Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος στα παιδιά

Η καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, για πολλούς λόγους. Ανακαλύψτε ορισμένους από αυτούς στο άρθρο που ακολουθεί!
Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος στα παιδιά
Irene Nora Melamed

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Irene Nora Melamed.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Το δέρμα των παιδιών απαιτεί ειδική φροντίδα το καλοκαίρι; Όταν μιλάμε για την καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος των παιδιών η απάντηση είναι ξεκάθαρη: είναι πολύ σημαντική!

Η Anna Codina, ειδική στο δέρμα, αναφέρει (2003):

“Η πυκνότητα της επιδερμίδας και η σύνθεση των λιπιδίων των παιδιών και των μωρών δε διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνα των ενηλίκων. Όμως, η επιδερμίδα στα πρόωρα μωρά είναι σημαντικά πιο λεπτή και έχει ένα υπανάπτυκτο στρώμα κερατοειδούς.”

Γενικά, αυτό σημαίνει ότι το δέρμα των μωρών είναι πιο λεπτό. Γι’ αυτό και η φροντίδα του δέρματος στα πρόωρα μωρά είναι εξαιρετικά σημαντική. Ωστόσο, επίσης σημαντική είναι η επιλογή των προϊόντων για το δέρμα των παιδιών, καθώς θα πρέπει να είναι υγιεινά.

Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για τα παιδιά

Είναι απαραίτητο να προσέχετε όταν εφαρμόζετε προϊόντα τοπικής χρήσης στο δέρμα των παιδιών.

Για τα μωρά και τα παιδιά, η Codina αναφέρει επίσης ότι η επιδερμίδα τους δρα ως προστατευτικό τείχος. Υπάρχουν, όμως, διαφορές στην ανάπτυξη της επιδερμίδας και του δέρματος, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη γέννα. Το δέρμα ξεκινά μια διαδικασία ωρίμανσης και μεταγεννητικής προσαρμογής. Αρχίζει, σταδιακά, να γίνεται όλο και περισσότερο όπως το δέρμα των ενηλίκων.

Έτσι, η Anna Codina δηλώνει ότι: “Είναι απαραίτητο να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν εφαρμόζουμε τοπικούς παράγοντες στο δέρμα των παιδιών επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επιφάνεια του σώματος των παιδιών και των ενηλίκων, που σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διαδερμικής απορρόφησης.”

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ήπια προϊόντα που προορίζονται για παιδιά και να τα εφαρμόζουμε απαλά.

Καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος και ανησυχίες σχετικά με τον ήλιο

Θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα πριν την ηλιοθεραπεία.

Είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο με τα σωστά ρούχα πρώτα (καπέλα και μπλουζάκια, μεταξύ άλλων), και έπειτα με την χρήση προστατευτικών κρεμών (όπως αντηλιακά).

Θα πρέπει να θυμάστε ότι, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λαμβάνουμε περισσότερη από τη μισή υπεριώδη ακτινοβολία απ’ αυτή που θα λάβουμε σε ολόκληρη τη ζωή μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Δε θέλουμε να σας τρομάξουμε, αλλά να σας προτρέψουμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ευχαριστηθείτε μια βουτιά στην πισίνα ή έναν περίπατο στην παραλία, χωρίς να βλάψετε την υγεία σας.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να βάζετε αντηλιακό στα παιδιά πριν την ηλιοθεραπεία.

Νέες εξελίξεις

Μαμά βάζει αντηλιακό στο παιδί της

Η κατανόηση του ρόλου της μικροχλωρίδας του δέρματος και της σχέση της με τις δερματολογικές παθήσεις ίσως είναι το κλειδί για καλύτερες θεραπείες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικροχλωρίδας Biocodex, “Το δέρμα αποτελείται και καλύπτεται από εκατοντάδες είδη ζωντανών μικροοργανισμών… τη μικροχλωρίδα του δέρματος. Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε δερματολογικές ασθένειες.”

Αυτό το ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι η μικροχλωρίδα του δέρματος παίζει και έναν αμυντικό ρόλο, δρα ως προστατευτικό τείχος και ως ένας ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, η μικροχλωρίδα του δέρματος εξελίσσεται σταδιακά και ποικίλλει από άτομο σε άτομο, βάσει διαφορετικών παραγόντων.

Μια ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του δέρματος συνδέεται με δερματολογικές παθήσεις όπως ακμή, ψωρίαση, και ατοπική δερματίτιδα. Η κατανόηση της εμπλοκής της μικροχλωρίδας του δέρματος στους μηχανισμούς που προκαλούν συγκεκριμένες παθήσεις του δέρματος ίσως οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος

  • Το δέρμα των παιδιών απαιτεί ειδική φροντίδα, ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.
  • Παρότι τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευαίσθητα, και τα παιδιά χρειάζονται ειδική φροντίδα μέχρις ότου αναπτυχθεί το δέρμα τους.
  • Η προστασία από τον ήλιο είναι σημαντική, αν και το δέρμα γίνεται ολοένα και πιο δυνατό κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
  • Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις μελέτες αναφορικά με τη μικροχλωρίδα του δέρματος, οι οποίες μπορούν να ρίξουν άπλετο φως στο ζήτημα.
  • Τέλος, το σημαντικότερο πράγμα που θα πρέπει να έχετε στο νου αναφορικά με την καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος για τα παιδιά είναι η πρόληψη!

Εσείς γνωρίζατε πόσο σημαντική είναι η καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος στα παιδιά;

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να το προστατεύσετε ενώ θα περάσετε καταπληκτικά αυτή την εποχή του χρόνου!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.