Τι να κάνετε αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα

Παρακάτω θα σας πούμε τι μπορείτε να κάνετε αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, έτσι ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες.
Τι να κάνετε αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρτίου, 2019

Η αϋπνία μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή, όχι απλώς όταν προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε. Μερικές φορές μπορεί να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ξανά.

Τι γίνεται αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα;

Το να ξυπνάτε πριν τα ξημερώματα και να μην μπορείτε να αποκοιμηθείτε ξανά μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Θέλετε να ξεκουραστείτε, επειδή σύντομα θα χτυπήσει το ξυπνητήρι και ξέρετε ότι χωρίς έναν καλό νυχτερινό ύπνο θα είστε σαν ζόμπι την επόμενη μέρα.

Το να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα μπορεί να είναι συνέπεια διαφόρων αιτιών: ακούτε κάποιον δυνατό ήχο από έξω (όπως τη σειρήνα ενός πυροσβεστικού οχήματος, για παράδειγμα), βλέπετε εφιάλτες, κρυώνετε ή ζεσταίνεστε υπερβολικά κ.ο.κ..

Μόλις ξυπνάτε, μπορεί να είναι δύσκολο να αποκοιμηθείτε ξανά. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν στάσεις ύπνου αρκετές φορές στο κρεβάτι τους. Από την άλλη πλευρά, άλλοι επιλέγουν να σηκωθούν και να τελειώσουν κάποιες από τις εργασίες που έχουν σημειώσει στη λίστα τους (μερικές φορές ακόμα και να κάνουν κάποιες ασυνήθιστες δραστηριότητες).

Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι ουσιαστικός για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Η έλλειψη ύπνου καλής ποιότητας οδηγεί σε απάθεια, ευερεθιστότητα, προβλήματα μνήμης και προσοχής, υπνηλία και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως αναφέρει και η ειδική σε θέμα υγείας Micheline Wille.

Επιπλέον η ποιότητα της εργασίας μας και των κοινωνικών μας σχέσεων μειώνεται όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε που ξυπνάμε υπερβολικά νωρίς; Όταν συμβαίνει πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι είμαστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή νευρικοί. Μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Χρήσιμες συμβουλές για περισσότερο ύπνο.

Σηκωθείτε και ετοιμαστείτε για ύπνο

Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα

Αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να βγείτε από το δωμάτιο, να ανάψετε χαμηλό φωτισμό και να επιδοθείτε σε κάποια χαλαρωτική δραστηριότητα για είκοσι με τριάντα λεπτά.

Μετά από αυτό το διάστημα, επιστρέψτε στο κρεβάτι και προσπαθήστε να κοιμηθείτε. Φυσικά, εσείς θα κρίνετε τι θεωρείτε “χαλαρωτική δραστηριότητα”. Μερικοί μπορεί να κάνουν διαλογισμό ή γιόγκα, ενώ άλλοι μπορεί να διαβάσουν, να παίξουν χαρτιά ή να κοιτάξουν φωτογραφίες.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδοθείτε σε μια δραστηριότητα που δεν προκαλεί υπερδιέγερση στο νευρικό σύστημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταφύγετε στον καφέ, στο κάπνισμα ή στην κατανάλωση οινοπνεύματος.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει πραγματικά να μειώσετε την αντίθεση της οθόνης και τον φωτισμό όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγετε το λευκό, το πράσινο και το μπλε φως, που αναστέλλουν την παραγωγή μελατονίνης (η οποία είναι η ορμόνη που μας επιτρέπει να κοιμηθούμε).

Αν θέλετε να δείτε τηλεόραση, η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος είναι ουσιαστική για να μπορέσετε να αποκοιμηθείτε ξανά. Καλύτερα να αποφύγετε τις ταινίες δράσης, τις ειδήσεις σχετικά με βίαια γεγονότα ή τα βίντεο με έντονα χρώματα και φώτα.

Αν αποκοιμηθείτε και ξυπνήσετε ξανά, κάντε το ίδιο, εκτός αν ξυπνήσετε μία ή δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να σηκωθείτε και απλώς να ξεκινήσετε τη μέρα νωρίτερα.

Οπωσδήποτε υπάρχουν αρκετές δουλειές που θα μπορούσατε να αρχίσετε νωρίτερα (προετοιμασία φαγητού, σύνταξη λίστας για ψώνια, πλύσιμο, τακτοποίηση δωματίων κ.λπ.).

Πώς θα αντιμετωπίσετε το ξύπνημα μέσα στη νύχτα

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα μπορεί να κοιμηθήκατε την προηγούμενη νύχτα, δεν πρέπει να κάνετε το λάθος ενός τρίωρου μεσημεριανού ύπνου. Επίσης δεν πρέπει να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας πιο αργά. Οι ιδέες αυτές απλώς επιδεινώνουν την αϋπνία μετατρέποντάς τη σε χρόνιο πρόβλημα.

Αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα ή έχετε αϋπνία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι να νυχτώσει για να πάτε για ύπνο.

Μετά από μια νύχτα αϋπνίας ή ξυπνημάτων σε περίεργες ώρες, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αναπληρώσετε την ξεκούρασή σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις και στις δραστηριότητες της επόμενης μέρας. Μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής:

1. Αυξήστε την κατανάλωση βιταμίνης Β12

Συμπληρώματα Β12

Αν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, το σώμα σας καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (πηγές ενέργειας). Αν οι βιταμίνες αυτές μειωθούν στον οργανισμό σας, θα αισθάνεστε νωθροί και κακοδιάθετοι και θα δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Για να αναπληρώσετε τις χαμένες βιταμίνες, μπορείτε να φάτε τις παρακάτω τροφές:

 • Αχιβάδες, στρείδια, μύδια.
 • Ψάρι, χταπόδι, καλαμάρι.
 • Συκώτι.
 • Τυρί.
 • Αβγά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Πώς να καταλάβετε πως υποφέρετε από έλλειψη βιταμίνης Β12.

2. Πιείτε έγχυμα τζίντζερ αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα

Το τζίντζερ διαθέτει πολλές ιδιότητες που δεν θα πρέπει να διστάσουμε να προσθέσουμε στην καθημερινή διατροφή μας. Όταν ξυπνάμε μέσα στη νύχτα, η ορμόνη κορτιζόλη αυξάνεται και φέρνει το σώμα μας σε κατάσταση άγχους.

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ανεβάζουν επίσης την πίεση του αίματος, προκαλούν ανησυχία και μειώνουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα φλιτζάνι με έγχυμα τζίντζερ, που φτιάχνεται πολύ εύκολα.

Υλικά

 • 1/4 μιας κουταλιάς της σούπας τριμμένο τζίντζερ (2 γραμμάρια)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (20 γραμμάρια)
 • 1 φακελάκι μαύρο τσάι

Οδηγίες

 • Ζεστάνετε το νερό και βάλτε το σε ένα φλιτζάνι.
 • Προσθέστε το φακελάκι του τσαγιού και αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά.
 • Βγάλτε το φακελάκι του τσαγιού και προσθέστε το τζίντζερ.
 • Γλυκάνετε με μέλι και ανακατέψτε.

3. Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα λιπαρά

Κύβοι ζάχαρης

Οι τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, λιπαρά και ζάχαρη δεν συνιστώνται καθόλου, επειδή “απελευθερώνουν” ενέργεια άμεσα.

Ίσως νομίζετε ότι η γρήγορη ενέργεια είναι αυτό που χρειάζεστε για να αισθανθείτε καλύτερα, αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα, όμως αυτή η επίδραση είναι μονάχα προσωρινή. Μετά από μερικά λεπτά θα αισθανθείτε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν.

Αντί αυτών των τροφών επιλέξτε να καταναλώσετε υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και φυτικά λίπη, οι οποίες θα σας προσφέρουν ενέργεια που θα διαρκέσει περισσότερο. Και πείτε αντίο στα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.