Τρεις αληθινοί κανόνες της ζωής που πρέπει να ξέρετε

Είναι σημαντικό οι κανόνες της ζωής σας να βασίζονται στην ηθική και στο σεβασμό για τους άλλους γύρω σας. Μην εύχεστε κάτι για τους άλλους που δε θα θέλατε για εσάς.
Τρεις αληθινοί κανόνες της ζωής που πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2020

Οι αληθινοί κανόνες της ζωής δεν βασίζονται στον ποινικό κώδικα, τους οικογενειακούς κανόνες ή στους σημερινούς γκουρού που προσπαθούν να σας πείσουν για το πώς να είστε ευτυχισμένοι.

Οι κανόνες της ζωής γνωστοποιούνται όταν, σιγά σιγά, μαθαίνετε πού βρίσκονται τα όρια, αναπτύσσετε την αίσθηση του σεβασμού και της συνύπαρξης, και στη μαγεία που σας επιτρέπει να ζήσετε καλά μια ζωή σε αρμονία με τoυς άλλους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μαθαίνονται από τα βιβλία: τα ανακαλύπτετε κάνοντας λάθη, μέσα από την παρατήρηση και το συμπέρασμα και την αλληλεπίδραση με άλλους. Στο τέλος βρίσκετε την ευτυχία, αλλά χωρίς αμφιβολία έχετε γνωρίσει και πόνο.

Ο Μάριο Μπενεντέτι είπε σ’ ένα από τα ποιήματά του ότι μπορείτε να παραπονεθείτε για οτιδήποτε, ότι τα βάσανα συμβαίνουν επειδή όλα τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια και μια καταιγίδα μπορεί να συμβεί μια οποιαδήποτε μέρα.

Αν επικεντρωθείτε στο “βάσανα”, θα βασανιστείτε εγγυημένα. Κάποιες φορές όμως αρκεί να έχετε μια ταπεινή καρδιά και να ευχαριστείτε για το γεγονός ότι είστε ζωντανοί παρόλο που το τριαντάφυλλο έχει τ’ αγκάθια του. Στο κάτω κάτω, αυτό το κάνει και όμορφο.

Γι’ αυτό πρέπει να καταλάβετε πως η ισορροπία της καθημερινής σας ζωής βρίσκεται στη συμπεριφορά και στους κανόνες της ζωής που επιβάλλετε στον εαυτό σας, για να γίνετε λίγο περισσότερο ευτυχισμένοι.

Σήμερα σας παροτρύνουμε να επικεντρωθείτε σε αυτές τις πτυχές, με την ελπίδα πως θα σας βοηθήσουν.

1. Ζήστε χωρίς να προσποιείστε

κανόνες της ζωής Γυναίκα με μάσκα

Ο πρώτος από τους κανόνες της ζωής είναι να μάθετε να ζείτε χωρίς να προσποιείστε. Αν το σκεφτείτε, ο κόσμος σας είναι ήδη γεμάτος ψεύτικες μάσκες. Πολλές απ’ αυτές, τα είδωλα που χρησιμοποιεί η βιομηχανία της διαφήμισης για να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

 • Ο κόσμος της διαφήμισης, της μόδας και της τηλεόρασης βασίζεται σ’ αυτές τις ψεύτικες συμπεριφορές, τις οποίες πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μιμηθούν ή να κατακτήσουν.
 • Και τι είναι αυτό που δεν βλέπετε και πολύ συχνά στο άμεσο περιβάλλον σας; Αυθεντικότητα.

Η αυθεντικότητα είναι αυτή η ταπεινή συμπεριφορά όπου τίποτε δεν αναζητείται ή προσποιείται, απλώς εκφράζετε τον εαυτό σας όπως είστε, αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν επενδύουν πολλοί άνθρωποι.

Αυτή η ανάγκη καμουφλαρίσματος του εαυτού μας, ωθείται από μία σειρά ψυχολογικών διεργασιών τις οποίες είναι αναγκαίο να μπορείτε ν’ αναγνωρίζετε:

 • Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της ανασφάλειας ότι δεν είστε αποδεκτοί αν δείξετε ποιοι πραγματικά είστε.
 • Η ανάγκη της επιβεβαίωσης. Οι ψεύτικες συμπεριφορές και η υποκρισία σας κάνουν να πιστεύετε πως μ’ αυτόν τον τρόπο σας αποδέχεται η κοινωνία.
 • Η υποκρισία κρύβει επίσης και μία προσωπικότητα που αναζητά προσοχή (αν με εκλάβεις ως καλό άνθρωπο, θα κερδίσω την εμπιστοσύνη σου και θα πάρω κάτι από σένα).

2. Αγαπήστε χωρίς εξάρτηση

κανόνες της ζωής Γυναίκα κόκκινο σύννεφο

Μία άλλη διάσταση που ανακαλύπτουν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είναι ότι η αγάπη δεν σημαίνει τίποτα αν είναι βασισμένη στην εξάρτηση.

Διαβάστε επίσης: Αν έχετε μαγεία, δε χρειάζεστε κόλπα

Λίγες διαστάσεις απαιτούν τόση εκφραστικότητα, ελευθερία, αυθεντικότητα και χαρακτήρα όσο η αγάπη.

 • Αν η σχέση σας χαρακτηρίζεται από εξάρτηση απ’ τον σύντροφό σας, στο βαθμό του να παραπλανείτε τον εαυτό σας και να γίνεστε σκιά εκείνου που αγαπάτε, σταδιακά θα σας αποδυναμώσει σε σημείο απόγνωσης.
 • Η εξάρτηση στην αγάπη δημιουργεί δυστυχία, και τελικά, θα εμφανιστεί η κατάθλιψη.
 • Λίγοι κανόνες της ζωής είναι τόσο σοφοί όσο εκείνοι που σας συμβουλεύουν ν’ αγαπάτε πρώτα τον εαυτό σας.
 • Στη σημερινή κοινωνία, ωστόσο, ακόμη και στην οικογένειά σας, μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η αγάπη αξίζει τα πάντα, και αν στ’ αλήθεια αγαπάτε κάποιον θα τα δώσετε όλα μέχρι την τελευταία σας αναπνοή.
 • Παρόλο που είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αγάπης, αυτό που δε μπορείτε να κάνετε ποτέ είναι ν’ αποκηρύξετε τον αληθινό σας εαυτό. Ακόμα και αν είναι το παιδί ή ο σύντροφός σας.

Αρχικά αυτό συμβαίνει επειδή η “παράδοση” του εαυτού σας, δεν σημαίνει πως πρέπει να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό σ’ εκείνους που αγαπάτε. Κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν έχει το μέτρο της ζωτικότητας, των ψυχικών και συναισθηματικών του ενεργειών.

Να δημιουργείτε αγάπη, μην υποτάσσεστε από αυτή. Να είστε ο αρχιτέκτονας μια υγιούς σχέσης, όχι απλά ένας εξαρτημένος.

3. Οι κανόνες της ζωής: μιλήστε χωρίς να προσβάλλετε

κανόνες της ζωής Γυναίκα με κλειστά μάτια

Ο Έρικ Μπερν ήταν ο πατέρας της “Συναλλαγματικής Ανάλυσης.”

Αυτή η ψυχολογική προσέγγιση μας διδάσκει πως χτίζουμε επίσης την ταυτότητά μας και την αυτοεκτίμησή μας, βασιζόμενοι στις συναισθηματικές και κοινωνικές συναλλαγές και ανταλλαγές τις οποίες παίρνουμε από άλλους, οι οποίοι μας εκπαιδεύουν και αλληλεπιδρούν με εμάς καθημερινά.

 • Όταν “φορτίζετε” τις λέξεις σας με κρυμμένες προσβολές, ειρωνεία, ή περιφρόνηση προκαλείτε αυτό που ο Έρικ Μπερν ορίζει ως αρνητική συναισθηματική παρενόχληση.
 • Αυτό το είδος “παρενόχλησης” μέσω της επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι ένα χτύπημα ή μια φυσική επίθεση. Είναι μια προσωπική παραβίαση την οποία οι άνθρωποι κάποιες φορές κάνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν.
 • Υπάρχουν άνθρωποι που φωνάζουν αντί να μιλάνε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να μισούν, που αστειεύονται σκεπτόμενοι ότι ενώ τα λόγια είναι αστεία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν πόνο.

Είναι σημαντικό να προσέχετε πώς μιλάτε, τον τόνο σας και να επιλέγετε τις λέξεις σοφά ώστε το συναισθηματικό σας άγγιγμα να είναι πάντα θετικό.

Με αυτόν τον τρόπο επενδύετε στην συνύπαρξη και τον σεβασμό προς τους άλλους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.