Agricultura, Sociedad y Desarrollo [Internet]. 2014;11(2):153-165. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360533099002
  • Blázquez Abellán, Gemma et al. “Alimentación saludable y autopercepción de salud” [Healthy eating and self-perception of health]. Atencion primaria vol. 48,8 (2016): 535-542. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877839/
  • Gil Meseguer, Encarnación, Gómez Espín, José María ,  CULTIVOS BAJO CUBIERTA EN EL SURESTE DE ESPAÑA. Papeles de Geografía [Internet]. 2011; (53-54):155-170. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40721572011
  • Delgado-Zegarra, Jaime et al. “Uso indiscriminado de pesticidas y ausencia de control sanitario para el mercado interno en Perú” [Indiscriminate use of pesticides and lack of sanitary control in the domestic market in PeruUso indiscriminado de pesticidas e falta de controle sanitário do mercado interno no Peru]. Revista panamericana de salud publica = Pan American journal of public health vol. 42 e3. 13 Apr. 2018. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386114/
  • Alviter Ponce, D., Granados Sánchez, D.,  CONSTRUCCIÓN  Y  MANEJO  DE  INVERNADEROS  EN  LA PRODUCCIÓN  DE  JITOMATE  (Licopersicum  esculentum,   Mill) PARA  EL  VALLE  DEL  MEZQUITAL,  HIDALGO. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas [Internet]. 2006;V(1):13-17. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=455545053002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.