Νομοφοβία: Όταν είστε εθισμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο

Είστε εθισμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο; Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι είστε περισσότερο επικοινωνιακοί από ποτέ, η αλήθεια είναι ότι αυτό σας κάνει πιο απομονωμένους. Αυτό συμβαίνει επειδή αντικαθιστάτε τις πραγματικές συνομιλίες με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας δίνοντας προσοχή στο κινητό σας τηλέφωνο.
Νομοφοβία: Όταν είστε εθισμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είστε εθισμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο; Ανησυχείτε όταν είναι εκτός μπαταρίας; Έχετε πάντα φορτιστή γύρω σας μαζί σας σε περίπτωση που κλείσει από μπαταρία; Εάν απαντήσατε ναι σε αυτά, μπορεί να πάσχετε από νομοφοβία.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι καινούργιες συσκευές έχουν διευκολύνει τη ζωή. Ωστόσο, η εσφαλμένη χρήση τους μπορεί να κάνει κάτι θετικό να μετατραπεί σε πρόβλημα.

Παρόλο που δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που υποφέρουν πραγματικά από εθισμό  από τα τηλέφωνά τους, είναι αλήθεια ότι πιθανόν έχετε ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν στη νομοφοβία στο μέλλον.

Εσείς είστε εθισμένοι στο κινητό σας;

Πώς μπορώ να μάθω αν υποφέρω από τη νομοφοβία; Είστε εθισμένοι στο κινητό ;


εθισμένοι στο κινητό

Η νομοφοβία δεν εμφανίζεται εν μια νυκτί.

Αντίθετα, είναι μια συνέπεια που προκαλείται από ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η επιθυμία να κοιτάζετε τα κινητά σας τηλέφωνα κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια άβολη κατάσταση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τηλέφωνά σας γίνονται ένας σύντροφος που σας βοηθά να νιώθετε λιγότερο μοναχικοί σε καταστάσεις που σας βρίσκουν μόνους σας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν είστε στο λεωφορείο ή όταν πρέπει να περιμένετε κάποιον στο εστιατόριο.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί και να σας κάνει να εξαρτιέστε από τα τηλέφωνά σας για να ανακουφίσετε το συναισθηματικό άγχος. Μπορεί να σας κάνει να ελέγχετε τα μηνύματά σας και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν δεν έχετε λάβει τίποτα και να καθιστά αδύνατο το να μην ανταποκριθείτε στα μηνύματα που λαμβάνετε.

Με αυτούς τους όρους, μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιες παραμέτρους που θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε εάν υποφέρετε από αυτό που είναι γνωστό ως νομοφοβία:

 • Συνεχώς και παρορμητικά ελέγχετε αν κάποιος σας έστειλε κάποιο μήνυμα ή κάποιο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Εάν το τηλέφωνό σας απενεργοποιείται επειδή είναι εκτός μπαταρίας ή δεν έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο, είναι κάτι πολύ δραματικό για εσάς γιατί αισθάνεστε αυτόματα απομονωμένοι.
 • Είστε ο πρώτος άνθρωπος που δημοσιεύετε σχετικά με το τι σκέφτεστε, τι κάνετε και τι έχετε συμβεί.
 • Επίσης, γνωρίζετε τον αριθμό των like που οι δημοσιεύσεις σας λαμβάνουν. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σας να δημοσιεύσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες σας.
 • Μερικές φορές, νομίζετε ότι έχετε ακούσει το τηλέφωνό σας να χτυπάει όπως όταν έχετε ένα μήνυμα όταν, στην πραγματικότητα όμως, δεν έχετε λάβει τίποτα.
 • Όταν είστε με τους φίλους σας, έχετε πάντα το τηλέφωνό σας στο χέρι σας. Μερικές φορές, δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση επειδή ήδη μιλάτε σε κάποιον στο τηλέφωνό σας.

Είστε περισσότερο συνδεδεμένοι, αλλά και πιο μόνοι

εθισμένοι στο κινητό

Ο λόγος που υποφέρετε από τη νομοφοβία είναι επειδή αισθάνεστε την ανάγκη να συμμετέχετε στη σύνδεση που σας προσφέρει η τεχνολογία.

Στις μέρες μας, δεν έχει σημασία αν η οικογένειά σας και οι φίλοι σας βρίσκονται στην άλλη πλευρά του κόσμου. Με ένα απλό μήνυμα, μια κλήση ή μια συνομιλία μέσω βίντεο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους χωρίς πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχουν εμπόδια!

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είστε περισσότερο συνδεδεμένοι από ποτέ, αισθάνεστε και πιο μόνοι. Μήπως είστε εθισμένοι στο κινητό σας; 

Στην σύγχρονη εποχή, δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε το σπίτι για να βρείτε έναν συνεργάτη ή ακόμα και για να πάτε για ψώνια. Πόσο μάλλον αν εργάζεστε από το σπίτι … δεν χρειάζεται καν να ανησυχείτε να φύγετε από το σπίτι για να πάτε στη δουλειά.

Ωστόσο, είναι η ζωή πραγματική αν τη ζείτε απλώς μέσω της τεχνολογίας; Το τηλέφωνό σας αντικαθιστά πραγματικά μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο;


Ζείτε μια ζωή που δεν είναι πολύ πραγματική

εθισμένοι στο κινητό άνδρας στο κρεβάτι με κινητό

Τα άτομα με νομοφοβία δημοσιεύουν τα πάντα για τη ζωή τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και εξαρτώνται πολύ από τους γύρω τους.

Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να δείτε δεν είναι πάντα αυτό που είναι πραγματικό.

 • Πολλά ζευγάρια που δημοσιεύουν εικόνες που ξεχειλίζουν από ευτυχία στην πραγματικότητα μάλλον περνούν από μια άσχημη φάση στη σχέση τους.
 • Αυτός ο φίλος που δεν κάνει ποτέ τίποτα εκτός από το να δημοσιεύει θετικές δηλώσεις θα μπορούσε πραγματικά να υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη.

Όλα όσα βλέπετε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι αυτά που θέλουν οι άλλοι άνθρωποι να δείτε. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από τη στάση τους;

Όταν ένα άτομο πάσχει από νομοφοβία, θα συγκρίνει πάντα τη ζωή του με εκείνη των άλλων. Θα νιώθει άσχημα γιατί – ενώ άλλοι κάνουν ταξίδια στο Σαββατοκύριακο ή επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη – αυτός/η θα είναι στο σπίτι στον καναπέ, κοιτάζοντας το τηλέφωνό του/της.

Παρόλο που αυτά που βλέπει θα μπορούσαν να είναι πραγματικά αληθινά, οι εικόνες θα μπορούσαν επίσης να είναι επεξεργασμένες με photoshop, να έχουν παρθεί από το διαδίκτυο ή να είναι τραβηγμένες πριν από χρόνια.

Κάποιος με νομοφοβία μπορεί να υποφέρει και, αν δεν διορθώσει  τον εθισμό με το κινητά του/της, μπορεί να καταλήξει να υποφέρει από επεισόδια σοβαρού στρες και άγχους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και  σε κατάθλιψη.

Θα πρέπει να σταματήσετε να εξαρτάστε από τα κινητά τηλέφωνα. Δεν μπορείτε να ζήσετε πραγματικά τη ζωή μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Εσείς είστε εθισμένοι στο κινητό σας τηλέφωνο;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Barrios-Borjas, Dayara Alejandra, Bejar-Ramos, Valeria Andrea, & Cauchos-Mora, Vania Soledad. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(3), 205-206. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-92272017000300205
 • Peñuela Epalza, Martha, Paternina Del Río, Juan, Moreno Santiago, Diana, Camacho Pérez, Laura, Acosta Barrios, Laura, & De León De León, Laura. (2014). El uso de los smartphones y las relaciones interpersonales de los jóvenes universitarios en la ciudad de Barranquilla (Colombia). Revista Salud Uninorte30(3), 335-346. Retrieved February 17, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522014000300008&lng=en&tlng=es.
 • Ramos-Soler, I., & López-Sánchez, C., & Quiles-Soler, M. (2017). ADAPTACIÓN Y VALIDACIÓN DE LA ESCALA DE NOMOFOBIA DE YILDIRIM Y CORREIA EN ESTUDIANTES ESPAÑOLES DE LA EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA. Salud y drogas, 17 (2), 201-213.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.