Πώς να αποτρέψετε τη ναυτία και τον εμετό στα μωρά

Εάν ένα μικρό παιδί πάσχει από ναυτία και συχνό εμετό, τότε η πρώτη προτεραιότητα είναι να το κρατάτε ενυδατωμένο.
Πώς να αποτρέψετε τη ναυτία και τον εμετό στα μωρά
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ναυτία και ο εμετός είναι συχνά στα βρέφη. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά φυσιολογικό να περάσουν και κάποια γαστρεντερίτιδα. Πώς λοιπόν θα αποτρέψετε την ναυτία και τον εμετό;

Αυτό το είδος δυσφορίας εξακολουθεί να ανησυχεί τους περισσότερους γονείς. Σήμερα, θα σας πούμε πώς να αποφύγετε τη ναυτία και τον εμετό στα μωρά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε επίσης τι είναι, γιατί μπορεί να συμβεί και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.

Τι εννοούμε με τη ναυτία και τον εμετό;

Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ εμετού και παλινδρόμησης.

Ο εμετός είναι η επιστροφή των τροφών που λαμβάνονται από το στόμα. Γίνεται ακούσια και απαιτεί προσπάθεια. Αντίθετα, η παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ένα μωρό τρώει πολύ γρήγορα και καταπίνει αέρα. Στη συνέχεια, το φαγητό βγαίνει αβίαστα από το στόμα.

Για αυτόν τον λόγο είναι αρκετά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ εμετού και παλινδρόμησης. Ο εμετός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η παλινδρόμηση είναι συχνή στα βρέφη.

Γενικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο εμετός είναι ευεργετικός. Είναι ένας τρόπος να εξαλειφθούν τα τρόφιμα που δεν ήταν καλά ή που ήταν επιβλαβή τη συγκεκριμένη στιγμή. Ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η αφυδάτωση, εάν δεν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Οι αιτίες για τη ναυτία και τον εμετό στα παιδιά

Πώς να αποτρέψετε τη ναυτία και τον εμετό στα μωρά
Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε συχνό εμετό στα παιδιά.

Όσον αφορά τα αίτια της ναυτίας και του εμετού, αυτά θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν δύο συνήθεις λόγοι για τον εμετό στα μωρά:

 • Γαστρεντερίτιδα: Πρόκειται για έναν εντερικό ιό που προκαλεί διάρροια και εμετό.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυτό συμβαίνει όταν ο σφιγκτήρας του μωρού, που βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία ωρίμανσης, δεν χαλαρώνει και περιπλέκει τη διέλευση των τροφίμων. Αυτό προκαλεί παλινδρόμηση και επομένως εμετό. Διαρκεί συνήθως πάνω από 12 μήνες.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες μπορεί να είναι:

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ώστε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αιτίες και να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Παρόλο που ο εμετός μπορεί να έρθει και να φύγει, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Λοιπόν, πάρτε το παιδί σας στο γιατρό εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά:

 • Εμετός μετά από χτύπημα στο κεφάλι.
 • Υπάρχει αίμα στον εμετό (μπορεί να φαίνεται καφέ).
 • Το παιδί κάνει εμετό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Υπάρχει λήθαργος ή απάθεια. Ωστόσο, ορισμένα μωρά μπορεί να παρουσιάσουν ευερεθιστότητα και θλίψη.
 • Κοιλιακός πόνος και πρήξιμο.
 • Αιματηρά κόπρανα.
 • Ο εμετός είναι πράσινος ή κιτρινωπός.
 • Το παιδί έχει πυρετό.

Θεραπεία

Η επανυδάτωση με ηλεκτρολύτες είναι το καταλληλότερο μέτρο για την αποφυγή επιπλοκών σε περιπτώσεις συχνού εμετού. Η ενυδάτωση του παιδιού σας είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε εάν το παιδί σας κάνει εμετό.

Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Ανάλογα με την ηλικία του βρέφους, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει είτε ηλεκτρολυτικό πόσιμο διάλυμα είτε υγρή δίαιτα έως ότου αναρρώσει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χορηγήσετε τα φάρμακα αργά, ώστε να μην απορριφθούν από το στομάχι.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να αναγκάζετε ένα άρρωστο παιδί να φάει. Αντ ‘αυτού, περιμένετε μέχρι να πεινάσουν. Έτσι, μετά από 8 ώρες χωρίς εμετό, μπορείτε να ξεκινήσετε να εισάγετε μια μαλακή διατροφή όπως ζωμούς, σούπες και ψωμί εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο από ένα έτος. Θηλάστε τα εάν εξακολουθούν να θηλάζουν.

Πρόληψη για τη ναυτία και τον εμετό στα παιδιά

Για να αποφύγετε τον εμετό, πρέπει να είστε σε θέση να αποτρέψετε όλες τις πιθανές αιτίες του. Όπως μπορείτε να δείτε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι δυνατό να προβείτε σε ενέργειες για να αποτρέψετε την παρουσίαςπαλινδρόμησης:

 • Βοηθήστε το μωρό να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα. Αυτός είναι ο τρόπος να εξαλειφθούν τα αέρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παλινδρόμηση ή εμετό.
 • Αλλάξτε τη διατροφή τους. Εάν θηλάζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν απομακρύνετε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας, τότε το παιδί σας θα βελτιωθεί και θα κάνει εμετό λιγότερο.
 • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για το εάν το μωρό σας θηλάζει ή όχι.
 • Να ταΐζετε το παιδί σας σε τέτοια θέση που να διευκολύνει την προς τα κάτω κίνηση της τροφής (κάθετη θέση) και μην κουνάτε πολύ ούτε πριν ούτε μετά.
 • Δοκιμάστε να το ταΐζετε σιγά-σιγά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το μωρό τρώει από το μπιμπερό. Ελέγξτε αν το μπιμπερό έχει πολύ μεγάλες τρύπες καθώς έτσι το μικρό παιδί μπορεί να τρέφεται πολύ γρήγορα ή να μην είναι καλά τρύπιο και να μην βγαίνει υγρό από τη φιάλη καθώς πιπιλίζουν.
 • Αντίθετα, ταΐζετε το μωρό πιο συχνά, αλλά για λιγότερο χρόνο εάν θηλάζετε.

Συμπέρασμα

Ο εμετός δεν είναι σπάνιος στα βρέφη. Ωστόσο, πρέπει να είστε σε εγρήγορση και να προσπαθείτε να εντοπίσετε αν υπάρχουν τυχόν σημάδια που ενδέχεται να υποδηλώνουν επιπλοκές ή σοβαρά προβλήματα.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το να διατηρείτε το παιδί σας ενυδατωμένο είναι η προτεραιότητα όταν κάνει εμετό. Ως συνήθως, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.