Τύποι εδαφών για τον κήπο και τα χαρακτηριστικά τους

Τα αποτελέσματα των καλλιεργειών σας εξαρτώνται από τον τύπο του εδάφους του κήπου που χρησιμοποιείτε. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το βελτιώσετε.
Τύποι εδαφών για τον κήπο και τα χαρακτηριστικά τους

Έχει γραφτεί από Patricia Sofia Jimenez Blanco

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν θέλετε να φτιάξετε τον κήπο σας, ανεξάρτητα από τα φυτά που πρόκειται να φυτέψετε, πρέπει να γνωρίζετε πώς είναι το χώμα στην περιοχή που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Επομένως, πρέπει πάντα να γνωρίζετε τους τύπους των εδαφών για τον κήπο και τα χαρακτηριστικά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό για τις ανάγκες του φυτού σας. Γενικά, το έδαφος περιέχει τα κονιορτοποιημένα σωματίδια πετρώματος, οργανική ύλη και νερό ως κύρια συστατικά του.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πιο συγκεκριμένες ενώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να τις ταξινομήσουμε. Έτσι, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συστάσεων για τη βελτίωση του εδάφους σας, συνεχίστε να διαβάζετε!

Κοινοί τύποι εδαφών για τον κήπο

Ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε, η σύνθεση του εδάφους μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Υπό αυτήν την έννοια, για να ταξινομήσετε κάθε τύπο, πρέπει να αναλύσετε την ποσότητα οργανικών υλικών, νερού ή σωματιδίων βράχου.

Αργιλώδες χώμα

Ο άργιλος είναι ένα συστατικό που ξεχωρίζει για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών. Εδώ, τα σωματίδια των πετρωμάτων είναι πολύ μικρά, οπότε είναι εύκολο να συνθλίψετε και να φτιάξετε μια μπάλα από αυτό το χώμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, το έδαφος είναι πολύ εύφορο αλλά έχει κακές δυνατότητες αποστράγγισης. Αυτό σημαίνει ότι όταν ρίχνετε νερό πάνω του, παραμένει στην επιφάνεια. Κατά συνέπεια, το φυτό δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σε βέλτιστες συνθήκες.

Ένα από τα στοιχεία που μπορείτε να προσθέσετε για να το βελτιώσετε είναι το κομπόστ. Αυτό είναι λίπασμα οργανικών αποβλήτων.

Εν ολίγοις, είναι πολύ επιρρεπές στο νερό και τη συμπύκνωση. Η τεχνική εδώ είναι η προσθήκη οργανικής ύλης για τη βελτίωση της δομής του.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματά του:

 • Υγρό και εύφορο έδαφος
 • Μπορεί να είναι κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους φυτών

Ωστόσο, εδώ είναι μερικά από τα μειονεκτήματά του:

 • Δύσκολο να το δουλέψετε, βαρύ και ακόμη και κολλώδες
 • Είναι κρύο, οπότε χρειάζεται χρόνος για να ζεσταθεί την άνοιξη
 • Επιρρεπές σε συμπίεση
 • Έχει κακή αποστράγγιση

Αμμώδη εδάφη

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους εδαφών για τον κήπο και έχει βράχους που είναι ελαφρώς πιο συμπαγείς από το χώμα αργίλου. Ένας καλός τρόπος για να το ξεχωρίσετε είναι να πάρετε μια χούφτα και να παρακολουθήσετε τα σωματίδια να γλιστρούν μέσα από τα δάχτυλά σας.

Ορισμένες πτυχές που πρέπει να επισημανθούν σχετικά με το αμμώδες έδαφος είναι ότι είναι διαπερατό και στεγνώνει γρήγορα. Έτσι θα πρέπει να το ποτίζετε συχνά.

Όταν το κάνετε αυτό, τα θρεπτικά συστατικά τείνουν να διασκορπίζονται. Για να το αποφύγετε, μπορείτε να προσθέσετε οργανική ύλη και να το ποτίζετε πολύ συχνά.

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο στις καλλιέργειες, είναι δυνατό να καλλιεργούνται φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία. Για παράδειγμα, ορισμένα φυτά είναι γκαζόν, παχύφυτα και δέντρα.

Αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματά του:

 • Καλή αποστράγγιση
 • Εύκολο στην εργασία σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου
 • Τείνει να θερμαίνεται γρήγορα την άνοιξη, γεγονός που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών.

Μερικά από τα μειονεκτήματά του είναι:

 

σπαράγγι σε χώμα

Πετρώδες έδαφος

Αυτός είναι ένας άλλος τύπος εδάφους. Έχει πέτρες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Ωστόσο, δεν διατηρεί καλά το νερό, επομένως δεν είναι το καλύτερο για τη γεωργία.

Ονομάζεται επίσης βραχώδες έδαφος. Οι σχηματισμοί προέρχονται από τον διπλασιασμό της επιφάνειας της γης από τεχνητούς παράγοντες ή φυσικά γεγονότα.

Είναι κοινό σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι δύσκολο να το δουλέψετε σε έναν κήπο. Μερικές από τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε αυτό το έδαφος είναι ο κατιφές και η λεπτή λεβάντα.

Τα πλεονεκτήματά του είναι:

 • Ιδανικό για διακοσμητικούς σκοπούς
 • Άφθονο σε διάφορα μέρη του κόσμου
 • Καλή αποστράγγιση νερού

Από την άλλη πλευρά, αυτά είναι μερικά από τα κύρια μειονεκτήματά του:

 • Περίπλοκο για ανάπτυξη
 • Δύσκολο στο να το σκάψετε
 • Απαιτεί εργασία ισοπέδωσης

Έδαφος από ασβεστόλιθο

Ένας άλλος τύπος εδάφους που είναι αρκετά δύσκολο να δουλευτεί είναι ο ασβεστόλιθος. Ο παράγοντας που καθιστά δύσκολη τη χρήση είναι ότι η οργανική ύλη τείνει να αποσυντίθεται γρήγορα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτετε πολλές οργανικές ύλες συχνά. Επίσης, πρέπει να είστε πολύ γενναιόδωροι όταν τρέφετε και γονιμοποιείτε αυτόν τον τύπο εδάφους.

Εκτός από αυτό, είναι κοινό για τα φυτά που αναπτύσσονται σε ασβεστολιθικό έδαφος να έχουν κιτρινωπά φύλλα. Εάν θέλετε να το βελτιώσετε, πρέπει να προσθέσετε πολλά σάπια φυτά και νερό. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε οργανική ύλη με λιπάσματα ευρέος φάσματος.

Τα φυτά που τα πηγαίνουν καλά σε αυτό το έδαφος του κήπου είναι τα γαρίφαλα, αγριολούλουδα και άλλα που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία.

Ως προς στα κύρια πλεονεκτήματά του, εάν το επιφανειακό στρώμα είναι βαθύ και περιέχει οργανική ύλη, μπορεί να είναι πολύ γόνιμο.

Τα πιο προφανή μειονεκτήματα είναι:

 • Είναι αλκαλικό, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για οξυφιλικά φυτά
 • Αν είναι ρηχό, στραγγίζεται γρήγορα
 • Ταχεία απώλεια θρεπτικών συστατικών

Πηλώδες έδαφος

Όταν αναζητάτε αποτελεσματικούς τύπους εδαφών για τον κήπο, σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε τον πηλό. Κάποιοι μπορεί επίσης να το γνωρίζουν ως αργιλώδες έδαφος. Ξεχωρίζει για τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών και τη διαθεσιμότητα νερού.

Αν όταν κοιτάτε το έδαφος βλέπετε ότι είναι σκούρο καφέ και θρυμματισμένο, σημαίνει ότι έχει οργανική ύλη. Έτσι, δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτό.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μπορείτε να βρείτε σκουλήκια στο επιφανειακό στρώμα. Στην πραγματικότητα, σκάβουν τρύπες που αυξάνουν τη δομή του εδάφους.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι:

 • Μπορεί να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους φυτών χωρίς προβλήματα
 • Διατηρεί πολύ νερό και θρεπτικά συστατικά
 • Τα φυτά που ευδοκιμούν σε αυτό το περιβάλλον απαιτούν λίγο ή καθόλου επιπλέον υλικό

Ωστόσο, το κύριο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι καλό για να καλλιεργείτε αγριολούλουδα, καθώς χρειάζονται φτωχό έδαφος.

Πώς να βελτιώσετε τους τύπους των εδαφών για τον κήπο

Οι τύποι των εδαφών για τον κήπο διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στον πλανήτη επειδή, μέσω αυτών, αναπτύσσονται τα τρόφιμα και τα φυτά. Για το λόγο αυτό, με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι έχουν κάνει και κάνουν συνεχείς προσπάθειες για να βελτιώσουν την ποιότητά τους.

Υπό αυτήν την έννοια, το έδαφος πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών χωρίς προβλήματα
 • Υποστήριξη ώστε τα φυτά να μπορούν να παραμείνουν σταθερά
 • Καλή αποστράγγιση ώστε να μην δεν συγκρατούν υπερβολική ποσότητα νερού
 • Εξασφαλίστε επαρκή αέρα και νερό για τις ρίζες

Στη συνέχεια, η ικανότητα ανάπτυξης φυτών εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους του κήπου. Έτσι, κάθε αγρότης πρέπει να βελτιώσει το έδαφός του. Για να το κάνετε αποτελεσματικά, ακολουθήστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.

Προσθέστε κομπόστ στο χώμα

Το κομπόστ είναι ένα οργανικό υλικό που απελευθερώνει αργά, θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Μέσα από αυτό, το έδαφος παραμένει θρεπτικό και βελτιώνεται καθημερινά.

Ένα από τα κύρια οφέλη είναι ότι χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά ανακυκλωμένα οργανικά απόβλητα. Με άλλα λόγια, είναι αρκετά φθηνό.

Στην ιδανική περίπτωση, δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε ζωικά απόβλητα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και παράσιτα. Χρησιμοποιήστε άλλα υλικά, όπως κομμάτια ξύλου, ξερά φύλλα, κλαδιά και υπολείμματα φυτών.

Χρησιμοποιήστε φυτά κάλυψης για την προστασία των εδαφών για τον κήπο

Μια καλή μέθοδος για να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους σας είναι να χρησιμοποιήσετε φυτά κάλυψης. Μπορούν να προσφέρουν τόσο καρπούς όσο και σκιά. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτουν, προστατεύουν και τροφοδοτούν την περιοχή για μελλοντικές συγκομιδές.

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τη γη που χρειάζεται υποστήριξη και να φυτέψετε αυτά τα φυτά για να βελτιώσετε τη γονιμότητα. Στη συνέχεια, οι ρίζες τους ανοίγουν κανάλια έτσι ώστε το έδαφος να μπορεί να πάρει νερό και οξυγόνο.

Μια συμβουλή είναι να φυτέψετε φυτά από διαφορετικές οικογένειες για να κάνετε τη διαδικασία ακόμα πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, μπορείτε να χωρίσετε το χώρο σας σε δύο μέρη. Με αυτόν τον τρόπο, μια περιοχή καλλιεργεί φυτά και η άλλη βελτιώνει τη γονιμότητά της.

φυτά για σκια

Προσθέστε φυτά με βαθιές ρίζες

Εάν δεν θέλετε να επενδύσετε σε λιπάσματα ή δεν μπορείτε να τα αντέξετε οικονομικά, είναι καλή ιδέα να φυτέψετε φυτά με βαθιές ρίζες. Μέσω αυτών, είναι πιο εύκολο για τα θρεπτικά συστατικά να εισέλθουν στο έδαφος και να μετακινηθούν προς τα έξω.

Διαδικασίες για τον έλεγχο του τύπου των εδαφών για το κήπο σας

Μόλις μάθετε τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τύπων εδάφους στον κήπο σας, ήρθε η ώρα να ελέγξετε ποια έχετε.

Μία από τις πιο κοινές μεθόδους είναι να σκάβετε λάκκους επιθεώρησης σε διαφορετικές περιόδους του έτους και σε διαφορετικές περιοχές. Με αυτές τις τρύπες, μπορείτε να λάβετε δεδομένα σχετικά με την υφή του εδάφους, το βάθος του επιφανειακού στρώματος, τον τύπο του υπεδάφους και την περιεκτικότητα σε νερό.

Επίσης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη δοκιμή αφής. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, συνίσταται στη λήψη χώματος στο χέρι σας και στην κίνηση των δακτύλων σας για να νιώσετε όλες τις λεπτομέρειες.

Μια πιο προηγμένη επιλογή είναι το τεστ καθίζησης. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να προσθέσετε ένα δείγμα εδάφους σε ένα γυάλινο δοχείο που είναι ψηλότερο από το πλάτος. Φροντίστε να γεμίσετε το δοχείο μόνο μέχρι τη μέση. Μετά, προσθέστε νερό. Τέλος, κλείστε το και ανακινήστε το έντονα.

Αφήστε το σε μια επίπεδη επιφάνεια και περιμένετε μερικές ώρες. Καθώς περνάει ο καιρός, θα δείτε τρία επίπεδα να χωρίζονται σε διαφορετικά χρώματα. Το χαμηλότερο είναι άμμος, το μεσαίο είναι λάσπη και στο ανώτερο είναι πηλός. Στην κορυφή είναι οργανική ύλη και νερό.

Συνολικά, η γνώση του τύπου του εδάφους σας είναι το κλειδί για την επιτυχή κηπουρική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sztern D, Pravia M. Manual para la elaboración de compost: Bases conceptuales y procedimientos. Sidalc.net (1999).
 • Russel EJ, Russel EW. Las condiciones del suelo y el desarrollo de las plantas. (1964).
 • Hortalizas V, Escolar H. Tipos de suelo. (2015).
 • Sánchez J. Fertilidad del suelo y nutrición mineral en plantas – Conceptos básicos. Fertitec S.A (2007).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.